Katı yakıt sektörüyle başladıkları ticaret hayatında Konya sınırlarını aşıp Türkiye geneline satış yapan bir firma olduklarını söyleyen Celiloğulları Grup Genel Müdürü Ahmet Gökbaş, “Celiloğulları, grup şirketidir. Celil Eskici tarafından firmamız kurulmuştur. Esbey Mimarlık da bu şirketin lokomotif markasıdır. Celiloğulları, katı yakıt sektöründe yıllarca çalışmış bir markadır. Kömürcülük sektöründe hem bu işin toptancılığını yapmış hem de torbalayarak kendi markasıyla satış yapmış bir firmadır. Büyük çaplı ve bölgesel olarak, şehir dışına çıkıp ülke genelinde ticaret yapmış bir firmadır. Kömür sektörünün doğal gazla birlikte yavaşlamasıyla birlikte 2013 yılında inşaat sektörüne Esbey Mimarlık ismiyle giriş yapılmıştır. Yani şirketimizin kökleri, ticaret anlayışı ve ticari ahlakı 40 yılı aşmış bir süreye dayanmaktadır. Kökü sağlam bir ticaretten ve tüccarlıktan gelme bir markayız” dedi.
‘BÜYÜYEREK YOLUMUZA DEVAM ETTİK’
Butik projelerle giriş yaptıkları inşaat sektöründe bugün büyüyerek yollarına devam ettiklerini kaydeden Ahmet Gökbaş, “Esbey Mimarlık, ilk olarak Konya'nın muhtelif yerlerinde özellikle de Genç Osman Caddesi'nde, Şeker bölgesinde yaptığı butik projelerle inşaat sektörüne giriş yapmıştır. Daha sonrasında ise projeler katlayarak, büyüyerek devam etmiştir. 1200'ü aşkın ünite üretmiş bir markadan bahsediyoruz. Üretimlerimiz hala da devam etmektedir. Bu anlamda hem ticari ünite üretilmiş, sanayi dükkanları yapılmış, hem de konut üretilmiş konut altı ticarileri üretilmiş olabildiğince çeşitli ürünlerle de inşaat anlamında deneyim kazanmıştır. Markamız bu serüvende ülke gerçekleriyle çok fazla yüzleşmiştir. Ülke genelinde özellikle 2013-2017 yılları arasında inşaat sektörü çok yüksek ivmeyle büyümüştür. O dönemde başladığı için bu rüzgarı da arkasına alarak hızlı gelişmiş bir markadır. Mevcut tecrübelerini inşaat sektörüne aktarmış bir şirkettir” ifadelerini kullandı.
‘KRİZLERDEN DE ALNIMIZIN AKIYLA ÇIKTIK’
İnşaat sektörünün yaşadığı kriz dönemlerinden de alınlarının akıyla çıkmayı başardıklarını dile getiren Ahmet Gökbaş, “2018 yılında özellikle Rahip Brunson krizi süreci inşaat sektörü ciddi bir sekteye uğradı. Konya'da da sektörümüz bu krizden büyük etkilenmişti. Bu serüvende çok büyük iki projemiz vardı ve bu iki projeden de anlımızın akıyla çıktık. Bu iki büyük projemizi de teslim ettik. Bu serüvenden de sonra daha planlı bir işleyişe geçmemiz gerektiğini, daha kurumsal bir işleyişe geçmemiz gerektiğine karar verdik. Bir planlama yaptık ve bu planlamanın başında ekip organizasyonu başı çekiyordu ,ikinci etapta da finansman çok önemliydi. Çünkü inşaat güçlü bir iş. İnşaatın güçlülüğünü genellikle çok fazla kalem olduğu için güçlüdür derler ama ben olaya farklı bakıyorum. Finansal olarak baktığımda biz firma olarak temelden, topraktan çok fazla mal satmış ve satmaya niyetli olan bir firma değiliz. O yüzden inşaat sektörünün bir serüven olduğunu bu serüvenin başlangıcı ve sonuncu arasındaki takvimin de en az 2 yıl olduğunu hesaplarsak 2 yıl boyunca finansal olarak bir yatırımdan bahsediyoruz” dedi.
‘EKİP ORGANİZASYONU ÖNEMLİ’
Ekip organizasyonunun önemini vurgulayan Ahmet Gökbaş, “İşinizin hacmi ne olursa olsun 2 yıl boyunca bu parayı atacağınız ve geri dönüşüm beklemeyeceğiniz bir serüvenden bahsediyoruz. Bu serüveni de doğru yönetmenin temel taşları hem ekip organizasyonundan, hem finansman maliyetini doğru hesaplayabilmekten geçiyor. Bu serüveni doğru planlamasanız da işinizin rast gitme ihtimali var. Ama bunun üzerine ekonomik problemler, ani değişimler sizin ticaret düzeninizi ciddi manada sekteye uğratabilir. Biz planlayarak gitmeyi ve dış etkenlerden minimum etkilenerek, başladığımız projeyi bitirmeyi hedefledik. Şuanda da bu kurgu üzerine çalışıyoruz, bütün planlamamamızı bunun üzerine yapıyoruz. Buna uygun şekilde arsalar üretiyoruz. Kat karşılığı işlerde bulunmama kararı aldık ve bunu da uzunca bir süredir uyguluyoruz” ifadelerini kullandı.
