Konya’da açılışlar art arda geliyor, bir yatırım daha!

Konya’da Akıllı Teknolojiler Merkezi Projesi kapsamında kurulan AKİTEK, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın katılımlarıyla açıldı.

Konya’da Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti ortak finansmanıyla KTO Karatay Üniversitesi tarafından yürütülen Akıllı Teknolojiler Merkezi Projesi kapsamında kurulan AKİTEK, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın katılımlarıyla açıldı.

‘KARARLILIKLA YÜRÜYORUZ’

Tüm hedeflere kararlılıkla yürüdüklerini ifade eden Bakan Kacır, “Avrupa Birliği destekleriyle, Bakanlığımız tarafından uygulanan Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında kurulan bu merkeze emek veren, alın teri, akıl teri döken, hayata geçmesi için çabalayan herkese teşekkür ediyorum. Cumhuriyetimizin ikinci asrında, Türkiye Yüzyılı’mızı inşa ederek ülkemizi muasır medeniyetler seviyesinin de üzerine taşıma hedefimize kararlılıkla yürüyoruz. Dördüncü Sanayi Devrimi’nin üretimde, teknolojide, ticarette getirdiği paradigma değişimlerini; küresel rekabette daha güçlü olmamız, sürdürülebilir ekonomik kalkınma ve toplumsal refah artışı için bir fırsat olarak değerlendiriyoruz. Sanayi ve teknolojiye bütüncül bir bakış açısı getiren Millî Teknoloji Hamlesiyle, kritik teknolojileri millî olarak geliştirmemizi, yüksek teknoloji alanlarında rekabetçi ürün ve hizmetler sunmamızı sağlayacak politikaları hayata geçiriyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın ısrarı, iddiası ve güçlü liderliğiyle Millî Teknoloji Hamlemizin öncü sektörü savunma sanayiinde elde ettiğimiz kazanımları sivil alanlara taşıyoruz. Togg bu yaklaşımın en net ve başat çıktısıdır. Yeni nesil elektrikli ve akıllı millî otomobilimiz Togg’la 60 yıl öncesinin devrim otomobili hayalini devrin otomobilini üreterek gerçeğe dönüştürdük. Önümüzdeki dönemde kamu öncülüğünde yürüteceğimiz etkin sanayi politikalarıyla ülkemiz için stratejik önemi haiz sektörlerde büyük atılımlar gerçekleştireceğiz.

Yatırım ve Ar-Ge teşviklerinde daha yönlendirici davranarak katma değerli üretim altyapımızı güçlendireceğiz.” şeklinde konuştu.

‘DESTEKLERİMİZ SÜRÜYOR’

Birçok alanda desteklerin sürdüğünü ifade eden Kacır, “İklim değişiklikleri, nüfus artışı, artan gıda talebinin tetiklediği yeni krizler karşısında; ülkemizin yer altı ve yer üstü zenginliklerinin etkin ve verimli kullanımını destekleyecek altyapıyı inşa edeceğiz. Bugün dünyada her üç kişiden birisi maalesef yeterli gıdaya erişemiyor. İklim değişikliği kaynaklı küresel su rezervlerinin azalması, yanlış tarım uygulamaları maalesef bu tablonun yakın zamanda düzelmeyeceğine işaret ediyor. Diğer yandan yeşil mutabakatın getirdiği çevresel standartlar ve sürdürülebilirlik hedefleri, tarım ve su yönetimi pratiklerimizi teknoloji odaklı yeniden şekillendirmemizi gerektiriyor. Uydu destekli kontrol sistemleri, görüntü işleme teknolojileri, dijital sensörlerle donatılmış tarım makineleri artık tarımsal üretimin her aşamasında daha fazla hassasiyet ve sürdürülebilirlik sağlıyor, su ve enerji tüketimini optimize ediyor. Zararlı kimyasalların kullanımını azaltarak çevresel etkiyi minimize ederken, aynı zamanda verimliliği artırıyor ve gıda güvenliğinin sürdürülmesine katkıda bulunuyor. Ülkemiz son 22 yılda inşa ettiği üretim ve teknoloji geliştirme altyapısıyla makine sektörünün birçok kolunda olduğu gibi tarım makineleri alanında kabiliyetlerini ve yetkinliklerini küresel standartların da üzerine çıkardı.

