Konya Organize Sanayi Bölgesi’nin 31 milyon metrekare ile Türkiye’nin ikinci büyük OSB’si haline geldiğini ifade eden Kütükcü, ön tahsis sürecinin devam ettiği 6. Kısım Genişleme Alanı ile ilgili şunları söyledi: “8 milyon metrekareden oluşan 6. Kısım Genişleme Alanımızda ön tahsis başvurularını 1 Ağustos tarihinde almaya başlamıştık. 31 Ağustos itibariyle de dosya teslimi sona erdi. 6. kısmımıza planlanan taslak parselasyon sayısından daha fazla müracaat oldu. Şu anda, tüm talepleri karşılamak için bir çalışma yürütüyoruz. Hedefimiz, yatırımcılarımızın tamamının taleplerini karşılamak” dedi.
‘TÜRKİYE’NİN İKİNCİ BÜYÜK OSB’Sİ’
Konya Organize Sanayi Bölgesi’nin, Türkiye’de ikinci sırada yer aldığını ifade eden Kütükcü, “1976 yılında kurulan Konya OSB'miz, 6. Kısım Genişleme Alanı ile birlikte 31 milyon metrekareye ulaşarak, Türkiye'nin ikinci büyük OSB'si haline gelmiştir. 723 faal fabrikamız var. 40 farklı sektörde üretim yapıyor, 55 bin kişiye istihdam sağlıyoruz. Konya OSB'mizin ilk yatırıma açılan bölgesi 2.Kısım'da ömrünü tamamlamış olan; 26 bin metrelik alanda atık su ve yağmursuyu şebekelerini tamamen yeniledik. Yenileme çalışmaları kapsamında; 2.Kısım'da yaklaşık 189 milyon TL'lik yatırım gerçekleştirdik. Yatırımların son aşaması olan asfalt yenileme çalışmalarını ise bu yıl içerisinde tamamlayarak, katılımcılarımızın hizmetine sunacağız.” şeklinde konuştu.
2. KISMIN TÜM ALT YAPILARI YENİLENDİ
Kütükcü, 1976 yılında Konya Organize Sanayi Bölgesi’nin ilk genişleme alanı olan 2. Kısım Genişleme Alanı’ndaki atık su ve yağmur suyu alt yapılarının artık ömrünü tamamladığını, bu bölgenin tamamının alt yapısını yenilediklerinin altını çizerek, “Konya OSB’mizin ilk yatırıma açılan bölgesi 2.Kısım’da ömrünü tamamlamış olan 26 bin metrelik alanda atık su ve yağmursuyu şebekelerini tamamen yeniledik. Yenileme çalışmaları kapsamında 2.Kısımda toplamda 189 milyon TL’lik yatırım gerçekleştirdik. Yatırımların son aşaması olan asfalt yenileme çalışmalarını ise bu yıl içerisinde tamamlayarak, katılımcılarımızın hizmetine sunacağız. Bunları yaparken elbette buradaki sanayicilerimiz tozdan, kazı işlemlerinden bir süre rahatsız oldular. Ancak bunu yapmak zorundaydık. Artık 2. kısmımızda, ihtiyacı uzun süre ve sorunsuz bir şekilde karşılayacak bir alt yapı inşa etmiş olduk” şeklinde konuştu.
‘6. KISIM İÇİN ÇALIŞIYORUZ’
Kütükcü, 6.Kısım Genişleme Alanı ile ilgili şu bilgileri verdi; “2017 yılında kamulaştırma çalışmalarına başladığımız 6.Kısım Genişleme Alanı ile ilgili yer seçim ayında kesinleştirdik. sürecini 2022 yılı Aralık 8 milyon metrekarelik genişleme alanının kamulaştırma sürecine, Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı vasıtasıyla devam ediyoruz. Parsellerin büyüklüğü 9 bin metrekare ile 90 bin metrekare arasında değişiyor. 1 Ağustos 2023 tarihinde ön tahsis başvurularını kabul etmeye başladık, 31 Ağustos'ta ise dosya teslimi sona erdi. Başvuru inceleme ve değerlendirmeler devam ediyor. Ekim ayı içerisinde ön tahsis protokollerini imzalamayı hedefliyoruz.”
