Geçtiğimiz günlerde El-Bir Derneği yönetimi ile sohbet fırsatımız oldu. Hayırlı işlere imza atacakları binaları için de hayırlı olması duasında bulunduk. Üzerinde yaşadığımız kentin sorunlarını da tartışma fırsatı bulduk.
Dernek Başkanı Abdullah Ağralı Bey, şehrin dertlerine duyarlı olayı kendine görev edinmiş. Diğer yardım derneklerinden farkları ise mültecilere yönelik faaliyetlerini geniş çapta, el birliğiyle yürütüyor olmaları.
El-Bir için gece gündüz çalışan yönetim kurulu üyeleri Hüseyin Saraç ve Sinan Cırık hocalarımızdan Konya’nın mülteci durumu ile bilgiler aldık.
Suriye’de dördüncü yılına giren iç savaş, dünyanın en büyük insani ve güvenlik krizlerinden birini oluşturuyor.
- Şehrimizde ise 40 bini kayıtlı 50 bine yakın mülteci var. Bunların büyük bir çoğunluğunu Suriyeliler oluşturuyor.
- Konya’da 50 bin, Türkiye genelinde ise 2 milyon Suriyeli var.
- Suriye meselesi kısa vadeli değil 10 yıldan bahsedebiliriz.
- Bu nedenle mültecilerin barınma, yerleşim, ekonomik durum, kültür uyumu ve sosyolojik boyutunu inceleyecek “Mülteci Koordinasyon Merkezine” ihtiyaç gün geçtikçe artıyor.
Mülteciler krizi artık Türkiye’nin uluslararası camia ile birlikte halletmesini zorunlu kılan bir noktaya ulaştı. Her fırsatta mültecileri kabul ettiği için Türkiye’ye övgüler yağdıran Avrupa, bu konuda da kendine yakışanı yaptı, kirli ellerine kirli dergileri Charlie Hebdo’yu alıp uzaktan izledi. Batı, olaya insanı bakmadı ikiyüzlülük burada da kendini gösterdi.