Yıllık 2,8 milyar dolar üretim kapasitesine ulaşan tarım makineleri sektörümüz bugün 25 binden fazla vatandaşımıza istihdam imkânı sunuyor. Sektörümüz, güçlü ihracat performansıyla yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve büyüme rotasında ekonomik kalkınmamızda öncü rol üstleniyor. Ülkemizin tarımsal modernizasyonda ihtiyaç duyduğu ürün ve teknolojileri yerli imkânlarla karşılamamızı destekliyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak sektörümüzü katma değerli üretime yönlendirecek ve uluslararası rekabetçiliğini güçlendirecek destek programları uygulamaya devam ediyoruz. Bu alanda teknoparklarımızda faaliyet gösteren 60’tan fazla teknoloji girişimi ve 30 Ar-Ge ve tasarım merkezine sunduğumuz vergisel avantajlarla yenilikçi tarım uygulamalarının geliştirilmesi ve ticarileştirilmesini destekledik.” ifadelerine yer verdi.

‘YATIRIMLARIN ÖNÜNÜ AÇTIK’

Birçok yatırıma imza atıldığını vurgulayan Kacır, “Bugüne kadar KOSGEB aracılığıyla da 600’den fazla KOBİ’ye 244 milyon lira destek sağladık.
TÜBİTAK’la tarım makinaları alanında 198 projeye 645 milyon liranın üzerinde bir kaynak ayırdık.

Kalkınma Ajanslarımızla; tarımda endüstriyel uygulamalar, tarım makineleri mükemmeliyet, prototipleme, laboratuvar merkezleri gibi altyapılarımız için 152 projeye 1,46 milyar lira destek verdik. Tarım makineleri imalatının yaygınlaşması için düzenlediğimiz 577 teşvik belgesi ile 34 milyar liralık yatırımın ve 10 binden fazla istihdamın önünü açtık.

Vermiş olduğumuz bu destekler neticesinde tarımın başkenti Konya’mız tarım makineleri sektöründe de önemli bir mesafe kat etti. Bugün Konyalı tarım makinaları üreticilerimiz Türkiye genelinde; “hasat, gübre dağıtma, ekim ve seyyar süt sağım makineleri” imalatında birinci; “traktör, pulluk ve su pompası”üretiminde ise ikinci konumdadır. Traktörlerde kullanılan parçaların %80’den, tarım makinelerinde kullanılan parçaların ise %90’dan fazlasını üretebilme kabiliyetine sahiptir. Tabi sektörün rekabetçiliğini güçlendirmemiz için teknoloji odaklı dönüşümü başarıyla gerçekleştirmemiz gerekiyor.
Konya’da kurduğumuz üst düzey teknoloji ile donatılmış Akıllı Teknoloji Merkezimiz ile; KOBİ’lerin kendi imkânlarıyla erişemeyeceği bütüncül bir altyapıyı üreticilerimize sunduk.” diye aktardı.

‘KAPASİTELERİ ARTIRDIK’

Üretim kapasitesinin artırıldığını ifade eden Kacır, “Tarım makineleri imalatçılarımızın akıllı teknolojiler ile donatılmış ekipmanlar üretebilme kapasitelerini artırdık. Üniversite – sanayi iş birliğinin örnek bir projesi olan bu merkez ile; 21. yüzyılın en stratejik sektörlerinden biri olan gıda sektöründe verimliliği artırmaya yönelik tarım makinelerinin teknolojik modernizasyonunu gerçekleştireceğiz.

Ayrıca, tarım makinelerinin yanı sıra; ülkemizin kritik ve güçlü sanayileri olan havacılık ve otomotiv sektörlerinde kullanılan stratejik parçalar için prototipleme çalışmaları yürüteceğiz. Büyük ve güçlü Türkiye hedefinin köşe taşı, yapay zekâdır, teknolojidir. Eğer ekonomimizi büyütmek, vatandaşımızın refahını artırmak istiyorsak, bunun yolunu teknolojide aramalıyız. Tam bağımsız Türkiye yolunda ilerliyorsak, millî teknoloji bilincine sahip olmaktan başka çaremizin olmadığını net bir şekilde kavramalıyız. Ve bunu her alanda teknolojiyi uçtan uca yerlileştirerek, zamanın ruhuna uygun şekilde başarmalıyız. AKİTEK’in bu yolda önemli kazanımlarımızdan biri olacağından hiç şüphem yok.

