Konya Tahir Büyükkörükçü İmam Hatip Lisesi öğrencisi Can Ahmet Kılıç, katılım sağladığı tamamen İngilizce olan 3 MUN programında da ‘Olağanüstü Delege' ödülünü almayı başarmıştı. Yapmış olduğu röportajda memleketli olan Konya’da da MUN programını gerçekleştirmek istediğini söylemişti. Şimdi ise, KONMUN adıyla, Konya’da düzenlenecek olan MUN programına öncülük edecek.
‘3 KITADAN KATILIM OLACAK’
Türkiye’nin 7 bölgesinden ve 3 kıtadan programa katılım sağlanacağını belirten Kılıç, “Uluslararası Konya Model Birleşmiş Milletler Etkinliği şu anda bin 500 başvuruyu geçmiş vaziyette. 2024 yılı içerisinde yapılan konferanslardaki başvuru sayılarından en yüksek müracaatı almış durumdayız. 225 adet delegemizin video göndermesiyle, çeşitli kriterlerin de ele alınmasıyla seçildi ve 6 komitemize dağıtılmış vaziyette. Türkiye’nin 7 bölgesinden ve 3 kıtadan katılımcılarımız olacak. İsveç, İsviçre, Norveç, Almanya, Fransa, Özbekistan, Doğu Türkistan ve Afrika’nın birkaç bölgesinden 20’yi aşkın delege şu anda Konya’da misafir ediliyor. Gelen öğrenciler, Birleşmiş Milletler’de staj yapıyorlar. Neticesinde Balkanlar, Anadolu ve Orta Doğu’nun gördüğü en büyük konferansını biz Konya’da organize edeceğiz.” dedi.
‘TÜRKİYE’DE BİR İLK GERÇEKLEŞECEK’
Projenin Türkiye’de ilklere imza atacağını ifade eden Kılıç, “Konya Büyükşehir Belediyesi’nin üstlenmesi, bu konferansın prestijini ön plana çıkarıyor. Delegelerimiz konforlu bir otelde konaklatılırken konferans, Türkiye’nin en modern kongre merkezi olan Selçuklu Kongre Merkezi’nde yapılacak. Türkiye’deki konferansların yanında KONMUN’un ön plana çıkmasında en büyük gösterge, delegeler içerisindeki sosyal ve etnik yapının biraz daha kozmopolittik olması. KONMUN tüm bu bariyerleri kırarak Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdi ve kişinin kim olduğu, hangi okulda okuduğu ayırt edilmeksizin bir delege oluşturdu. KONMUN 130 yönetim ekibi üyesi ve 225 delegesiyle oldukça güçlü bir oluşum haline geldi. Çalışmalarımızın 11’nci ayındayız. Bu işe ilk başladığımızda toplantılarımızı birkaç kişi yapıyorduk. Çok fazla imkanımız yoktu. Şu anda ise toplantılar 100 kişiden aşağı olmuyor. Konya’da periyodik olarak sürekli buluşmalar yaptık. Türkiye’nin çok nitelikli, üst düzey öğrenciler bizim ekibimizde.” şeklinde konuştu.
‘6 KOMİTEMİZ OLACAK’
Yapılacak olan komitelerden ve içeriğinden bahseden Kılıç, “Askeriye envanterleri çok büyük önem arz etmeye başladı. Ancak yapay zekanın da kullanılmasıyla birlikte özellikle Gazze’de bunlar harmanlanıyor. İnsansız hava araçlarına çeşitli şekilde yapay zeka sistemleri yüklenerek aslında müthiş bir teknoloji ortaya çıkıyor. Ama bu da yıkıma, kaosa sebebiyet verebiliyor. Toplam 6 komitemizden ilki, bu durumu yatıştırmak, daha çeşitli politikalar almak için olacak. Birleşmiş Milletler Ulusal Güvenlik Komitesi, ikinci komitemiz olacak. 2022 itibariyle Batı Afrika’da birçok devletin hükümetlerinin ve askeriyesinin Fransa başta olmak üzere Avrupa devletlerine karşı ayaklanma söz konusu. Üzerlerindeki prangayı atmaya başladılar. Bu da Avrupa’nın, Amerika’nın canını sıkıyor. Tüm bunları değerlendirdiğimizde bölgeye bir politik yorumlama gerekliliği söz konusu oldu. İkinci komitemiz bu konuyu ele alacak.” diye aktardı.
