Türkiye'nin dört bir yanından sektör temsilcilerinin ve ana aktörlerinin katılımıyla düzenlenen Konferansın uluslararası konukları da olacak. AKİTASK-2024, dünyada ve ülkemizde hassas tarım/akıllı tarım uygulamalarının mevcut durumu ve geleceği hakkında katılımcıları bilgilendirmek, bu konuda yapılan çalışmaları katılımcılara duyurmak ve ülkemizde hassas tarım/ akıllı tarım uygulamalarını yaygınlaştırmak üzere yapılması gerekenleri ortaya çıkarmak amacıyla gerçekleştirilecek.
Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti'nin ortak finansmanıyla yürütülen AKÍTEK Projesi kapsamında hayata geçirilen uluslararası katılımlı AKITASK-2024 sektörel konferansında, hassas tarım/akıllı tarım konusunda alanında uzman, yurt içinden ve yurtdışından katılan birçok konuşmacı tarafından çok sayıda sunum yapılacak, aynı zamanda ülkemizde hassas tarım/akıllı tarım uygulamalarını yaygınlaştırmak amacıyla yapılması gerekenleri tartışmak üzere paneller düzenlenecek; bu kapsamda tavsiye niteliğinde politika önerileri ortaya konacak ve konferans sonuç bildirgesi yayınlanacak. Konferansın ayrıca bir Proje Pazarı bölümü de olacak. Yenilikçi start up'ların/KOBİ'lerin kendilerini ve ürünlerini tanıtmalarına ve girişimcilerle bağlantı kurmalarına yardımcı olmak amacıyla hazırlanan Proje Pazarı'na katılan firmalar, kendilerini ve ürünlerini /projelerini tanıtma fırsatı ve sektördeki önemli aktörlerle bağlantı kurma ve ağ geliştirme imkanı bulacak. Ülkemizde geliştirilen ve ticarileşebilmesi için yatırıma veya desteğe ihtiyaç olan teknolojik ürünlerin ekonomimize ve ülkemiz tarımına kazandırılmasını da hedefleri arasına koyan AKITASK 2024'de potansiyel yatırımcılar ve politika yapıcı kurumların temsilcileri de yer alacak.
‘DİJİTAL TARIM VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİ KONUŞACAĞIZ’
Açılış konuşmalarını yapan AKİTEK Yönetisi Dr. Barış Samim Nesimoğlu, şu ifadelere yer verdi; “Biz bu etkinliği tamamlayıcı bir etkinlik olarak tasarladık. Avrupa'da neler yapılıyor bunları masaya yatırdık. Daha sonra ise ülkemizdeki dijital tarım ile alakalı ne tür çözüm önerileri ve daha ileri götürecek çözüm önerilerinin hayata geçirmeyi düzenleyeceğiz. Sektördeki değişimleri mercek altına aldık. Hem çiftçi hem de sanayici boyutunda inceleyeceğiz. Bunun yanı sıra proje bölümlerinde kendi tasarımlarını sergileyerek geliştirdikleri teknolojileri bütün katılımcılara sunmalarına vesile olacağız. Türkiye’nin dört bir yanından ve Avrupa’nın bazı bölgelerinden gelen tüm katılımcılarımıza teşekkür ediyorum.”
‘TARIMDA DİJİTALLEŞME ÇOK ÖNEMLİ’
Tarımda dijitalleşmenin önemini vurgulayan KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fevzi Rıfat Ortaç, "Karatay Üniversitesi olarak tarıma ve tarımdaki dijitalleşmeye karşı bakış açımızı sizlere anlatmak istiyoruz. Bir işbirliği ile düzenlenen konferansımıza üniversitemizin çalışmalarıyla ortaya koymakta çok önemli. Tarımda dijitalleşme çok önemlidir. Bunun sebebi dünyada nüfusun hızlı artması ve iklim krizinin hızlı bir şekilde ilerlemesidir. Bakıldığı zaman tarımsal üretimde verimlilik hızla azalıyor. Bizler dijital dönüşüme ve dijital tarıma yakın olmak zorunda olan bir toplumuz. Ülkemizde geliştirilen politikalar sonucunda dijital tarım üzerine yapılan yatırımları görüyoruz.“ ifadelerine yer verdi.