Bu merkezin; başta tarım teknolojileri olmak üzere, daha birçok alanda, hem bölgesine hem de ülkemize sağladığı katma değeri, önümüzdeki günlerde görmeye başlayacağız. Konya’nın rekabetçi ve yenilikçi imalat sanayine değer katacağına inandığım bu yatırımın, tarım makinelerinin modernizasyonu çalışmalarımızda ve akıllı tarım uygulamalarımızda önemli bir kilometre taşı mihenk taşı olacağına inanıyor, ülkemize ve milletimize hayırlar getirmesini temenni ediyorum. Hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyor, emeği geçen herkese tekrar teşekkürlerimi sunuyorum.“ sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

‘KONYA ÜRETEN BİR ŞEHİR’

Konya’nın ülkesi için üreten bir şehir olduğunun altını çizen Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, “Konya her zaman üreten bir şehir. Konya kendisi için değil, ülke ve dünya için üreten bir şehir. OSB'de artık 50 bin insanın çalıştığı büyük bir alana dönüştürdük. Tarım makinalarının gelişimi ve teknolojinin kullanılması, şehrimizdeki gelişiminin sağlanmasında büyük katkı sundu. AKİTEK Projesi de sadece Türkiye değil, dünya adına önemli bir adım atılan bir projedir. AKİTEK projesinde de emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Selçuk Öztürk olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

‘MİLLETİMİZİN YAPAMAYACAĞI HİÇBİR ŞEY YOK

AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız ise, “Milletimizin önünü açarsak, bu milletin yapamayacağı hiçbir şey yoktur. Cumhurbaşkanımızın önderliğinde Türkiye'de bir paradigma değişikliği yaşadı. Artık pek çoğunun olduğu gibi uluslararası platformlarda, teknolojide ihracata, insan kaynağında, her alanda birikimi olan bir ülke olarak başımız dik konuşabiliyoruz. Biz de faaliyete geçirerek projeleri yapabiliriz diyoruz. Tohumdan sulamaya kadar akıllı sistemlerde birim başına daha çok üretim için çalışmalar yürütüyoruz.” şeklinde konuştu.

‘GENÇLERİMİZİN UFKUNU AÇIYORUZ’

Açılış konuşmasını yapan Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, “Kuruluşundan bugüne yüz yılı geride bırakan ülkemizin dünyanın on büyük ekonomisi arasında yer alması vizyonuyla başladığımız yeni yüz yıl hedeflerimizin temelinde daha güçlü bir kalkınma hamlesi ilk sırada yer almaktadır. Türkiye şimdiye kadar bir bölgesel merkez oldu fakat gerçekleştireceğimiz kalkınma hamlesi ile yolumuza küresel ekonomik güç olarak devam etmek istiyoruz. Bunun yolu da Türkiye’yi dünyanın en büyük ekonomileri arasına sokacak Milli Teknoloji Hamlesi’nden geçmektedir. Türkiye, yürüttüğü milli teknoloji hamlesi ile artık çağın gerisinde kalmayacağını göstermiştir. Bir yandan tam bağımsız, milli üretim modeline geçişimizi sürdürürken bir yandan dünyadaki teknolojik değişimleri yakalamak hatta bir adım önünde yer almak istiyoruz. Savunma sanayimizdeki dünya çapında muhteşem ilerleyişimizle, bir yandan milli akıllı otomobilimiz TOGG’la taçlandırdığımız teknoloji hamlemizle; diğer taraftan uzaya açılan ülkemiz ile gurur duyuyoruz. Teknofest ile gençlerimiz ve çocuklarımızın ufkunu açıyoruz. Bunlarla birlikte diğer pek çok proje ile, Türkiye’nin artık kabına sığmaya zorlanamayacağını tüm dünya görmektedir. Sayın Bakanımıza, hem Bakan Yardımcılığı döneminde hem de Bakanlığı döneminde tüm bu projelerin hayata geçmesinde gösterdiği gayretlerden dolayı huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Sayın Sanayi ve Teknoloji Bakanımız ve Hükümetimizin üzerinde ısrarla durduğu yerli ve milli üretimi şiar edinen Türk özel sektörü, gelecekte ülkemiz ekonomisinin dünyanın sayılı ekonomileri arasına girmesi için çalışmaya devam edecektir. Sanayi ve Ticaret Bakanlığımız sahip olduğu vizyonuyla, özel sektörümüzün teknolojik dönüşüm yolculuğunda güçlü bir yol arkadaşı olmuştur. Bu küresel vizyon ülkemiz ve şehrimiz özel sektörünün çalışma azmini kamçılamaktadır. Bu anlamda; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’mızın yürütmekte olduğu Rekabetçi Sektörler Programı çerçevesinde, KTO Karatay Üniversitemiz tarafından kurulan Akıllı Teknolojiler Merkezi’ni şehrimiz adına bir kazanç olarak görmekteyiz. Konya Ticaret Odası Teknoloji ve Eğitim kampüsü bünyesinde yer alan Akıllı Teknolojiler Merkezimiz, arge ve inovasyonun, özel sektör - üniversite işbirliğinin ülkemiz çapında örnek gösterilecek bir modeli olmuştur. Bugün resmi açılışını yaptığımız Akıllı Teknolojiler Merkezimizin Konya’ya kazandırılmasında büyük katkısı olan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımıza ve Rekabetçi Sektörler Programı’nın yürütülmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Akıllı Teknolojiler Merkezi projesinin hayata geçirilmesi ve uygulanması sürecinde emeği geçen önceki dönem Rektörümüz Prof. Dr. Bayram Sade’ye, Rektörümüz Prof. Dr. Fevzi Rifat Ortaç’a, Üniversite Mütevelli Heyetimize, KTOTEK Yönetim Kurulumuza, AKITEK’te görev alan akademisyen ve çalışma arkadaşlarımıza ayrıca şükranlarımı sunuyorum. AKİTEK projesinin resmi paydaşı olan Tarmakbir’e, proje süresince desteklerini esirgemeyen Konya Ticaret Borsası, Konya Organize Sanayi Bölgesi, Konya Teknokent, Konya Tarım Makineleri Kümelenme Derneği Kontarküm ve tüm kurum ve kuruluşlarımıza teşekkür ediyorum. AKITEK bünyesinde, tarım makineleri sektörümüz ile birlikte diğer sektörlerimize yönelik ar-ge ve inovasyona dayalı projeler geliştirmek için iş birliği içerisinde çalışmaya devam edeceğiz.” dedi.

