Karatay Belediyesi öncülüğünde hazırlanan ve Karatay İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Uluslararası Gençlik Dayanışma Derneği koordinasyonunda Birleşmiş Milletler Yüksek Mülteciler Komiserliği tarafından finansal olarak desteklenen " Karatay'ın Edebiyat Sesleri Yazarlık Akademisi” projesi hayata geçirildi. Projenin açılış ve tanıtım toplantısı Karatay Şehit Sadık Ortaokulunda yapıldı. Programa; Karatay İlçe Milli Eğitim Müdürü Sami Sağdıç, UGDD Genel Müdürü Asuman Tongarlak, UNHC Ankara Bölge Müdür Yardımcısı Beste Dalmış, Yazar Sinan Yağmur, öğrenciler ve aileleri katıldı.
MÜLTECİ ÇOCUKLARI YAZMAYA YÖNELECEK
Programın açılış konuşmasını yapan UGDD Genel Müdürü Asuman Tongarlak, mülteci ve diğer çocuklara seslenerek, eğitimde ve öğrenmede tüm şartların eşit olarak sağlandığını belirtti. Dernek olarak yabancı uyruklu öğrencilerin eğitiminde öğrenmeyi sağlayan projeler yaptıklarını söyleyen Başkan Tongarlak, faaliyetlerinin bu yönde sürdüğünü söyledi. Tongarlak, öğrencilere seslenerek kendilerini asla yalnız hissetmemelerini ve her zaman Derneğin kapısın çalabilmeleri için hazır bulunduklarını da ekledi. Projenin ana amacını açıklayan Tongarlak, içinde edebiyata ilgisi olan gençlerin ortaya çıkarılması olduğunun altını çizdi. Yazarlık için ilk adımların atılması için Yazar Sinan Yağmur’a da teşekkür eden Tongarlak, projeye destek veren İlçe Eğitim Müdürlüğü ve Karatay Belediyesine teşekkür etti.
MÜDÜR SAĞDIÇ: ÖĞRENCİLERİMİZ YAZMA YETENEKLERİNİ ORTAYA ÇIKARTACAĞIZ
Karatay İlçe Milli Eğitim Müdürü Sami Sağdıç, yaptığı konuşmada, örgün eğitimlerde yapılan çalışmaların yanında okuma projelerinin de teşvik edildiğini söyledi. Bu konuda birçok proje olduğunu söyleyen Müdür Sağdıç, “Öğrencilerimiz okul hayatından uzak akademik gelecekte olmak imkansız. Gelecekte akademik olarak ilerlemek istiyorsak okumamız gerekiyor. Bunun yanında yazmaya da odaklanmak gerekiyor. Yazma konusundaki yeteneklerinizi bu projeyle ortaya çıkarmaya çalışacağız” dedi.
FERRARİ: MÜLTECİLERE KARŞI OLUMSUZ DAVRANIŞLAR AZALIYOR
UNHC Ankara Bölge Müdür Yardımcısı Beste Dalmış, mültecilere yardım yapmak ve ihtiyaçlarını karşılamak için çalıştıklarını belirterek, “Bu projeyi hayata geçiren tüm paydaşlarla birlikte yürütüyoruz. Mültecilere karşı oluşan tutum ve davranışların iyiye doğru gittiğini görüyoruz. Bu ve benzeri projelerimizle mültecilerimize karşı bakış açıları tamamen değişeceğini umuyoruz” dedi. Programın devamında konuşan Yazar Sinan Yağmur, okuma ve yazmayla ilgili hikayeler anlatarak, öğrencilerin motive olmasını sağladı. Yazar Yağmur daha sonra projeden bahsederek, bu konuda öğrencilerle birlikte çalışmaktan gurur duyduğunu söyledi. Yazar Sinan Yağmur, içinde yazma hevesi olanların içindeki bu heyecanın mutlaka ortaya çıkacağını belirterek, “Yazmak için can atan öğrencilerimize bu projeyle destek olacağız. Şimdiden tüm öğrencilerimize başarılar diliyorum” dedi.
PROJE 3 AY UYGULANACAK
Projenin ana hedefi, Karatay’da sosyal, ekonomik ve kültürel anlamda kısıtlılık yaşayan mahalleleri olan Doğanlar ve Kayacık Araplar mahallelerinde yaşayan 10-14 yaş arası ortaokul öğrencisi çocukların edebiyata dair becerilerinin geliştirilmesi yoluyla sosyal ve kültürel hayata katılımlarını arttırmak. Proje kapsamında toplamda 40 öğrenci yaklaşık 3 ay boyunca Yazar Sinan Yağmur tarafından edebiyat ve yazım üzerine eğitim alacaklar. Eğitim grubunda yer alan öğrenciler, Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı, Geçici ve Uluslararası Koruma altındaki bireylerden oluşacak. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün uzun bir eleme sürecinden sonra belirlediği öğrenciler, eğitim sonunda kendi hikayelerini yazdıkları bir yayında çıkaracaklardır. Hazırlanan bu yayın kitap haline getirilerek bütün okullara dağıtılacak.
•SERVET R. ÇOLAK / YENİ HABER GAZETESİ