Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KONESOB) tarafından geleneksel hale getirilen Ahilik Haftası kutlamalarının bu yıl 37’ncisi gerçekleştiriliyor. 29 Eylül tarihine kadar sürecek olan program, Atatürk Anıtına çelenk sunma ve protokol ziyaretleriyle başladı. Sonrasında Mehter Takımı eşliğinde Ahi Esnafının Yürüyüşüyle devam etti. Konyalı esnaflar ise Ahilik Haftası’nın önemini vurgulayarak esnaflığın ancak dürüstlükle olabileceğini söyledi.
‘ESNAF DÜRÜST OLMALI’
Esnaflığın temelinde dürüstlük olduğunu vurgulayan Mehmet Sayan,“1972’den beri ayakkabıcılıkla uğraşıyorum. Esnaflık çok güzel bir iş. Esnaf dürüst olursa memlekette dürüst olur. Esnaf bozulursa memlekette bozulur. Fatih Sultan Mehmet Han, İstanbul’un fethinde önce esnafı kontrol etti. ‘Esnaf dürüst olursa Konstantiniyye’yi fetih ederim’ dedi. Ama günümüzde o dürüstlük kalmadı. Hep bana diyoruz. Bu şuur oldukça memleket zor düzelir. Düzelmesi için dua ediyoruz.” şeklinde konuştu.
‘NAMAZDAN SONRA AÇILIRDI’
Önceden esnafların sabah namazı sonrasında dükkanları açtığını belirten Sayan, “Konya’daki esnaflarda önceden muhabbet vardı. Sabah namazından sonra dükkanlar açılırdı. Dükkanların önü süpürülürdü, kahveler içilir, muhabbet edilirdi. Ama şu anda maalesef böyle değil. Kimse birbirini çekemiyor. Fesatlık var. Müşteri sana gitmesin, bana gelsin diye uğraşıyoruz. Komşuluk bağı yok. Esnaflık bağımız koptu. Her geçen gün de kötüye gidiyor.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.
‘HOBİ OLARAK BAŞLADIM’
Esnaflığa nasıl başladığını anlatan Mustafa Yavuz, “15 yaşından sonra Erkek Sanat Enstitüsü'ne kaydoldum. Ben okuduğum okula hademe olarak başladım. Sınıf arkadaşlarımın dersi bittikten sonra dershaneleri temizlerdim ve bu benim çok ağırıma giderdi. Bir gün müdürün yanına çıktım ve 'ben okumak istiyorum' dedim. Bölümler hakkında da pek bilgim yoktu ama tesviye bölümünü tercih ettim. Sanat okulunu bitirdikten sonra iş bulma konusunda hocalarımdan biri bana yardımcı oldu. Çok sonrasında beden öğretmeni Sebahattin Şengül ile karşılaştık. Sebahattin Bey Mevlana Orta Okulu'na müdür olmuş ve benim orada memur olarak çalışmamı istedi. Yalnız bu işten de pek memnun kalmadım, sıkıcı bulduğumdan dolayı benim için hobi sayılan saatçiliğe başladım. Sarraflar içinde bir dükkanda iki yıl çalıştım. Daha sonra Almanya'ya gittim. Almanya'da on altı yıl kalite kontrolde çalıştım.” şeklinde konuştu.
‘ESNAFLIK EĞİTİMLE OLUR’
Esnaflığın ancak eğitimle yapılabileceğini vurgulayan Yavuz, “Eskiden esnaflık daha hoş ve daha neşeliydi. İşler daha ciddi yapılırdı. Şu anda çok fazla önemsenmiyor. Eski esnaflığın tekrar kazandırılabilmesi için eğitim lazım. Maalesef şu anda eğitim yok. Esnaflık, eğitimle olur. Bunun dışında şu anda alım gücünden mi yapıdan mı bilmiyorum ama biraz zorlanıyoruz.” ifadelerine yer verdi.
‘ESKİSİ GİBİ DEĞİL’
Esnaflığın eski yıllardaki gibi olmadığını söyleyen Yaşar Can, “Konya’da esnaflık eskisi gibi değil. Esnaflık neredeyse bitti. Yıllar önce esnaflık daha iyiydi. Daha değerli bir haldeydi. Esnaflık, dürüstlük demektir. Şartlar değişti. İnsanlar değişti. Ekonomik şartlardan dolayı piyasa da çok durgun. Esnaflar şu anda aldığını aynı fiyata tekrar alamıyor.” ifadelerine yer verdi.