Konya tek yürek

Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve toplamda 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Konya’daki tüm kamu kurum ve kuruluşları, STK’lar, iş ve siyaset dünyası, , öğrenciler, işçiler ve vatandaşlar tek yürek olarak deprem bölgesine yardım ve desteklerini sürdürüyorlar.

6 Şubat günü Kahramanmaraş merkezli 10 ilde büyük yıkımlara neden olan depremin ardından bölgeye Türkiye’nin dört bir yanından yardım ve destekler gelmeye devam ediyor. Türkiye’nin en çok yardım yapan ili konumundaki Konya’da da deprem bölgesine yardım ve desteklerini gün gün artırarak devam ettiriyor.

Tek yürek ve bilek olan Konyalılardan kimisi gönüllü olarak deprem bölgesinde arama kurtarma çalışmalarına katılırken, kimisi de şehirde yardım toplanmasına gönüllü olarak bölgeye destek verilmesine katkı sağlıyor. Konya’daki bu dayanışma görüntüleri de tüm dünyaya örnek gösterilirken, özellikle sosyal medyada Konya’daki bu durum sürekli gündem oluyor.

31 İLÇE DEPREM BÖLGESİNDE

Konya’nın merkez 3 ilçesi dahil taşra ilçelerle birlikte 31 ilçesi deprem bölgesine ilk saatten itibaren akın etti. Konya Büyükşehir Belediyesi, deprem bölgesine adeta yardım yağmuru oldu. Büyükşehir Belediyesi depremin ilk saatinin ardından ekipman, ekip ve iş makinesi desteğinde bulunurken, Hatay’da kendine ait şantiye oluşturarak arama kurtarma çalışmalarını büyük bir koordinasyonla yürütüyor.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, bölgede Konya Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin 492 araç ve bin 820 personelle hizmet verdiğini belirtti. Büyükşehir Belediyesi bölgeye yardım ve gıda desteğini de aralıksız sürdürüyor.

Merkez ilçelerden Selçuklu, Meram ve Karatay tüm gücüyle bölgeye destek sağlamayı sürdürüyor.

Selçuklu Belediyesi tarafından koordine edilen yardımlar bölgeye hemen gönderilirken, Belediye depremin ardından Afet Koordinasyon Merkezimizin kontrolünde araç, ekip ve ekipman desteğini sağladı. Meram Belediyesi de bölgeye iş makinesi, ekip ve ekipman desteğinin yanında yardımları bölgeye aktarmaya devam ediyor.

Ayrıca Meram Belediyesi ekipleri Hatay’daki enkaz çalışmaları esnasında bulunan yüklü miktardaki parayı jandarmaya teslim ederek yürekleri fethetti. Karatay Belediyesi ise bölgeye iş makinesi, ekip ve ekipman desteği sağlarken, bölgeye sürekli ekmek desteğinde bulunuyor. İlçede toplanan yardımlar da AFAD koordinasyonunda bölgeye ulaştırılıyor.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş ve Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca bölgeye giderek ilk günden bu yana çalışmalara destek veriyor.

Ahırlı ilçesi, Hatay’da çalışmalarını sürdürüyor ve toplanan yardımlar anında bölgeye gönderiliyor. İlçe belediyesi ayrıca belediye iş makineleri ve kamyonlarını bölgeye gönderirken, bir otobüs dolusu gönüllü de bölgede arama kurtarma çalışmalarına destek veriyor.

Akören Belediyesi de bölgeye iş makineleri, gönüllü desteği verirken aynı zamanda yardımlar da sürekli toplanmaya devam ediyor. Ayrıca Belediyeden yapılan açıklamada ilçeye gelen depremzedeler için dayalı döşeli ev verileceği bildirildi.

Akşehir belediyesi ise bölgeye iş makinesi ve gıda yardımı gönderirken aynı zamanda bölgede depremzedeler için yemek dağıtımı yapıyor. Aynı zamanda belediye bölgeden birçok depremzedeyi ilçeye yerleştirdi. Altınekin ilçesi de bölgeye desteklerini devam ettirirken, onlarca yardım tırını bölgeye ulaştırdı. Beyşehir Belediyesi ise bölgeye iş makinesi, arama kurtarma ekibi gönderirken ve yardım malzemelerini de anbean göndermeye devam ediyor. Ayrıca ilçeye de onlarda depremzede yerleştirilerek, gerekli tüm yardımlar yapıldı.

