Konya’da ‘Orman Benim’ etkinliği

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğü’nün 81 ilde eş zamanlı düzenlediği ‘Orman Benim’ etkinliği Konya’da gerçekleştirildi.

Orman yangınlarının azaltılması ve ağaçların korunması amacıyla Konya Altınapa Mevkii’nde ‘Orman Benim’ adlı etkinlik gerçekleştirildi. Etkinliğe Konya Orman Bölge Müdürü Cafer Bal ve Konya Vali Yardımcısı Yavuz Güner katıldı.

İklim değişikliği ve küresel ısınmanın etkisinden dolayı en fazla görülen doğal afetlerin başında orman yangınlarının olduğunu söyleyen Konya Orman Bölge Müdürü Cafer Bal, “Son 10 yıllık yangın istatistiklerine baktığımız zaman ülkede ortalama olarak 2 bin 600 adet orman yangını meydana geldiği görülmektedir” dedi.

‘ORMAN YANGINLARININ ÇOĞU İNSAN KAYNAKLI’

Çıkan yangınların yüzde 87’sinin insan kaynaklı, yüzde 13’ünün ise yıldırımdan kaynaklandığını belirten Bal, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “İnsan kaynaklı yangınlardan zarar gören alanın, toplam yanan alan içindeki payı ise yüzde 99 olarak karşımıza çıkıyor. Buradan da anlaşılacağı üzere, orman yangınlarının doğal olmayan sebeplerinin azaltılması ile ormanlarımız büyük ölçüde yangınlardan korunacaktır.”

İnsan kaynaklı yangınların sebeplerini Bal, şu şekilde sıraladı:

- Tarımsal hasat sonrası oluşan anızların ve atıkların yakılması sonucu meydana gelen yangınlar,

- Biçerdöver ve balya makinesi gibi tarımsal hasat makinaları tarafından gerekli önlemlerin almaması sebebi karşılaşılan yangınlar,

-Tarımsal alan ve yerleşim alanlarında temizlik amaçlı çöp atıkların yakılması,

- Özellikle araçla seyir halindeyken sönmemiş sigaraların açık alanlara atılması,

-Açık alanlarda salça ve bulgur kaynatma gibi faaliyetler için yakılan ateşler,

- Çobanlar, avcılar ve doğa yürüyüşçüleri gibi ormanlık alanlarda aktivite icra edenler tarafından yakılan ve tam olarak söndürülmeyen ateşler,

- Piknik ve rekreasyon amaçlı yakılan mangal ve ocak ateşleri,

- Çevreye gelişi güzel atılan, başta cam şişeler olmak üzere mercek etkisi yaratacak atıklar,

-Yerleşim yerleri arasında enerji taşıyan hatların bakımsız bırakılması veya kapasitesinin üzerinde enerji çekilmesi nedeniyle patlayan trafolar,

- Karayolunda başta aşırı balata ısınması gibi nedenler ve trafik kazasına bağlı araç yangınları,

- Tren raylarından çıkan kıvılcımların dan kaynaklı yangınlar,

- Açık alanlardaki katı atık çöplüklerinde, gerekli tedbirlerin alınmaması sonucu meydana gelen yangınlar,

- Kaynak yapılması ve spiralle metal kesme çalışmaları esnasında çıkan kıvılcımların sebep olduğu yangınlar,

- Gelişmemiş kişilik özellikleri ve güdüleri nedeniyle bazı şahıslarda hâkim olan Vandalizm duyguları sonucunda kasten çıkarılan yangınlar olduğu görülmektedir.

BİR HATA ORMANLARI YOK EDİYOR

Konya Vali Yardımcısı Yavuz Güner ise şu şekilde konuştu: “Ağaçların dikilmesi ve onları koruyup kollamak önemlidir. Ağaçları büyütmek yılları alıyor. Fakat bir hata ormanların yok olmasına sebep veriyor. Bugünkü kampanyayı başlatarak ormanların korunması konusunda önemli bir adım atıyoruz. Ormanların korunması bizlerin görevidir. Bu kampanyanın ülkemize ve ilimize hayırlı olmasını diliyorum.”

Konya Haberleri