Konya otogarı

İsmail Koç

Konya, ülkemizin hızla büyüyüp gelişen şehirleri arasında yer alıyor. Yeni açıklanan adrese dayalı nüfus sayımı rakamlarına göre Konya’nın nüfusu 2 milyonu aşmış durumda bulunuyor. Bu sayıya sayılara resmi rakamlara göre 100 bini bulan Suriyeliler de dâhil değil.

Konya böyle hızlı bir şekilde büyürken bazı noktalarda yetersizlikler de ortaya çıkabiliyor. Bunlardan birisi de Konya Şehirler Arası Otobüs Terminali. 16 yıl önce yapılarak hizmete açılan Konya Şehirlerarası Otobüs Terminali artık ihtiyaçlara cevap vermekte zorlanıyor. Geçtiğimiz günlerde bu yetersizliğe bir kez daha şahit olduk.

Otogarın olağan ziyaretçilerinin dışında Finallerini tamamlayan ve memleketlerine dönmek isteyen üniversite öğrencilerine, bir de Suriyeli mültecilerini yoğunluğu eklenince ortaya tam bir kargaşa ortamı çıktı. Gözünüzde daha iyi canlanması açısından hani asker uğurlamalarında bir yoğunluk yaşanır ya, ondan kat be kat daha yoğunluk…

Bu yoğunluk her zaman mı yaşanıyor ne olacak diyebilirsiniz ancak Şehirlerarası Otobüs Terminalleri şehirlerin yüzüdür. Bu gibi yerler şehirlerle ilgili ilk izlenimlerin edinildiği yerlerdir. Konya, daha büyük, daha modern, daha iyi bir yerde bir Terminali hak ediyor.

Diğer bir konu da Terminalin uzaklığı…

Akıllara kime göre uzak sorusu gelebilir.

Konya şehir merkezinin coğrafi olarak çok geniş bir alana yayılmış olması Terminal’e ulaşımı zorlaştıran bir etken. Karaman yolunda oturan bir vatandaş eğer kendi hususi aracı yoksa en az iki vasıta değiştirerek 1-1.5 saatlik bir yolculukla Otogara ulaşabiliyor. Yüksek Hızlı Trenle aşağı yukarı bu kadar zamanda Ankara’ya gidilebildiği göz önünde bulundurulduğunda durum daha iyi anlaşılacaktır.

Konya çok geniş bir alana yayılmış bir şehir dedik ya otogar nereye yapılsa birilerine uzak kalacak. Şehrin tam ortasına yapmak da bir çözüm olmayacağına göre yapılabilecek en mantıklı şey Konya’ya birden fazla otogar yapmak olacaktır. Böylece hem yolcu yoğunluğu azaltılacak hem de otogara ulaşım kolaylaşacaktır.