Siyaset Bilimci-Yazar Ömer Tokgöz Yeni Haber Gazetesine Osmanlı devletinin son zamanlarında medrese hocası ve Konya Müftüsü olarak Konya’ya hizmet eden Gevraki hocanın kabrinin çevresinin yenilendiğini açıkladı. Gevraki Hocanın hizmetleri ve mezar çevresi hakkında yaptığı araştırma dosyasının Yeni Haber tarafından yayınlanması üzerine kabir çevresinde yeni ve olumlu düzenlemeler yapıldığını belirtti.
Neredeyse 50 yıldır aynı vaziyette ve köhne bir şekilde duran kabir çevresinin yeni haliyle Konya’nın değerli bir alimine gösterdiği bir vefa ve hürmet olduğunu ve düzenlemeyi yapan yetkili kurumlara teşekkür ettiğini belirtti.
Tokgöz, naçizane Gevraki hoca hakkında 18.10.2024 günü yayınlanan araştırma dosyasında Gevraki hoca, Gevraki Han, Gevraki çeşmesi, Gevraki medresesi ile yol ortasında teller içinde kaderine terkedilmiş vaziyetteki hocanın kabir ve çevresi hakkında yapıcı tenkit ve öneriler içeren değerlendirmeler yaptığını vurguladı.
DÖRT ÖNEMLİ ESER BULUNMAKTA
Bilindiği üzere Seydişehir Gevraki köyünden yetişip ilim ve hayır sahibi olarak tanınan dini bilimler alanında medrese hocası yani profesör seviyesinde alim olan ve 10 yıl Konya müftülüğü yapmıştı. Konya’da Gevraki hocanın lakabı ile birlikte anılan dört önemli eser bulunmaktadır: Gevraki medresesi, Gevraki Han, Gevraki Çeşmesi ve Gevraki mezarlığı(kaldırılmış) Bunlardan üçü günümüze gelmiş, mezarlık ise yol ve imar gerekçesiyle 1930’lu yıllarda kaldırılmıştır. Mevcut iki yönlü caddenin olduğu yerde Gevraki hocanın müstakil bahçeli evi ve Gevraki kabristanı vardı.
Yeni düzenleme ile yoğun akan trafik nedeniyle kaldırıma çıkmak ve geçmek tehlikeli iken yeni düzenleme ile nisbeten kabir yanına geçmek kolaylaştırmıştır. Yıllardır refüjde mahsur vaziyette kalan, kir pas içinde, teneke ve plastik levhalarla kaplı olan bölge tamamen kaldırılmış, parke taş döşenmiştir. Kabir etrafına yaklaşmak ve dua etmek kolaylaştırılmıştır.
DÜZENLEMELER YAPILMALI
Siyaset Bilimci-Yazar Ömer Tokgöz tarihi ve kültürel mirasa dair atılacak koruyucu çalışmalarda mükemmeli aramak gerektiğini belirterek, yaptığı saha çalışmasında Gevraki hocanın kabirinin konumu ve sandukasının bakımı hakkında bazı düzenlemeler yapılmasına ihtiyaç olduğunu belirtti.
Bu bağlamda:
- Kabir sandukası mermerlerinden bazıları kırıktır. Kırık taşlar değiştirilmeli ve sanduka ve şahideler kararan kısımları parlatılmalı ve kuş pislikleri temizlenmelidir. Mezar kitabesinin olduğu şahidenin taban kısmındaki üç alt satırlar ve tarih kısmını kapatan mermer kuş yalağı kaldırılmalıdır.
- Gevraki hocayı ve kitabeyi tanıtan bir barkod, hocanın ayak ucundaki şahideye eklenmelidir.
- 10 yıl Konya Müftülüğü yapmış değerli alim Gevraki hocanın hatırasına binaen vefa bağlamında İl Müftülük web sayfasına tanıtıcı bilgiler konulmalıdır.
- Gevraki hocanın kabri yol ortasında arabaların gürültüsü, korna sesleri, kuş pislikleri ve araçlardan çıkan kurşun, asbest tozları ve egsoz gazından oluşan hava kirliliğine maruz kalmaktadır. Hocanın kabri Gevraki han restore edildikten sonra cadde ortasından kaldırılmalıdır.
Şeklinde önerilerde bulundu.