Konya, yeşil dönüşüm ve sürdürülebilir sanayi konusunda Türkiye'nin en büyük zirvesine ev sahipliği yaptı. Konya Sanayi Odası tarafından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı himayelerinde Ekonomi Gazetesi iş birliğinde gerçekleştirilen 3. Sanayide Yeşil Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik Zirvesi, Selçuklu Kongre Merkezi'nde yapıldı.
‘YEŞİL MUTABAKAT SÜRECİNİ ÇOK ÖNEMSİYORUZ’
Programın açılış konuşmalarını yapan Konya Sanayi Odası Başkanı Mustafa Büyükeğen, Yeşil Mutabakat sürecinin önemini vurgulayarak şu sözlere yer verdi “Sanayi işletmelerimizde yeşil dönüşüm ile ilgili yeni bir farkındalık oluşturacak zirvemizin, şehrimiz ve ülkemiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum. Malumunuz Konya’mız, sanayide elde ettiği başarılarla Türkiye’nin öncü sanayi merkezlerinden biri haline geldi. 12 Organize Sanayi Bölgemiz, 120’nin üzerindeki sanayi sitemiz ve şehrimizin farklı yerlerinde kurulan sanayi işletmelerimizle; üretimde, istihdamda ve ihracatta Türkiye’nin lider şehirlerininbaşındayız. Geniş bir sektörel yelpazede üretim yapıyor, 195 ülkeye, yıllık 3.3 milyar doların üzerinde ihracat yapıyoruz. Toplam ihracatımızın yüzde 95’ini sanayi mamulleri oluşturuyor.
İstanbul, Ankara ve Bursa’nın ardından Türkiye’nin 4. büyük makine ihracatçısıyız. Savunma sanayi ihracatında Türkiye’de ilk 4’teyiz. Otomotiv Endüstrisinde Türkiye’nin 7. büyük ihracatçısıyız. Düşük teknolojiden önemli oranda çıkmış, orta-yüksek teknoloji odaklı bir sanayi alt yapısı inşa etmiş bir sanayi şehriyiz. Bugün toplam sanayi üretimimizin yüzde 47,5’i orta-yüksek teknolojiden oluşuyor. Konyalı sanayicilerimiz; tüm zorlu şartlara, yüksek enflasyona, etrafımızda bitmek bilmeyen savaşlara ve istikrarsızlıklara rağmen üretim iştahını koruyor, büyümesini sürdürüyor. Evet her şey güllük gülistanlık değil ama, bizler tüm zorlukların üstesinden ancak üretimle gelebileceğimizi de artık çok iyi biliyoruz. Bunun için de, şehrimizin ve ülkemizin yakaladığı bu büyüme ivmesini sürdürebilmesi için, bugünkü konumuz olan Yeşil Mutabakat Sürecini çok önemsiyoruz.”
‘39 BİN 500 TON KARBON SALINIMININ ÖNÜNE GEÇTİK’
Yıllık 39 bin 500 ton karbon salınımının önüne geçildiğini vurgulayan Büyükeğen, şu sözlerle konuşmasını sonlandırdı; “Avrupa, 2030 yılına kadar sera gazı emisyonlarını yüzde 55 azaltmayı, 2050 yılına kadar ise karbon nötr olmayı, yani net sera gazı salınımlarını sıfırlamayı hedefliyor. Dolayısıyla hem ülkemizin, hem de ihracatının yaklaşık yüzde 30’unu Avrupa Birliği ülkelerine yapan Konya’mızın rekabet gücünü kaybetmemesi için, yeşil dönüşüm sürecine intibak etmesi son derece önemli. Konya Sanayi Odası olarak biz, bu konuda sanayicilerimizi sürekli olarak bilgilendiriyor, farkındalık çalışmaları yürütüyor, eğitimler düzenliyoruz. Bunun da ötesine geçerek; pek çok öncü ve örnek çalışmayı da hayata geçiriyoruz. Konya Sanayi Odası olarak, yaklaşık iki yıl önce KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığımız ve Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğümüzle birlikte, Enerji Verimliliği Mobil Etüt Aracı Projesi’ni hayata geçirdik. Bu aracımız ile sanayi tesislerimize, kamu kurum ve kuruluşlarımıza giderek, enerji verimliliği ölçümleri yapıyoruz. Enerji Verimliliği Mobil Etüt Aracımızla, bu zamana kadar 62 firma ve kuruluşun 104 farklı lokasyonunda enerji ölçümleri yaptık. Yaptığımız bu ölçümler ile firmalarımıza, yıllık 6 milyon 152 bin dolar tutarında 6.600 TEP enerji tasarrufu imkanı sunduk. Yıllık 39 bin 500 ton karbon salınımının da önüne geçmiş olduk. Bu çalışmalarımızın endüstride sürdürülebilirliğini sağlamak için ise, ölçüm yaptığımız işletmelerden 21 personele Enerji Yöneticisi eğitimleri aldırdık. Ayrıca Konya Sanayi Odamıza, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan ilimizde ve bölgemizdeki tek Enerji Verimliliği Danışmanlığı-EVD yetkisini de aldık. Bu yetki ile üyelerimize, enerji yönetimi ile ilgili danışmanlık yapıyoruz. Ayrıca Konya Sanayi Odası olarak bu dönem hayata geçirdiğimiz projelerden biri de, toplam 5 milyon dolar bütçeli Konya Döküm Kümelenmesi Yeşil Dönüşüm Ur-Ge Projesi oldu.
