Konya'da 8 asırlık geçmişi olan sektör gençlere emanet

Suriyeli vatandaşların ayakkabı sektöründeki iş gücüne büyük katkı sağladığını ifade eden Başkan Muhammet Acar, “Suriye’ye dönüşlerle birlikte Konya ayakkabı sektörü herhangi bir sekteye uğramayacak. 1989 yılından bu yana çıraklık eğitimi kapsamında çıraklarımız eğitimli olarak devam ediyor. Aykent Ayakkabıcılık Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemiz var. Öğrencilerimiz hem pratik hem de teorik eğitimler alarak mesleğe kazandırılıyor” dedi.

Suriye’nin Halep bölgesinde ayakkabıcılık sektörünün yaygın olmasından dolayı vatandaşların ayakkabı sektörünün merkezi olan Konya’yı tercih ettiklerini söyleyen Konya Ayakkabıcılar Odası Başkanı Muhammet Acar, birçok Suriyeli vatandaşın sektörde yer aldığını ifade etti. Acar, Suriyelilerin istihdama katkı sağladığını ancak topyekun bir dönüş olmadığından dolayı Konya ayakkabı sektöründe herhangi bir problem yaşanmayacağını vurguladı.

‘İŞ GÜCÜNE BÜYÜK KATKI SAĞLADILAR’

Suriyeli vatandaşların sektördeki iş gücüne büyük katkı sağladığını belirten Acar, “Türk halkı ensar olarak muhacirlere kucak açtı. Başarıya bu sınavı verdiğimize inanıyoruz. Suriye’den gelen vatandaşlar elbette geldiklerine iş, aş kaygısı taşıyorlardı. Biz de insanlık görevi olan vazifemizi hem kucak açarak hem de iş vererek elimizden gelen desteği sağladık.

Konya ayakkabı sektöründe de çalışan yoğun bir Suriyeli kardeşimiz vardı. Özellikle Halep bölgesinden Konya’ya göç daha fazlaydı. Halep’te yerleşik düzende bir ayakkabıcılar çarşısı ve ayakkabıcılık sanatını bilen insanlar, ayakkabıcılık sektörünün merkezi olan Konya’yı kendileri tercih ettiler. Çünkü bildikleri bir sanatı icra edebileceklerdi. Bize de iş gücü olarak büyük katkı sağladılar.” diye aktardı.

‘AKIN AKIN BİR DÖNÜŞ YOK’

Suriyeli vatandaşlarla görüşme sağladıklarını ve topyekun bir dönüş olmayacağını dile getiren Acar, “Suriyeli vatandaşların Konya ayakkabı sektörüne gelişleri toplu halde olmadı. Günlük 3-5 kişi gelerek bizim sektörümüzde yer aldılar. Bu zaferin ardından insanlar akın akın dönmeyi düşünmüyorlar. Şu anda toplam Suriye’ye dönen sayı içerdekilerin çok az bir miktarını karşılıyor. Bu vatandaşlarımız nasıl 3’er 5’er Konya ayakkabı sektörüne geldilerse yine 3’er 5’er gidiyorlar.

Dolayısıyla Konya ayakkabı sektöründe bir sekteye uğrayacak konu yok. Zaman zaman Suriyelilerle görüşme yapıyoruz. Ancak onlar hemen ülkelerine gitmek yerine, oradaki iş ve aş kaygılarını giderdikten sonra dönmeyi planlıyorlar. Ülkelerine dönene kadar biz iş ve aş vermeye devam edeceğiz. İstihdama katkıları var ancak gitmeleriyle Konya ayakkabı sektörü asla sekteye uğramaz.” sözlerine yer verdi.

‘820 YILLIK BİR GEÇMİŞ’

Ayakkabı sektörünün yıllardır var olduğunu ve olmaya devam edeceğinin vurgusunu yapan Acar, “Kendi öz insanlarımızla bu işi yapmaya devam edeceğiz. Konya ayakkabı sektörünün Anadolu Selçuklu Devleti’ne ulaştığımız zaman yaklaşık 820 yıllık bir tarihi var. Bunca yıldır sektör devam ederken yabancılar yoktu. Muhacirler gelip bizim sektörümüzde çalışmamıştı. 2010 yıllarında yurt dışına yoğun bir şekilde ihracata başladığımız dönemde de yoklardı. Geldiler, istihdama katkı verdiler. İş gücünden dolayı yoğun bir üretim sağladık. Gittiklerinde biz kaldığımız yerden işimize, ihracatımıza devam edeceğiz. Herhangi bir sıkıntı yaşanmayacağına inanıyoruz.” şeklinde konuştu.

‘BİRÇOK YERDE GENÇLERİMİZ YETİŞİYOR’

Acar, konuşmasını şu şekilde sonlandırdı; “Konya ayakkabı sektöründe 1989 yılından bu yana çıraklık eğitimi kapsamında çıraklarımız eğitimli olarak devam ediyor. Bunun yanında Aykent Ayakkabıcılık Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemiz var. Öğrencilerimiz hem pratik hem de teorik eğitimler alarak mesleğe kazandırılıyor. Modelistler, tasarımcılar yeni jenerasyon olarak mesleğe gerçekten katkı sağlayan, mesleğin ufkunu açan yeni gençlerimiz geliyor.

Bununla beraber Meslek Yüksek Okulumuz var ve mezun olan öğrencilerimiz sektörde devam ediyorlar. Çıraklık kayıtlarımız da halen devam ediyor. Bunların ötesinde Selçuk Üniversitesi Mimarlık Tasarım Fakültesi’nde Ayakkabıcılık bölümümüz var. Hem teorik hem de pratik bilgilerle ayakkabı üreten moda tasarımcısı gençler yetiştiriyoruz. İlk defa Selçuk Üniversitesi’nde bu yıl mezun olan gençlerin öğretmenlik yolu açıldı. Bunun için rektörümüze, dekanımıza, bölüm başkanımıza teşekkür ediyoruz. Mezun olan öğrencilerimiz İtalya’da yapılan tasarım yarışmalarında dereceye girdiler. Modanın kalbi olan İtalya’da 9 öğrencimiz derece aldı. Konya ayakkabı sektörü hem sanatsal hem de eğitim alanında çok büyük bir aşama kaydetti.”

Konya Haberleri