Konya’da toplu ulaşım fiyaskosu

İsmail Koç

Gün geçtikçe büyüyen şehirlerde toplu taşıma araçlarının kullanımı daha da önem kazanıyor. Bu kapsamda belediyeler hem ülke, hem çevre hem de trafik açısında toplu taşıma araçlarının daha fazla kullanımını amaçlayan projeler geliştiriyorlar. Dünyada durum böyleyken maalesef ülkemizde özellikle de Konya’da bunun tam tersi uygulamalarla insanlar toplu taşıma araçlarından soğutuluyor.

Başkalarından duyduklarımı anlatmaya gerek yok sadece şahit olduğum olaylar bile anlatmam yeterli. Bu olumsuz olaylardan sonuncusu 6 Kasım Pazartesi akşamı başıma geldi.

Gazetemiz Yeni Haber’in hemen karşısında Ankara Caddesi üzerinde bulunan Kadıoğlu durağında 19.00’da Saman Pazarı durağından hareket eden 5 numaralı Fetih Mahallesi, Tramvay Hattı otobüsünü beklemeye koyuldum.

Bir yandan da Büyükşehir Belediyesi’nin mobil uygulamasından otobüsün zamanının ve haritada yerini kontrol ediyordum. Tam otobüs geldi gelecek derken baktım ki otobüs şoförü sol şeritten hızla geçip gidiyor. Otobüsün beni görmediğini düşünerek elimi kaldırdım, yetmedi yolun ortasına kadar çıktım ama nafile. Şoförün dikkatini çekmeyi başaramadım. Zaten onun da durmaya, yolcu almaya niyeti yok gibiydi.

Otobüsün arkasından öylece bakakaldım. Durumu bildirmek için otobüsün de gittiği Saman Pazarı Hareket Amirliğini aradım. Olayı izah ettim ancak telefona çıkan beyefendinin şikâyetim umurunda bile olmadı. Şoförün ismini ya da sürücü numarasını verin şikâyette bulunacağım dedim ama bu bilgiler verilemezmiş.

“Tamam, ben not alıyorum yarın 153’ü arayıp şikâyet edin” dedi umursamaz bir tavırla.

Ertesi gün sabah erkenden Konya Büyükşehir Belediyesi’nin vatandaşla belediye arasında bir köprü vazifesi görmesi beklenen çağrı merkezi 153’ü aradım. Ancak yine umursamaz bir görevli sanki ne var ki bunda niye şikâyet ediyorsun dercesine şikâyetimi aldı ve geri dönüş yapılacağını söyledi.

Gerçi kimi kime şikâyet ediyordum değil mi?

Sistem gayet basit…

Gelen şikâyetler görmezden geliniyor.

Demek ki otobüsü kullananlar, istedikleri durakta durup istedikleri yolcuyu alıp almamakta özgürler.

Nasılsa kendi şahsi araçlarını kullanıyorlar!

Vatandaş soğukta beklemiş, yolda kalmış, evine geç kalmış umurlarında mı?

Toplu taşıma araçlarında görevi arkadaşlar her gün yoğun bir tempoda zor bir iş yapıyorlar. Ancak bazen de kendilerini vatandaşın yerine koyup öyle davranmaları gerekiyor.

Ben gazeteci olarak bu şikâyetlerimi bir şekilde dile getirebiliyorum. Demek ki vatandaş da bu gibi olumsuzluklarla karşılaşıyor ancak sesini duyuramadığından şikâyetinden de vazgeçiyor.

Bu ve benzeri sorunların bir daha yaşanmaması için inşallah başta Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ve Ulaşım Planlama ve Raylı Sistem Dairesi Başkanı Mustafa Eşgi yaşanan aksaklıklara duyarlı davranırlar da vatandaş mağdur olmaz.

Bir de inşallah yapanın yaptığı yanına kar kalmaz.