Bu yıl turizm haftası etkinliklerinin çok önemli bir programı olan Turizm Resepsiyonu gerçekten çok önemli bir kararla Çatalhöyük’te yapıldı.
Elbette Konya’da turizm denince ilk akla gelen Hz. Mevlana’dır. Kimse kızmasın ben de Hz. Mevlana’nın bir turizm argümanı olarak görülmesine üzülüyorum ama bu bir gerçek. Konya’ya gelen turistlerin yüzde doksanı ya Mevlana İhtifallerine geliyor ya da Mevlana Müzesini ziyarete geliyor. Neticede bu Konya’mız için önemli bir turizm göstergesi, fakat bildiğiniz gibi artık Konya bununla yetinemiyor. Yapılan 5 yıldızlı oteller, bununla birlikte fuarlar derken Konya artık tam anlamıyla kabına sığmıyor. İşte bunun en önemli göstergelerinden birisi Çatalhöyük’tür. Bu güne kadar bu alanlar keşfedilmemişti. Hatta Çatalhöyük’ü hayatında hiç ziyaret etmemiş birisi Konya’daki Selçuk Üniversitesinin Turizm Meslek Yüksel Okuluna Müdür olmuştur. Vizyon işte bu derken Sayın Valimiz hakikaten önemli bir adım atarak bu yıl Turizm Resepsiyonuna Çatalhöyük’te ev sahipliği yaptı… Sayın Valimizin kararı mıydı bu resepsiyonun Çatalhöyük’te yapılması bilmiyorum? Aslında Sayın Valimizden başka birisinin de bunu düşüneceğini zannetmiyorum, bakış açısı sorunu var bizim insanımızda neden onu da ben bilmiyorum.
Neyse Çatalhöyük'teki resepsiyona Konya Valimiz Aydın Nezih Doğan, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Fatih Yılmaz, Karatay Kaymakamı Mustafa Altıntaş, Çumra Kaymakamı Ali Akça, İl Kültür ve Turizm Müdürü ile 70 ülkenin diplomatları, akademisyenler ve öğrenciler katılmış.
Bilmiyorum neden Belediye Başkanlarımız katılmamış? Gerçi Büyükşehirden Başkan Vekili katılmış ama diğer belediyelerden katılım yok. Sizce niye diyeceğim, siz de vizyon bu işte diyeceksiniz, e tabi haklısınız…
Burada Sayın Valimiz çok önemli bir konuşma yapmış. Ben konuşmayı genel olarak, Konya'nın turizmde de hedeflen var, şeklinde özetledim. Konya Valimiz Aydın Nezih Doğan resepsiyonda, Konya'da 2010 yılından itibaren turizm alanında yeniden yapılanmaya gittiklerini belirtmiş ve "Bu yeni yapılanma modelinin bir ayağını yerel yöneticiler bir ayağım da merkezi hükümet üstlendi. Ulaşımla ilgili stratejiler vardı. Havaalanı bu yıl tamamlanacak. Duble yollarda sona yaklaşıldı. Hızlı Tren hattında da önemli atılımlar gerçekleşti. Ankara Hızlı Tren hattının ardından Eskişehir Hızlı Tren hattı açıldı ve İstanbul hattı da en yakın zamanda açılacak. UNESCO geçtiğimiz yıl Çatalhöyük'ü Dünya Mirası ilan etti. Bu nedenle bu yıl Turizm Haftası Resepsiyonu'nu Dünya Miras Listesi'ne giren Çatalhöyük'te düzenledik. Konya turizminin hedeflerine ulaşması için yerel yöneticilerin ve merkezi hükümetin temsilcilerinin sorumluluk üstlenmesi gerekiyor. Konya turizmi tanıtılmalı. Akademik olarak da iyi çalışmalar yapılıyor. Konya'da büyük oteller ve tesisler inşa ediliyor. 2023 yılında 10 milyon turistin gelmesini hedefliyoruz. Bu resepsiyonun da bu farkındalığı oluşmasına katkı sağlayacağına inanıyorum" demiş.
Evet, Konya 10 milyon turist hedefliyor. Bu mümkün mü? Ben mümkün olduğunu düşünüyorum ama bu rakama ulaşılması için doğrusu birkaç konuyu olmazsa olmaz görüyorum. Bunları da şu şekilde sıralayabilirim:
1-Din destinasyonu oluşturulmalıdır. Bu Karaman, Hadim, Yalvaç hilalini kapsayacak şekilde düzenlemeli ve içine Sille ile Kilistra’da dâhil edilmelidir.
2-Sağlık turizmi Konya için artık müthiş bir alan haline gelmiştir. Konya yeni yapılacak Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi binası ile birlikte yoğun bir şekilde sağlık turizmini artık konuşmalı ve bu konuda strateji geliştirmelidir.
3-Ilgın termik alanları daha geniş bir şekilde turizme sunulmalıdır.
4- Fuar turizmi özellikle Tarım Fuarı merkezinde daha geniş ve kapsamlı stratejik yaklaşımlarla geliştirilmelidir.
5-Kongre turizmi geliştirilmelidir.
6- Beyşehir Gölü, Akşehir, Tuz Gölü turizm yayı oluşturulmalı ve bu alanları içine alacak yollar yapılmalı Konya Turizmine bu alanlar daha kapsamlı bir şekilde kazandırılmalıdır.
7- Ereğli, Hadim, Karaman gezi yolu oluşturulmalı ve buralardaki tarihi mekanlar turizme kazandırılmalıdır.
8- Yayla turizmi geliştirilmelidir.
9- Karlı dağlar, uzun süre kar kalan dağlar kış turizmine kazandırılmalıdır.
İşte Sayın Valimizin 10 milyon olarak koyduğu turist sayısı hedefine giden yolun işaretlerini ben kısaca size aktarmaya çalıştım. Bu medyasız olmaz, otelsiz olmaz, kaliteli lokantalar olmadan olmaz ve daha önemlisi Konya Büyükşehir Belediyemiz ve ilçe belediyelerimiz olmadan hiç olmaz. Hükümet bizim, Konya Bizim, Bakan bizim, Başbakan bizim, bence helva yapma vakti çoktan geldi…
Sayın Valimizin koordinatörlüğünde bu adımların biran önce atılması bizce elzemdir. Turizm demek aş, iş, kalkınma demektir… Ne diyelim, haydin, aşa, işe, kalkınmaya…