Çiftçiler Konya Ovası’nda yetiştirdikleri arpaları hasat ettirmeye devam ediyorlar. Bu yıl erken başlayan arpa hasadında yoğunluk sürüyor. Arpa rekoltesinde düşüş yaşanabileceğini ifade eden Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, sahadaki son gelişmeleri gazetemize aktardı.
‘HASAT ERKEN BAŞLADI’
Arpa hasadının bu yıl beklenenden daha erken başladığını ifade eden Kırkgöz, “Konya Ovası’nda arpa hasadı başladı. Bu yıl erken girdik hasat dönemine. Normalde bayramdan iki hafta sonra hasadını beklediğimiz ürünler, bayram içerisinde hasat edilmeye başladı. Bunun en büyük nedenlerinden bir tanesi iklim. Havaların aşırı sıcak gitmesi ve yağış periyodunun dengesiz olması mahsullerdeki hasadı 15 gün erkene aldı. Erken başlaması veya geç olması çok tavsif ettiğimiz bir durum değil. Zamanında olması daha iyi. Çünkü kalite düşmesine sebep olabiliyor.” şeklinde konuştu.
‘REKOLTE DÜŞEBİLİR’
Bu yılki arpa rekoltesinde düşüş yaşanabileceğini dile getiren Kırkgöz, “Bu yıl çok fazla olumsuzluk yaşandı. İklim başta olmak üzere, fare zararı, dolu zararı mahsulleri etkiledi. İlk hasat olan arpalarda biraz kalite bozukluğu, verim düşüklüğü vardı. Ama şu anda hasat edilen arpalarda verimlerimiz güzel geliyor. Fakat yine de bu yıl arpa rekoltemizde düşüş yaşanabilir.” diye aktardı.
‘FİYATTAN MEMNUN DEĞİLLER’
Çiftçilerin açıklanan fiyatlardan memnun olmadığını aktaran Kırkgöz, “TMO’nun açıkladığı bir fiyat var. Bakanlığımızın bu fiyata vermiş olduğu destekte var. Çiftçilerimiz fiyatlardan bu yıl memnun değiller. Biraz tepki gösterdiler. Açıklanan fiyatlar dünya borsasındaki fiyatlara denk. Lakin bizim girdi maliyetlerimizin çok olması, dünya borsasındaki fiyatların üzerinde olması gerektiğini gösteriyor. Halkımızın tüketeceği un, ekmek tarzındaki ürünlerde de ciddi fiyat artışlarına neden olabiliyor. Burada önemli olan destek. Bakanlığımızın yaptığı desteğin biraz daha arttırılması gerekiyor. Konya bölgesinde üretim yapan çiftçilerimizin maliyetlerinin yüksek olması, bu desteklerin arttırılması gerektiğini gösteriyor.” ifadelerine yer verdi.
‘DESTEKLER ARTTIRILMALI’
Çiftçilere verilen desteğin maliyetlere göre düşük kaldığını söyleyen Kırkgöz, Fiyat düşüklüğü yaşandığı zaman çiftçilerimiz bir sonraki yıl üretim yaptıklarındaki ürünlerdeki bakımlarını düşürmek zorunda kalıyorlar. Bunun yapılmaması gerekiyor. Çünkü birim alanda en yüksek verim alındığı zaman para kazanılıyor. Eğer fiyatın yanında bir de verim düşüklüğü yaşanırsa çok ciddi zararlar otaya çıkıyor. Çiftçilerimizin başka bir gelir kaynağı yok. Bir yıl boyunca tarlasından hasat ettikleri ürünlerle geçimlerini sağlıyorlar. Bu yüzden yapılan desteklerin biraz daha arttırılarak erken dönemde yatırılması gerekiyor.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.