Bozkır Belediyesi de yardımlar toplayarak bölgeye koordinasyonlu şekilde ulaştırıyor. Deprem bölgesine seferber olan belediyelerden birisi de Cihanbeyli oldu. İlçede yardımlar aralıksız toplanırken, belediye de iş makinesi ve gıda desteği sağladı. Ayrıca bölgeye birçok depremzede de yerleştirildi. Çeltik Belediyesi de toplanan yardımları AFAD koordinasyonunda bölgeye ulaştırıyor. Çumra Belediyesi de bölgeye gıda, yemek ve ekipman desteği sağlarken, onlarca yardım tırı da bölgeye ulaştı. Derbent’de de yardımlar aralıksız sürerken Belediyesi ise bölgede mobil mutfak kurarak gıda yardımlarını sürdürüyor. Derebucak, Doğanhisar, Emirgazi, Hadim ve Halkapınar belediyeleri de bölgeye yırdım tırları göndermeye devam ederken, ilçelere gelen depremzedeler için de barınma dahil tüm ihtiyaçları karşılanıyor. Ereğli Belediyesi de bölgeye arama kurtarma ekibi ve ekipman desteğinde bulundu. İlçede toplanan yardımlar da anbean bölgeye ulaştırılıyor. Hüyük, Ilgın, Kadınhanı, Sarayönü ilçelerinden de bölgeye yardımlar sürekli devam ederken, konteynır, iş makinesi ve WC desteği de bölgeye gönderildi. Seydişehir ilçesinde de iş makinesi ve arama kurtarma ekibi gönderilirken, bölgeye ulaştırılmak üzere sürekli konteynır üretimi de yapılıyor. Ayrıca, ilçeye gelen depremzedeler de tüm yardımlar sağlanıyor.

Taşkent, Tuzlukçu, Yalıhüyük ve Yunak ilçelerinde de vatandaşlar ve belediyeler sürekli yardım topluyor ve bölgeye gönderiyor.

5 ÜNİVERSİTE TEK BİLEK

Konya’da öğretim faaliyetlerini sürdüren 3 devlet üniversitesi Selçuk, Necmettin Erbakan ve Konya Teknik, Vakıf üniversitelerinden KTO Karatay ve Konya Gıda ve Tarım üniversiteleri bölgeye tüm yardım ve desteklerini sürdürüyorlar. SÜ’de ayni yardım faaliyetleri sürerken, sağlık yardımları ve doktorlar bölgeye gitti. Üniversitede ayrıca ihtiyaç duyulan birçok malzeme ilgili bölümlerin atölyelerinde hazırlanarak bölgeye ulaştırılıyor.

Sivil Savunma ve İtfaiyecilik bölümünde de birçok öğrenci bölgede faaliyetlerini sürdürüyor. NEÜ’de de Meram Tıp Fakültesi ve Kızılay koordinasyonunda, deprem bölgesindeki medikal malzeme ve ilaç ihtiyacını karşılamak üzere toplanan yardımlar bölgeye ulaştırıldı. Bunun yanında toplanan yardımlar anında bölgeye ulaştırılırken, üniversite personeli ve öğrencilerinden oluşan birçok gönüllü de bölgede arama kurtarma faaliyetine katılıyor.

KTÜN bölgede yardım faaliyetlerini sürdürürken; Mimarlık, İnşaat ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü akademisyenleri ile KTO Karatay Üniversitesi Mimarlık Bölümü akademisyenleri işbirliğinde oluşturulan bilirkişi heyeti, Hatay'da incelemelerde bulunuyor. KTO Karatay Üniversitesin de de toplanan yardımlar anbean bölgeye ulaştırılıyor. KGTÜ ve öğrenci toplulukları koordinasyonunda toplanan yardım malzemeleri deprem bölgesine ulaştırılıyor.

KAMU KURUMLARI TÜM GÜCÜYLE YARDIMLARINI SÜRDÜYOR

Konya’daki kamu kurum ve kuruluşları da AFAD koordinasyonunda bölgele gerekli destekleri sağlarken, yardımları da depremzedelere ulaştırılıyor. Konya Müftülüğü ekipleri bölgede çalışmaları aralıksız sürdürüyor. DSİ Konya Bölge Müdürlüğü de bölgeye ekipman ve ekip desteği sağlarken, yardım ve gıda da sürekli destekte bulunuyor. Konya’daki birçok kamu kurumu da bölgeye ekip ve ekipman desteğinin yanında gıda ve giyecek yardımlarını da devam ettiriyor. Konya Sanayi Odası, Konya Ticaret Odası, Konya Ticaret Borsası ve Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği de bölgeye yardımlarını gönderiyor.

KONYA STK’LARI EL ELE VERDİ

Türkiye’nin en çok yardım yapan ili unvanını elinde tutmasında büyük payı olan Konya STK’ları depremin ilk saatinden itibaren adeta kenetlenerek bölgeye her türlü ihyacı sağlamayı sürdürüyorlar. Konya Sivil Toplum Kuruluşları Platformuna dahil tüm STK’lar yardımları koordineli bir şekilde bölgeye aktarırken, diğer STK’lar da AFAD koordinasyonunda bölgedeki tüm ihtiyaçlara cevap vermek için yoğun çalışmalarını sürdürüyor. Bunun yanında siyasiler de bölgede gerekli desteği sağlarken, birçok partiden oluşan gönüllüler de arama kurtarma çalışmaları ve gıda dağıtımında rol alıyor.

•SERVET R. ÇOLAK / YENİ HABER GAZETESİ

Konya Haberleri