Konya'da düzenlenen 20. Tarım, Tarımsal Mekanizasyon ve Tarla Teknolojileri Fuarı yabancı ziyaretçilerden yoğun ilgi görüyor. Dünyanın dört bir yanından şehre gelen ziyaretçiler hem stantları ziyaret ederek Konyalı işletmecilerin üretimleri konusunda bilgi sahibi oluyor, hem de buradaki teknolojileri ülkelerine götürmek için ticari iş birliği anlaşmaları yapıyor.
5 Mart Salı günü ziyaretçilere kapılarını açan ve 9 Mart Cumartesi gününe kadar devam edecek olan Konya Tarım Fuarı, Perşembe günü Libya heyetini ağırladı.
Libya'dan gelen iş insanları Konya ile ticaret konusunda önemli görüşmeler gerçekleştirdi. Üreticilerin stantlarını ziyaret eden heyet, ayrıca MÜSİAD Konya tarafından düzenlenen Libya Ticaret İklimi Fırsatlar ve Riskler Çalıştayı'na katıldı.
'KONYA, LİBYA İÇİ BÜYÜK İMKAN SUNMAKTADIR'
Konya'nın Libya için önemli imkanlar barındırdığını söyleyen MÜSİAD Konya Yönetim Kurulu Üyesi ve Mekik Komite Başkanı Ahmet Fatih Özboyacı, "İnsanlığın ilk yerleşim yeri olan Çatalhöyük, Selçuklu'ya başkentlik yapmış olan Konya'ya hepiniz hoş geldiniz. Bu yıl 20.'si gerçekleştirilen Tarım Fuarında pek çok yeniliği göreceksiniz. Konya, Libya için çok büyük bir imkan sunmaktadır. Libya ile Türkiye arasında derin bağlar olduğunu biliyoruz ama Konya ile de özel bağlar olsun istiyoruz. Bu doğrultuda Libya'ya ziyaret gerçekleştirdik. Daha sonra iki kez Libya heyetini ağırladık. Şimdi inşallah sıra bizde. Biz de Libya'yı tekrar ziyaret edeceğiz. Türkiye'nin son 20 yılda başarmış olduğu gelişim hamlesini inşallah Libya'da da yapmak için gayret göstereceğiz. Bu noktada baktığımız zaman Türkiye yıllık ortalama yüzde 5 buçuk büyüme ivmesiyle devam ediyor. Bunun yanında milli gelirimiz 238 milyar dolardan 5 kat artışla 1 trilyon 120 dolara çıkmış durumda. İhracatımız 20 sene öncesine göre 36 milyar dolardan 256 milyar dolara, turizm gelirimiz de 13 milyar dolardan 55 milyar dolar seviyesine çıkmıştır. Benzeri bir ivmeyi inşallah Libya'nın da yakalamasını istiyoruz. Bunun için elimizden gelen desteği vereceğiz." dedi.
'LİBYA'NIN TARIMSAL KALKINMASINA DESTEK VERECEĞİZ'
Konyalı üreticilerin Libya'nın tarımsal kalkınmasına da destek vereceğini kaydeden Ahmet Fatih Özboyacı, "20 sene önce savunma sanayisindeki yerlilik seviyemiz yüzde 20'nin altındayken şu anda yüzde 80'lerin üzerine çıkmış durumda. Daha önceki görüşmelerimizden biliyoruz ki Libya, zengin kaynakları, verimli tarım arazileri olan bir ülke. Bu noktada, bu tarım fuarında dünyadaki en son teknolojiyi yakalamış üreticilerimizle Libya'nın tarımsal kalkınmasına destek vermek istiyoruz. Bugünkü çalıştayımızda, bu konuda her iki ülkenin de neler yapabileceği konusunda sunumlarını dinleyeceğiz." şeklinde konuştu.