‘ARSALAR ÜZERİNE HAYALİMİZİ TASARLIYORUZ’
Esbey Mimarlık olarak arsalar üzerine hayalleri tasarladıklarını kaydeden Ahmet Gökbaş, “Kendi arsalarımızı üretiyoruz, satın alıyoruz. Bu arsaların üzerine hayal ettiğimiz projeleri kurgulayıp projelendirip, sürecini tamamladıktan sonra startını verip, şantiyeyi kurduğumuz zaman da işin bitişine kadar olabildiğince en verimli, en kaliteli üretimi yapıp bittikten sonra insanların oturabilecekleri dükkanlar, daireler, fabrikalar teslim etmeyi planlıyoruz. Şirket olarak bunun üzerine kurgu yaptık” dedi.
SANAYİ SİTESİNDE DE AKTİF
Sanayi sitesi projelerinin de olduğunu belirten Ahmet Gökbaş, “Sektörün kendi içerisinde bazı değişkenleri oldu. Bunlar sadece ekonomik olarak değil, uygulama olarak da değişkenler yaşandı. Geçtiğimiz yıllarda Konya'da çok fazla konut üretimi vardı. Son 5 yıla baktığımız zaman bu daha çok sanayi üniteleri ya da fabrikalar olarak karşımıza çıktı. Biz de bu anlamda geri kalmak istemedik. 2 alanda bir Büsan'da bir de Vatan Sanayi bölgesinde sanayi arsaları ürettik . Bunları projelendirdik, bununla ilgili bir çalışma yaptık. Sanayi sitemize, Celiloğulları'nın kısaltımı olan Celsan ismini verdik” ifadelerini kullandı.
MAHAL ÇARŞI GÖZDE PROJE OLACAK
Esbey Mimarlık tarafından yapılan Mahal Çarşı’nın gözde projelerden birisi olacağının altını çizen Ahmet Gökbaş, “Sancak'ta Mahal Çarşı adında, şu anda gündemde tuttuğumuz bir açık çarşı hazırlıyoruz. Şuan inşaat ve üretim hazırlığında. Mahal Çarşı adından da anlaşılabileceği üzere, mahalle içerisinde bölgenin semtin içerisinde butik bir proje, karma bir proje, insanlara çeşitlilik sunabilecek bir projedir. Açık çarşı konsepti hazırladık ve bu çarşıda alt tarafta tamamen dükkanların olduğu, pek çoğunu planlayarak , yerleşim ve mahallenin ihtiyaçlarını karşılayabilecek sektörlere uygun alt yapıda dükkanlarımız hazırlanıyor. Üst katta ofislerimiz, diğer bloktaki üst katta 1+1 home ofislerimiz bulunmaktadır” dedi.
‘FARKLILIK VE ÇEŞİTLİLİĞİ ÖNEMSİYORUZ’
Ahmet Gökbaş, “Satış temelli olmamız sebebiyle insanlara sunduğunuz skalada, biraz alternatifinizin olmalı. Bütçelerin değişkenliğini ya da ihtiyaçlarının değişkenliğini düşünmemiz nedeniyle olabildiğince ürünlerimizde farklılık ve çeşitlilik olmasını hedefliyoruz. Yürüyen merdiven ve asansör ile bir birinden bağımsızların bir şekilde bağlantılı olduğu bir ortam sunuyoruz. Mahal Çarşı ve konut projesiyle alakalı 5. ayın sonunda bitmesini hedefliyoruz. Hem yaz sezonu insanların daha fazla yeni projelere ihtiyaç duyduğu sezondur. Pazarın daha aktif olduğu bir dönemdir. Seçim sürecinin bizi etkilememesini istediğimiz için bu süreçte Mahal çarşı projesini bitirmiş olmayı istiyorum” şeklinde konuştu.
‘BÜTÇE PLANLAMASI İŞİMİZİ KOLAYLAŞTIRIYOR’
Bütçe planlaması yaparak hareket ettiklerini ve bunun da işlerini kolaylaştırdığını söyleyen Ahmet Gökbaş, “Ürün çeşitliliği, planlama, kendi arsalarımızı üretiyor olmak bizim için önemlidir. Yap-sat değil de sat -yap eskiden çok gündeme geliyordu. İnsanlar, finansman üretmeden bir bütçe planlamadan inşaata girdiği dönemler olmuş. Bu dönemlerde topraktan satış yaparak inşaatlarını finanse etmeye çalışmışlar. Biz firma olarak bütçesini planladığımız, bütçesini ayırdığımız, ödeme takvimini belirlediğimiz ve bunun karşılığını da koyduğumuz bir iş yapıyoruz. Bu da bize büyük bir konfor sağlıyor. Bu planlama karşımıza çıkacak engellerle daha kolay bir mücadele etmemizi sağlıyor. Bazı şeylerle boğuşmak sizi yeni fikirlerden, yeni projelerden ya da fırsatları kaçırmaktan sürekli alıkoyuyor. Biz bu anlamda yeni konfor alanında yeni fırsatlara açık olduğumuzu biliyoruz. Bunla ilgili çalışmalar yapıyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.