Konya’da rekor sonrası uyarı geldi! Bunları yapın, aracınız yanmasın

Park halinde veya sürüş anında yanan araç sayısı, yaz günlerinde oldukça arttı. Bu tür durumlarla karşılaşmamak için araç bakımlarının aksatılmaması gerektiğini ve araç içerisinde yanıcı madde de bulundurmamak gerektiğini ifade eden Mustafa Kekik, araç sahiplerine önemli uyarılarda bulundu.

Tüm yurtta ve Konya'da kavurucu sıcaklar araç yangınlarını beraberinde getirdi. Park halinde veya sürüş esnasında çıkan yangınlar, araç sahiplerini tedirgin etti. Konu hakkında açıklamada bulunan Ahtapoto Servis Müdürü Mustafa Kekik, sürücülere önemli uyarılarda bulundu.

Yaz döneminde araç yangınlarının sebeplerinden bahseden Kekik, “Özellikle yazın hava sıcaklıklarından dolayı yanan araçlara oldukça fazla rastlıyoruz. Bu durumun birçok sebebi olabilir. Böyle bir yangınla karşı karşıya kalmamak için mutlaka servis bakımlarının yapılması gerekiyor. Yangınlar, elektrik kaçaklarından, kronik arızalardan ve kabloların ısınmasından kaynaklanabiliyor. Bunun dışında araç içerisinde yanıcı madde de bulundurmamak gerekiyor.” diye aktardı.

‘YANGINLARIN SEBEBİ BUNLAR’

Araç yangınlarına sebebiyet veren unsurlardan bahseden Kekik, “Araçların oldukları yerde yanmasının asıl sebebi, kabloların eskimesi ve bir yere değdiği zaman şase yapmasıdır. Sonradan takılan teyp, çip gibi aracın genel yapısından uzaklaştıran durumlar, aracın yanmasına sebep olur. Sıcak havalarda hararet durumu da oldukça fazla oluyor. Antifriz yerine su bulundurulursa aracın motor küfleniyor, kireç oluşuyor ve tıkıyor. Bu sebepten dolayı su geçişlerinde sorun yaşandığı için araç, hararet yapıyor. Radyatörün içerisi kireç dolduysa soğutma görevini yerine getiremiyor. Bu durumla karşılaşan dizel araç sahipleri rölantide beklemesi gerekiyor. Benzinli araç sahipleri ise, stop edip beklemeleri lazım. Sıcakken kesinlikle kapaklar açılmamalı. Soğuduktan sonra suyu tamamlanıp, devam edilebilir.” sözlerine yer verdi.

‘YAZ BAKIMI OLDUKÇA ÖNEMLİ’

Araç bakımlarının aksatılmaması gerektiğini ifade eden Kekik, “Sadece kış bakımı değil, yaz bakımı da oldukça önemlidir. Zaten servislerin periyodik olarak vermiş oldukları kilometre bakımları vardır. 10 bin kilometreyi geçtikten sonra mutlaka arabanın bakımlarının yapılması gerekiyor. İnsanlar bakım masrafından kaçarak aslında daha büyük masrafların ortaya çıkmasına yol açıyorlar. Örneğin bir yağ bakımı bile aksatıldığı zaman motora büyük zararlar verebiliyor. Polen filtresinin değiştirilmediği zaman klima verimli bir şekilde kullanılamıyor. Hava filtresinin değiştirilmediği zaman ise, yakıt maliyetleri artıyor. Sürüş kalitesini etkiliyor.” şeklinde konuştu.

‘KLİMA POLEN VE HAVA FİLTRESİ BAKIMI AKSATILMAMALI’

Yaz döneminde özellikle klima, polen ve hava filtresi bakımının yapılması gerektiğini vurgulayan Kekik, “Klimanın, polen ve hava filtresinin özellikle yaz döneminde bakımının atlatılmaması gerekiyor. Conta yanması şikayetleriyle de gelenler oluyor. Bakımsızlıktan dolayı egzozun içerisinde yağ kaçağı olabiliyor. Bu durumda egzozun içerisindeki bez parçalarını yakabiliyor. Bu yangın, sürüş esnasında gerçekleşiyor. Geçtiğimiz günlerde böyle bir durum yaşamıştık. Bu yüzden bakımın önemi çok büyük. Sürüş anında arıza çıktığı zaman mutlaka araç durdurmalı ve yetkililer tarafından kontrol edilmesi gerekiyor.” ifadeleriyle konuşmasını sonlandırdı.

Konya Haberleri