Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından Selçuklu İlçesi, Akademi Mahallesi’nde yapılan Ardıçlı TOKİ konutları ile birlikte, bölgede adeta yeni bir şehir yükseldi. Selçuklu bölgesinde kurulan Akademi Mahallesi’ndeki Ardıçlı Toki Konutlarının büyük ilgi gördüğünü söyleyen Vitrin Emlak Sahibi Mevlüt Olçar, “Konyalılar özellikle yeni daireleri tercih ettiği için bölgede çok sayıda konutu kiraya veriyoruz. Bölgede bulunan 2+1 konutlar evin durumuna göre değişecek şekilde 11 bin TL ile 14 bin TL arasında kiralanıyor. 3+1 konutlar ise 13 ila 17 bin TL aralığında değişen rakamlarla kiraya verilebiliyor.
Gelişmekte olan Ardıçlı Toki bölgesi geleceğe dönük çok kârlı bir yatırım olabilir. Yakında bölgede marka projeler de başlayacak. 26 bin metrelik bir arazide Konya manzaralı yeni bir özel yatırımın başlayacağı duyuruldu. Uzun vadede Ardıçlı bölgesi değer kazanacaktır. Yatırımcıların bölgeyi değerlendirmesinin doğru olacağını düşünüyorum. Zaten şuanda fiyatlar da gayet makul düzeyde. Bölgenin ulaşım sorunu tamamen çözüldü, alışveriş merkezleri, esnaflar, dükkanlar, sosyal donatılar hızla genişledi. Selçuklu bölgesinde yeni bir kent doğuyor diyebiliriz aslında” diye konuştu.
EMLAK PİYASASI HER ŞEYE RAĞMEN CANLI
Konya’da emlak piyasasının her şeye rağmen canlı olduğunu belirten Olçar, “Emlak piyasası genel manada biraz durağan geçse de çok şükür bizim işlerimiz güzel. Bu piyasada ev alan satan var mı derseniz, evet var. Doğru fiyatlama yapılan konutlar mutlaka satılıyor. Ama fiyatı şişirilmiş, fırsatçılık yapılmış konutlar ve dükkanlar ilanlarda uzun süre bekliyor. Doğru fiyatlama yapılmış ürünün alıcısı her zaman vardır. Piyasanın durgun olmasının bir sebebi şişirilmiş fiyatlardır. Piyasanın kilitlenmesinin bir diğer sebebi ise tabi ki faiz oranlarının yüksekliği. Kredi ile ev satın almak isteyen müşterilerimiz zorlanıyor. Bir anda yüksek miktarda para bulmanın zorlaştığı bir dönemde olduğumuz için, borçlanarak değil de daha çok peşin parası olan gayrimenkule yöneliyor. Emlak piyasası genel manada bu durumda” şeklinde konuştu.
KONUTTA KÖPÜK KALKTI DİYEBİLİRİZ
Konut fiyatları hakkında değerlendirme yapan Olçar, “2018’de yaşadığımız badireler ve sonrasında da pandemi sürecinin başlaması, normal seyreden konut fiyatlarını bir anda yukarı yönlü bir ivmelenmeye götürdü. Enflasyonun da yükselmesiyle konut fiyatları çok arttı. Otomobil, gıda gibi ürünlerde oluşan yükseliş konutta da oluştu. Arz talep dengesinin bozulması fiyatları da bozdu. Geldiğimiz süreçte gıda fiyatları daha az konuşulmaya başlandı, çünkü gıda piyasası az çok bir dengeye ulaştı. Keza otomobilde de aynı süreç yaşanıyor. Konutta da bu denge sağlanmak üzere. Tabi kredi faiz oranlarının düşmesi konut piyasasını yeniden yükseltir mi bu bir soru işareti. Bunu da zamanla göreceğiz. Ama konutta köpük kalktı diyebiliriz” ifadelerini kullandı.
KONUT AÇIĞI ELBETTE YAŞANIYOR
Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra inşaat ustalarının, müteahhitlerin ve işçiler deprem bölgesine gittiğini söyleyen Olçar, “Bu nedenle de Konya gibi şehirlerde iş gücü sıkıntısı ortaya çıktı. Bu sıkıntı da konut arzının düşmesine ya da konut maliyetlerinin artmasına neden oldu. Konut açığı elbette yaşanıyor. Sektör önünü görmeye başlarsa konut arzı artacaktır” dedi.
ELEKTRONİK İLAN DOĞRULAMA SİSTEMİNDEN YETKİ VERİLİYOR
Konut ticaretinde denetimin artırılması amacıyla hayata geçirilen Elektronik İlan Doğrulama Sistemi’ni 15 Eylül’den bu yana kullanmaya başladıklarını belirten Olçar, “Mülk sahipleri e-devlet uygulamasına girerek EİDS dediğimiz Elektronik İlan Doğrulama Sistemi’nden emlak işletmesinin yetki kodunu sisteme giriyor, oradan satmak ya da kiralamak istediği mülkün ada ve parselini seçerek emlak işletmesine yetkiyi veriyor. Bu süre minimum 3 ay maksimum 5 yıl şeklinde değişiyor. Uygulama genel manada güzel görünüyor. Çünkü bundan sonra yapacağımız satışlarda mülk sahiplerinin e-devlet şifrelerini istememize gerek kalmayacak. Uygulama hem güvenli hem de daha hızlı bir alışveriş olanağı sağlıyor. Ayrıca devletin fiyat takibini de kolaylaştırıyor. Uygulamanın eksi yönlerini söyleyecek olursak; alışveriş esnasında çıkabilecek vergilerin yüksekliği. Bu konuda Emlakçılar Odası Başkanımızla görüştük. Ticaret Bakanlığı’nın yüzde 4 olarak alınan vergilere bir indirim uygulayacağı ya da yüzde 1’lere kadar çekileceği konuşuluyor. Bekleyip göreceğiz. Deneme aşamasında olan uygulama ocak ayı itibariyle tamamen hayata geçecek” diye konuştu.
EMLAKÇI SADECE EV GÖSTERDİ DİYE YORUMLAMAMAK GEREKİYOR
Elektronik İlan Doğrulama Sistemi çıktıktan sonra mülk sahiplerinin yetki vermekte çekinceli davrandığını söyleyen Olçar, “Yetkilendirmenin içeriğini bilmeden, dinlemeden, ön yargılı davranıyorlar. Yetki onayı almadan bir işlem yapılamadığı için emlakçılar biraz zorlanıyor. Ama bir şekilde mülk sahiplerini ikna ediyoruz. Öte yandan yetki belgesi olmayan emlakçılar da sektörün en önemli sorunlarından birisi. Mülk sahiplerinin özellikle yetki belgesi olmayan emlakçılardan uzak durmasını öneriyoruz. En büyük sıkıntılarımızdan biri de daire sunumları yapıldıktan sonra, yer gösterme sözleşmesi imzalanmadığı takdirde alıcıların ya da mülk sahiplerinin, emlak ofislerinin emeklerini hiçe sayıp arkalarından iş çevirmesi. Bu da bizim emeklerimize gölge düşürüyor. Burada alınan yüzde 2 komisyonu, emlakçı sadece ev gösterdi diye yorumlamamak gerekiyor. Milyonların döndüğü bu ticarette paranın güvenliğinin sağlanması, gerekli sözleşmelerin yapılması hem alıcının hem satıcının yararına olan bütün faaliyetleri gerçekleştirilmesi emlakçının görevidir” dedi.