'KONYA'DA KENDİMİZİ KARDEŞLERİMİZİN YANINDA HİSSEDİYORUZ'
Konya hakkında övgülerde bulunan ve burada kendilerini kardeşlerinin yanında gibi hissettiklerini söyleyen MÜSİAD Libya Müdürü Abdulraouf Eldlouli, "Konya'yı ziyaret eden ikinci MÜSİAD Libya heyetiyiz. Pek çok alanda tecrübelerin paylaşılması ve tüm konularda birlikteliğin sağlanması için buradayız. Şirketler arasında B2B veya toplantı olarak pek çok görüşmeler gerçekleştirdik. Genel fikrimiz Konya'daki şirketlerle özelde de MÜSİAD Konya olarak Libya'daki şirketlerin işbirliği sağlayarak buradan ayrılması. Bu çalıştay süresi boyunca ziraat alanında fırsatlar ve riskler olarak sunumlar gerçekleştirilecek. Bu çalıştay esnasında yanımızda gelen Albaraka Sigorta ve diğer yatırımcılarla birlikte hem yatırım hem de beraber iş yapma konusundaki görüşmelerimizi gerçekleştireceğiz. Aynı zamanda bizimle birlikte gelen Libya Ticaret Bakanlığından müsteşar mevcut. Bakanımız da konuyla ilgili fırsatlar nedir, nasıl değerlendirilebilir ve hangi yollar izlenebilir konusunda bilgiler verecek. Bu görüşme esnasında ve tüm görüşmelerde konuyla ilgili bakanlığımızla birlikte destekleri gerçekleştireceğiz. Özellikle de ticaret konusunda konuyla ilgili fabrika sahipleriyle direkt görüşmeler yapılacak. Bu heyetimiz son heyet olmayacak. Bundan sonra da ilişkilerimize devam edeceğiz. Konya'dayken kendimizi kardeşlerimizin yanında gibi hissediyoruz. Tüm gelenlerin bu çalıştaydan istifade etmelerini diliyorum." dedi.
'KONYA, TÜRKİYE'NİN TİCARİ ÜSSÜ HALİNE GELDİ'
Konya Yatırım Ortamı hakkında tanıtım sunumu yapan Mevlana Kalkınma Ajansı Konya Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü İsmail Ünver, "2 milyonu aşkın nüfusu ve 41 bin kilometre yüzölçümüyle Konya, Türkiye'nin en önemli şehirlerinden bir tanesi. Türkiye'nin merkezinde yer alan şehrimiz hem lojistik, hem turizm hem de ticaret ve sanayi anlamında yatırımcılara önemli fırsatlar sunuyor. Sahip olduğu güçlü lojistik alt yapısıyla bugün hem Türkiye'de hem de yurt dışında birçok ticaret noktasına, birçok ülkeye erişim kolay olmaktadır. Konya'dan İstanbul'a yapacağınız aktarmalı yurtdışı uçuşlarıyla 3-4 saat içerisinde 1 milyardan fazla nüfusa ve çok büyük bir dünya ekonomisine erişim kolay olabilmektedir. Konya geçmişte Türkiye'nin tahıl ambarı olarak bilinen bir şehirdir. Gastronomide önemli bir şehirdir. Hz. Mevlana burada yaşadığı için inanç turizminde de önemli bir merkez noktadır. Ancak son 20 yılda sanayi ve ticari noktalarda yaptığı yatırımlarla artık Türkiye'nin önemli bir ticari üssü haline gelmiştir. Gayrisafi yurt içi hasıla içerisinde yüzde 30'dan fazla sanayi payıyla bugün tarımın da çok önünde güçlü bir sanayi şehridir, birçok sektörde Türkiye lideri konumundadır." ifadelerini kullandı.
Daha sonra MÜSİAD Libya Müdürü Asistanı Ayat Elmajrab Libya Ziraati konusunda, Yatırım Teşvik Kurumu Genel Müdürü Muhammed El Şaviş ise Libya yatırım ortamı hakkında sunumlar gerçekleştirdi. Program, Albaraka Sigorta Anonim Şirketi Libya Başkan Yardımcısı Yahya Barouni'nin sunumuyla sona erdi.