Konya Ovası'nda bu yıl rekolte nasıl olacak?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, buğday ve arpa alım fiyatlarını açıkladı. Buna göre, ton başına buğdayda 9 bin 250 lira, arpada ise 7 bin 500 lira olacak. Açıklanan fiyatların çiftçiler tarafından olumlu karşılandığı ifade eden Başkan Kağnıcıoğlu, “Açıklanan fiyat, çiftçilerimiz tarafından da beklenen, makul bir fiyat oldu. Çiftlilerimiz tarafından olumsuz bir tepki almadık.” dedi. Kağnıcıoğlu, "Geçen yıllara göre daha fazla rekoltemizin olacağı yönünde bir beklentimiz var.” diye konuştu.

Çiftçiler tarafından merakla beklenen buğday ve arpa fiyatları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı. Toprak Mahsulleri Ofisi'nin buğday ve arpa alımı, çiftçi kayıt sistemine kayıtlı çiftçiler için belirlenen fiyatlar arasında gerçekleşecek. Açıklanan fiyatın, çiftçileri memnun ettiğini vurgulayan Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, şöyle konuştu; “Sayın Cumhurbaşkanımızın buğday ve arpa için açıkladığı fiyat, çiftçilerimiz tarafından da beklenen, makul bir fiyat oldu. Çiftlilerimiz tarafından olumsuz bir tepki almadık. Şu an için makul ama bundan sonraki süreçte girdi maliyetlerinin de artmaması gerekiyor. Yani çiftçilerimizin maliyetleri olan akaryakıt, tarımsal sulamada kullanılan enerji, tarımsal ilaçlar ve kimyasal gübre gibi ürünlerin fiyatlarının artış göstermemesi gerekiyor.”

‘YÜZDE 25’LİK BİR ARTIŞ OLDU’

Geçen yıla göre fiyatlarda yüzde 25’lik bir artış yaşandığını belirten Kağnıcıoğlu, “Geçen yıla göre buğday ve arpada yüzde 25’lik bir artış oldu. Buğday için bu yılki fiyat 8 bin 250 lira artı bin lira da prim var. Toplam 9 bin 250 liraya denk geliyor. Tabi ki kaliteli bir buğday olursa, Toprak Mahsulleri Ofisine satacağımızda çiftçi kriterlerle uyarsa 100 lira da para veriliyor. Bu da 9 bin 350 liraya tekabül ediyor. Bu da tatmin edici bir rakamdır. Arpada da yüzde 25’lik bir artış var. 7 bin 500 lira oldu. Aynı şekilde onda da 100 lira destek sağlanıyor. Geçen yıl bu prim ve desteklerden sadece ürünlerini TMO’ya satan çiftçilerimiz yararlanabiliyordu. Ama bu yıl diğer çiftçilerimiz de bu destekten yararlanabilecek.” şeklinde aktardı.

‘REKOLTEMİZ ARTACAK’

Geçmiş yıllara göre bu yıl rekoltenin daha fazla olacağını beklediklerini ifade eden Kağnıcoğlu, “Bölgemiz, nisan ve mayıs aylarında iyi bir yağış aldı. Özellikle Altınekin bölgesi için verimli yağılar oldu. Bu da illa ki ürün verimini arttıracak ve yarar sağlayacaktır. Kurak olan bölgelerimizde daha önce zarar görmüş, kuruyan, yanan ürünler, yağıştan dolayı olumlu yönde etkilendi. Fakat yağmurların çok yağması, nemli ve kapalı ortam olması dolayısıyla buğdaylarda pas hastalığı dediğimiz hastalıklar meydana gelmeye başladı. Çiftçilerimiz bu hastalıkla mücadele ediyor. Tarım ilaçlarıyla, dronlarla ilaçlama yapıyorlar. Hastalığın önüne geçebilmek için çiftçilerimiz mantari ilaçlar atıyor. Mücadelelerini veriyorlar. İnşallah bunların verime bir etkisi olmaz. Bunun haricinde süreç iyi gidiyor. Geçen yıllara göre daha fazla rekoltemizin olacağın yönünde bir beklentimiz var.” diye konuştu.

‘CUMHURBAŞKANIMIZ YİNE ÇİFTÇİNİN YANINDA OLDU’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a çiftçinin yanında olduğu için teşekkürlerini ileten Kağnıcıoğlu, “Bu hafta içerisinde de meteoroloji tahminlerine göre bölgemiz, yağışlı görülüyor. Bu yağışlar inşallah normal yağışlar şeklinde gerçekleşir. Doludan, selden Allah bizi esirgesin. Çünkü bu açık bir fabrika. Kimse buna müdahale edemez. Bunun dışından bu süreçte yanımızda olan Sayın Cumhurbaşkanımıza çok teşekkür ediyoruz. Çiftçilerin yine yanında oldu. Yeni kabinemizin de hayırlı olmasını diliyorum. Tarım Bakanımızı da tebrik ediyor, birlikte çalışarak Türk tarımını daha üst seviyelere çıkarmayı ümit ediyoruz.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

Konya Haberleri