Ömrünü dünya Türklüğünün birliği ve beraberliğine adayan Türk Dünyasının ünlü fikir adamı İsmail Bey Gaspıralı, Türk Dünyasının birliğini “dilde, fikirde, işte birlik” olarak görüyor.
Konya’da Türk Dünyasının farklı bölgelerinden eğitim alamağa gelen öğrenciler, ortak dil Türkiye Türkçesiyle iletişim kuruyor, hepsi “Türk Dünyası” fikrinde birleşiyor ve böylece en sona da işte birlik kuralını gerçekleştirmek kalıyor. Buradan yola çıkan bu öğrenciler, kendi aralarında Konya Türk Dünyası Öğrenci Birliğini kurdu.
Hali hazırda Konya’da Türk Dünyasından 12 tane öğrenci temsilciliği vardır ve bunların 11 tanesi bu birliğe katılmış durumdadır. Birliğin kurulma amacına gelince ise, Konya Türk Dünyası Öğrenci Birliği, şehrimizde eğitim alan, Türksoylu öğrenciler arasında soydaşlık, kardeşlik, dil bağlarının güçlenmesi, öğrencilerin kaynaşması, kültürel zenginliklerin pekiştirilmesi, ortak hareket etme şuurunun oluşturulmasını hedeflemektedir.
Kurulan bu birlik için, kendi aralarında hazırladıkları bir takım kurallar belirlediler. Bu kurallardan en önemlisi, asla değiştirilemez olan iki kuraldır. Bunlardan birincisi, Türk Dünyası Öğrenci Birliği siyasi birlik değil, sosyokültürel birliktir. Bu sebepten birlik içersinde hiçbir siyasi eylem ve söylemde bulunulamaz. Diğer kural ise birlik tüm STK, kurum ve kuruluşlara eşit mesafededir. Yani birliğin hiçbir kurum ve kuruluş ile siyasi bir bağı yoktur ve asla da olmayacaktır.
Konya Türk Dünyası Öğrenci Birliğinin en yakın programı ise, 20 Aralık Cuma gün saat 18:00’de Mevlana Kültür Merkezi, Sultan Veled Salonunda gerçekleşecek olan “Türk Dünyası Kültür Gecesi” programıdır.
Programda Konya Türk Dünyası Öğrenci Birliğine dahil olan 11 farklı bölgeden dans, türkü ve tiyatro gösterimi olacaktır. Programın süresi 2 saat olup, halka açıktır.