‘KONYA YÜKSEK POTANSİYELE SAHİP’

Öztürk, şu sözlerle konuşmasını sonlandırdı; “Konyalı girişimcilerimiz şehrimizin üretiminin gelişmesinde ve küresel rekabet gücünün artırmasında üzerine düşen görevleri yerine getirmektedir. Üretim kapasitesi yıldan yıla yükselmekte olan Konya yüksek teknolojili imalatta da büyük bir potansiyele sahiptir. Üretimdeki yükselişimizi ihracatımıza daha fazla yansıtmak için küresel düzeyde teknoloji ve yenilik üretme noktasında firmalarımız büyük bir isteğe sahiptir. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın öncülüğünü ve desteklerini firmalarımızın üretim yapısının dönüşümünde önemli buluyoruz. Kaynaklarımız kısıtlı, maliyetlerin yüksek olduğu günümüzde Konyalı firmalarımızın rekabette geri kalmaması için elimizdeki kaynakları en verimli şekilde kullanarak üretimimizi gerçekleştirmek mecburiyetindeyiz. Diğer taraftan, ekonomi yönetimimiz tarafından ülkemiz ekonomisinin içinde bulunduğu süreçte fiyat ve finansal istikrarın tesis edilmesine yönelik gerekli uygulamalar yürütülürken üretim ve ticaret hayatımızın bu süreçten olumsuz etkilenmemesi amacıyla tedbirlerin alınması gerekliliğini ifade etmek istiyorum. Sizin de deyiminizle ve Bakanlığınızın katkılarıyla ülkemizde büyük bir “ar-ge ekosistemi” inşa edilirken bizler de şehrimizde Konya Ticaret Odası, KTO Karatay Üniversitesi ve Konya Ticaret Odası Teknoloji ve Eğitim Kampüsü olarak bu ekosistem içinde yer almaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz. Bu süreçte, geçmiş dönemlerde bakanlarımızla olduğu gibi sizin Bakanlığınız döneminde de şehrimiz ve ülkemiz ekonomisinin geleceği için ortaya koyulan işbirliği ayrı bir mutluluk kaynağıdır. Önceki dönem Bakanımız Mustafa Varank ile yine burada açılını yaptığımız Model Fabrika’nın ardından sizin katılımınızla gerçekleştirdiğimiz AKITEK açılışını Bakanlığımızla işbirliğimizin devamı ve geleceği açısından anlamlı buluyoruz. Sizlere iş âlemimiz ve üyelerimiz adına teşekkür ediyorum. Odamızın şehrimize ve ülkemize kazandırdığı yatırımları sizlerle paylaşacağımız sunumuzla sözlerime devam etmek istiyorum. Bu duygu ve düşüncelerle Akıllı Teknolojiler Merkezimizin açılışının hayırlar getirmesini temenni ediyor, katılımları ile bizleri onurlandıran Sanayi ve Teknoloji Bakanımıza ve tüm misafirlerimize bir kez daha teşekkür ediyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum.”

Konya Haberleri