Konya'da 15 bin liraya çalışacak çoban bulunamıyor

Kırmızı et üretimi, rekor seviyeye ulaştı. Et üretiminin şu anda iyi bir seviyede olduğunu belirten Fettah Öztürk, “Et üretiminde şu an hiçbir sorun yok. Sıkıntılar çözülüyor, üretici üretmeye devam ediyor. Zaten sorun yaşanırsa ne yemden ne de ottan yaşanır. Üretimi sıkıntıya sokabilecek sorun şu anda çobansızlık. Aslında çobanlara verilen ücret az değil. 15 bin lira civarında. Ama onu da bulamıyoruz. Herkes masa başı iş istiyor.” dedi.

Et üretiminin şu anda iyi bir seviyede olduğunu belirten Fettah Öztürk, “Fiyatlarda iniş, çıkışlar yaşandı ama yakında dengelenecektir. Elbette devletimiz hem üretici hem de tüketiciyi koruyacak önlemini, tedbirini alır. Maliyetimiz artmasa et fiyatları bu seviyelere gelmezdi zaten. Üretici geçen yıl büyük bir darbe yemişti. Üretici, üretmeye devam edebilecekse, sürdürülebilir bir üretim olacaksa kurtarılabilir fiyat şu anda bu” dedi.

Türkiye'nin toplam kırmızı et üretimi, geçen yıl bir önceki seneye göre yüzde 12,3 artarak ilk kez 2 milyon tonu geçti ve 2 milyon 191 bin 625 tonla rekor seviyeye ulaştı. Konu hakkında açıklamalarda bulunan Konya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Fettah Öztürk, et üretiminin iyi seviyede olduğunu ancak üreticilerini çalıştıracak çoban bulamadıkları için üretimin sıkıntıya girebileceğini dile getirerek şu sözlere yer verdi; “Bu yıl üreticilerin en büyük sorunu çalıştıracak çoban bulamamaları. Artık herkes masa başı iş yapmak istiyor. Kendi nesillerimiz, çocuklarımız bile çobanlık yapmak istemiyor. Ödenen maaş yüksek olsa bile herkes bu işten kaçıyor. Et üretiminde şu an hiçbir sorun yok. Üretici üretmeye devam ediyor. Zaten sorun yaşanırsa ne yemden, ne de ottan yaşanır. Üretimi sıkıntıya sokabilecek sorun şu anda çobansızlık.”

’15 BİN LİRAYA ÇALIŞACAK ÇOBAN BULAMIYORUZ’

Üreticinin çalıştıracak çoban bulamadığını söyleyen Öztürk, “Bu sene et üreticilerinin en büyük sıkıntısı çoban bulamamak. Her işletmeden neredeyse her gün bir çalışan kaçıyor. Bu yıl bu sorun hat safhada. Yani üretim sıkıntıya girerse eğer, ne yemden, ne de ottan yaşanır. Ancak çobansızlıktan yaşanır. Bu meselenin gerçekten çözülmesi gerekiyor. Kendi çocuklarımız maalesef bu mesleği yapmak istemiyor. Yabancı uyruklu vatandaşlar yapıyordu. Onların birçoğu da ülkelerine döndü. Sınır da kapatıldı. İhtiyaç dahilinde yurt dışından gelecek çobana bizim gerçekten ihtiyacımız var. Bu insanlardan faydalanmamız gerekiyor. Tabi ki bunu rastgele olarak değil, devlet düzeni çerçevesinde yapılmasını istiyoruz. Çünkü üreticinin başka çaresi yok. Aslında çobanlara verilen ücret az değil. 15 bin lira civarında. Asgari ücretin üzerinde. Geçen yıl 5 bin liraydı. Bir o kadar da masrafları var. Yemek ve konaklama ücreti de üreticiye ait oluyor. Ama onu da bulamıyoruz. Bulsak şükür edeceğiz. Şu anda yok. Üreticiler çoban bulunca birbirleriyle daha yüksek maaş verip, çalıştırabilmek için yarışa giriyor.” İfadelerine yer verdi.

‘ÜRETİM İYİ BİR SEVİYEDE’

Et üretiminin şu anda iyi bir seviyede olduğunu belirten Öztürk, “Et üretimi açıklanan rakamlara göre rekor seviyeyi geçti. Et üretimi iyi bir seviyede. Üretici üretmeye devam ediyor. Fiyatlarda iniş, çıkışlar yaşandı ama fiyatların oturacağını düşünüyorum. Üretici geçen yıl büyük bir darbe yemişti. Geçen yıl et fiyatları 50-55 lira bandındaydı. Kurban sonrasında bu fiyat 40 liralara kadar düştü. O düşüşte üretici mallarını pazara döktü. Şu an ise 100 lira seviyesinde. Üretici, üretmeye devam edebilecekse, sürdürülebilir bir üretim olacaksa kurtarılabilir fiyat şu anda bu. Tabi ki tüketicinin de alım gücünü etkiliyor bu fiyatlar. Kurban bayramı için de malların artık pazara çıkma günleri geldi. Kurban bayramına doğru fiyatların oturacağını düşünüyorum.” diye aktardı.

‘DEVLETİMİZ ÖNLEMİNİ MUTLAKA ALACAKTIR’

Et fiyatlarının düzenlenmesi konusunda devletin mutlaka önlem alacağını dile getiren Öztürk, “Et fiyatlarında yükseliş yaşandı. Ama üreticiyi ancak bu fiyatlar kurtarabiliyor. Üreticinin girdi faaliyetleri de yüksek. Et fiyatları da yükseldi ama bunun yanında yem fiyatları, çoban masrafları, veteriner hizmetleri de bulunuyor. Maalesef bu masraflar görmezden geliniyor. Çünkü sadece et fiyatının yükseldiği konuşuluyor. Üreticiden et 100 liraya çıkıyor. Kasap ve restoranlarda 350-370 liraya kadar çıkabiliyor. Bunun da önüne geçilmesi gerekiyor. Elbette devletimiz önlemini, tedbirini alır. Et ve Süt Kurumunun indirimli et satma uygulaması olacağı söylendi.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

Ekonomi Haberleri