Konya'da mesai sürüyor! Hastalıklara şifa

Konya'da unutulmaya yüz tutmuş gelenekler arasında yer alan turşunun zamanı geldi. Birçok vatandaş hazır turşulara yönelirken bir kısmı da evlerinde kendi yapmaya devam ediyor. Turşunun hastalıklara faydası olduğunu dile getiren Turşucu Selman Kozan, suyunun da ekstra faydaları olduğunu belirtti.

Turşuda malzeme kalitesinin önemine değinen Turşucu Selman Kozan, "Konya'da turşu sezonu başlayalı bir ay kadar oldu. Tarlalarda sebzeler, meyveler çıktıkça insanlar kurmaya başladı. Herkesin farklı bir sırrı vardır. Örneğin yaz aylarında turşu hemen olgunlaşsın diye limondan yapılır. Ama içine özü geçsin dediğimiz zaman sirkeden yapılır. Sirkenin kaliteli ve tuzun kaya tuzu olması turşunun kalitesini artırır.

Ayrıca oranlarını da iyi ayarlamak lazım. Turşu, Konya'da unutulmaya yüz tutmuş gelenekler arasında yer alıyor. Çünkü burada eskisi gibi turşu kurulmuyor ve marketten hazır satın alınıyor. Bizim tek işimiz turşu. Bu sebeple müşterilerimiz bize her sezon gelirler ve tavsiye alırlar. Bu da yine kullanılan malzemelerin oranlarıyla ilgili. Mesela kullanılan sirkenin asit oranı da önemlidir. Turşu kuranlar bunu pek bilmez. Rast gele alıp dökerler. Yine tuz oranı da önemlidir. İyotlu tuz kullandığınız zaman turşuyu eritir. Hakiki kaya tuzu kullanmanız lazım." ifadelerini kullandı.

KATKI MADDESİNE DİKKAT

Turşunun olabildiğince doğal olması gerektiğini vurgulayan Selman Kozan, "Şu anda ilaç kullanılmayan hiçbir sektör yok. Özellikle tarımda mevsimlerin değişmesinden dolayı sürekli ilaç kullanılıyor. Ne kadar yıkarsak yıkayalım içerisinde bir miktar da olsa tarım ilacı kalıyor. Bu sebeple içine bir de ekstra katkı maddesi katılmamalıdır." dedi.

BİRÇOK HASTALIĞA FAYDASI VAR

Turşunun birçok hastalığa iyi geldiğini de dile getiren Selman Kozan, "Turşunun hastalıklarda geçmişten gelen bir iyi edici özelliği bulunuyor. Her turşunun ayrı ayrı faydası vardır. Özellikle turşu suyu boğaz ağrılarına, gribal enfeksiyonlara, ağız yaralarına, vücuttan ödem atmaya yarar. Şu anda en çok kapari turşusu satıyoruz. Pek bilinmese de önemli bir faydası bulunuyor. Şeker hastalarına çok çok iyi geliyor. Bu turşu şeker oranını dengeliyor. MS hastalığına ve safra kesesindeki taşa da iyi geliyor. Bunu düzenli olarak alan müşterilerimiz bulunuyor. Bunu alırken de söylüyoruz. Bu turşuyu yemeden önce ve yedikten sonra şekerinizi ölçün diyoruz. Çok faydasını gördüklerini belirtiyorlar." diyerek sözlerini noktaladı.

Konya Haberleri