‘BENZERİ YAPILMADI’
Komiteleri anlatmaya devam eden Kılıç, “Üçüncü komitemiz olan Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Platformu, Amerika başta olmak üzere birçok devletin kabul edilemez derecede yüksek borcu var ve akıllara gelen konu bu borçların nasıl ödeneceği konusunu ele alacak. Diğer bir komitemiz olan Türk Devletleri Özel Komitesi’nin de daha önce bir benzeri yapılmadı. Sadece KONMUN yapacak. Tüm Türk topluluklarını ülkeymiş gibi veren bir komite olacak. Akdeniz Özel Komitesi’nde de yalnızca Akdeniz üyelerine hitap edecek. Devletlerin Akdeniz konusunda kararlar alacağı bir komite olacak. Son komitemiz ise Singapur Zirvesi. Bu komitemizde fütüristtik ve ütopik bir şekilde yıkılmış bir Avrupa’nın yeniden nasıl dizayn edileceğini ortaya koyacak.” ifadelerine yer verdi.
‘TÜRKİYE MUN TARİHİNE İMZA ATACAĞIZ’
Gerçekleştirilecek olan programın kendisi için gurur kaynağı olduğunun altını çizen Kılıç, “Şu anda Türkiye çapında o kadar fazla geniş bir oluşum olduk ki herkes KONMUN’a gün sayıyor. 6 komitemiz için 600 sayfalık bir makale yazıldı. Bu makaleler üniversite düzeyindeki makaleler. Delegelerimiz öylesine nitelikliler ki ortaya koyacağımız çalışma dosyaları Birleşmiş Milletler’e gönderilecek. Biz bir münazaradan farklı olarak daha üst bir klasmanda olduğumuzu biliyoruz. Allah’ın izniyle 10 Mayıs’ta başlayacağımız bu serüvende Türkiye MUN tarihine bir imza atacağız. Atalarımızın bıraktığı mirası burada yeniden canlandıracağız. Bu benim için çok büyük bir gurur olacak. Bu mirası Konya’ya ilk kez gelecek olan öğrencilere en azından masa üzerinde yaşatabilmek de çok büyük bir gurur kaynağı. Bunun yanında sosyal etkinliklerimiz de olacak.” dedi.
‘TÜRKİYE ŞAHİT OLACAK’
Elde edilen başarıya tüm Türkiye’nin şahitlik edeceğini vurgulayan Kılıç, “Bu iş sadece Can Ahmet Kılıç’ın eseri değildir. Benim buradaki tek vazifem birkaç işi koordine etmek ve büyüklerimizden gördüğümüzü yapmak oldu. Buradaki en büyük önem ekibimizin dinamizmi. Her türlü birime bir yapı kurmuş durumdayız. Tüm Türkiye buna şahit olacak.” sözlerine yer verdi.
‘ÇOK BÜYÜK BİR FIRSAT’
Yapılacak olan programın öğrenciler için çok büyük bir fırsat olacağını söyleyen Kılıç, “Milli Eğitim Bakan Yardımcımız Nazif Yılmaz’dan programa geleceğine dair bir söz aldık. Aynı şekilde Konyalı önceki dönem bir bakanın da katılmasıyla ilgili bir sinyal yaktılar. Katılımcılarımız arasında Kanada vatandaşı olan Amerika’da görev yapan bir delege açılış seremonisinde konuşacak. Tüm bunların yanında da Türkiye’nin her tarafından önem arz eden diplomatlar ve bürokratlar çalışmalarını yapmak üzere Konya’ya geliyorlar. Bu da kendini geliştirmek isteyen öğrenciler için çok büyük bir fırsat. Misafirlerimize Anadolu misafirperverliğini yansıtmak için elimizden geleni yapacağız.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.