Ticaret Bakanlığımız tarafından kabul edilen ve 15 firmamız için onaylanan UR-Ge Projemizin ihtiyaç analizlerini tamamladık. Proje kapsamında yapacağımız çalışmalarla sektördeki firmalarımızın yeşil dönüşümüne katkı vererek karbon ayak izlerini azaltmayı ve sürdürülebilir üretim yöntemlerine geçişlerini desteklemiş olacağız. Ayrıca 15 yeni firmamız için ise, yeni bir Ur-Ge Projesi çalışmalarına da başladık”
‘EN AZA İNDİRİLMESİ İÇİN ÇALIŞILIYOR’
Karbon sızıntı riskinin en aza indirilmesi için çalışıldığının aştını çizen Mevlana Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri İhsan Bostancı, “Çevre mevzuatları nedeniyle üretim maliyetleri artan, Avrupa Birliği’nde üreticilerin rekabetten korunması için düşük maliyetli fakat yüksek emisyonla üretilmiş ürünlerin AB pazarına ihraç edilirken içerdiği karbon yoğunluğuna göre vergilendirilmesini öngören sınırda karbon düzenlemesi de pek çok sektöre yakından ilgilendirmekte. İlk etapta karbon sızıntı riskinin yüksek olduğu çimento, demirçelik, alüminyum gübre ve enerji sektörlerine sonra ise tüm sektörlere yaygınlaşacak bu uygulamayla en aza indirilmesi noktasında ülkemizde de ciddi çalışmalar yürütülmekte. Bu çerçevede yürütülen çalışmaların başında ise AB tarafından ortaya konulan Avrupa Yeşil Mutabakatı ve ülkemiz tarafından da Türkiye Büyük Millet Meclisi genel kurulda kabul edilen Paris İklim Antlaşması gelmekte. Bu yıl üçüncüsünü düzenlediğimiz Sanayi Odamızın öncülüğünde yeşil dönüşüme sürdürülebilirlik zirvesinde de hem kamu hem özel sektör hem de sivil toplum kuruluşlarıımızın paydaş olarak yer alması da bu işbirliğinin en somut örneklerinden birisidir.” ifadelerine yer verdi.
‘ÖNEM TEŞKİL ETMEKTE’
AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Hakan Özer ise "Günümüz çevre kirliliğini sanayileşme ve onun bir sonucu olarak da şehirleşme olgusu gelmektedir. İnsanoğlunun varlığını sürdürebilmesi itibarıyla çevre kirliliği ve sanayileşmeyi birbiriyle çelişen değil birbirine bağımlı iki konu olarak ele alınmasına ve acil çözüm yollarının bulunmasına bağlıdır. İşte tam da bu noktada Avrupa Yeşil Mutabakatı Avrupa Birliği'nin 2050'ye kadar net sera gazı emisyonlarını sıfırlanması gibi temel hedefleri içeren yeni stratejisi sanayi üretimi ve çevre unsurlarını dengelemek üzere uygulamaya konulmuş en önemli ve en etkin uluslararası mutabakattır. Avrupa Birliğinin Avrupa'ya yeşil müsabakatiyle koyduğu sera gazı emisyon azaltına hedefine ulaşabilmesi açısından iklim değişikliği ile mücadele çalışmasını hedeflemektedir. Bu alanda atılacak adımlar aynı zamanda ülkemizin küresel değer zincirlerini entegrasyonunun geliştirilmesi ve uluslararası yatırımlardan alacağı payını artırılması bakımından da önem teşkil etmektedir" dedi.