‘EN BÜYÜK KAPASİTEYE SAHİP 3’ÜNCÜ OSB’YİZ’
Türkiye'nin en büyük kapasitesine sahip 3’üncü OSB'si olduklarını vurgulayan Kütükcü, “62 güvenlik personelimiz 24 saat sahada dönüşümlü olarak görev yapıyor. Plaka Tanıma Sistemimiz ile tüm araç giriş çıkışlarını 5 farklı noktadan 12 kamera ile 7/24 kayıt altına alıyoruz. Devreye aldığımız 167 noktadaki 632 kameralı MOBESE sistemi ile de, bölgemizdeki güvenlik düzeyini en üst düzeye çıkarmış durumdayız. Toplam Kurulu güç olarak, GES'te Türkiye'nin en büyük kapasitesine sahip 3. OSB'siyiz. 178 fabrikamızın çatısında bulunan GES'lerin toplam kurulu gücü yaklaşık 197 MW'tir. Bu sayede bugüne kadar 143 ton karbon salınımının da önüne geçildi.” diye aktardı.
‘EN ÇEVRECİ OSB’
Türkiye’nin en çevreci OSB’si olma yolunda ilerlediklerini vurgulayan Kütükcü, “Türkiye'nin en çevreci OSB'si olma yolunda ilerleyen bölgemizde önemli yatırımları hayata geçirdik. 10 bin metreküp arıtma kapasitesine sahip Atık Su Arıtma Tesisimizde Fiziksel Arıtma, Kimyasal Arıtma, Biyolojik Arıtma, İleri Arıtım ünitelerini bulunuyor. Türkiye'nin en çevreci OSB'si olma yolunda ilerleyen bölgemizde önemli yatırımları hayata geçirdik. 10 bin metreküp arıtma kapasitesine sahip Atık Su Arıtma Tesisimizde Fiziksel Arıtma, Kimyasal Arıtma, Biyolojik Arıtma, İleri Arıtım ünitelerini bulunuyor. Bölgemizin içme su ihtiyacını karşılayabilmek amacıyla kurduğumuz İçme Suyu Arıtma Tesisimiz kapasitesini, 4 kata yakın artırarak 25 bin 500 metreküpe çıkardık. Sanayicilerimize Türkiye Standartlar Enstitüsü standartlarında 1. kalitede su temin ediyoruz.” sözlerine yer verdi.
‘EĞİTİM KAMPÜSÜ HALİNE GETİRDİK’
Bölgede aynı zamanda eğitim fırsatları da sunulduğunun altını çizen Kütükcü, “Bölgemizi tam bir eğitim kampüsü haline getirdik. 600 öğrenci kapasiteli ve 20 derslikten oluşan Mehmet Tuza Pakpen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemizde; Metal Teknolojileri, Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri ve Makine Teknolojileri bölümleri yer almaktadır. İçerisinde atölyeler, spor salonu, yurt binası ve halı sahayı içerisinde bulunan okuldan mezun olan öğrencilerimize yüzde 100 iş imkanı sağlıyoruz. Geçen yıl mezun olan 98 öğrenciden 60'ı üniversiteye yerleşirken 30 öğrenci bölgemizde farklı işletmelerde istihdam edildi. 8 öğrenci ise üniversite sınavına tekrar hazırlanıyor. Bugüne kadar okulumuzdan 864 öğrencimizi mezun ettik. Bin 500 öğrenci kapasiteli, 16 derslikten oluşan Mesleki Eğitim Merkezimizde Makine, Metal ve Elektrik Elektronik Teknolojileri alanlarında eğitimler vermekteyiz. 945 öğrencinin eğitim aldığı Mesleki Eğitim Merkezimizle birlikte sanayide ihtiyaç duyulan insan kaynağının yetiştirilmesine katkı sağlıyoruz.” dedi.
‘TÜRKİYE’NİN ÖNCÜSÜ’
Yaptıkları yatırımlarla Konya Organize Sanayi Bölgesi’nin, Türkiye’nin öncüsü olduğunu aktaran Kütükcü, “KOS sadece Konya’mızda değil, Türkiye’de öncü bir OSB. Sanayicilerimize elektrik, doğalgaz, su, lojistik, itfaiye, imar, yapı ruhsatı, güvenlik gibi her alanda ‘tek durak ofis’ hizmet anlayışı ile, 24 saat kesintisiz hizmet veriyoruz. Konya OSB’mizin ilk yatırıma açılan bölgesi 2. kısımda ömrünü tamamlamış olan 26 bin metrelik alanda atık su ve yağmursuyu şebekelerini tamamen yeniledik. Yenileme çalışmaları kapsamında 2. kısımda toplamda 189 milyon TL’lik yatırım gerçekleştirdik. 162 sanayi parselinden oluşan 5. Kısım Genişleme Alanı’nda 110 fabrikamız üretime geçti. Doluluk oranında yüzde 99,3’e ulaştık.” şeklinde konuştu.
‘ENERJİ TASARRUFU YAPILIYOR’
Güneş Enerjisi Santrali ile enerji tasarrufu yaptıklarını söyleyen Kütükcü, “Konyalı sanayicilerimizin lojistik sorununu büyük oranda çözüme kavuşturan Hava Kargo ve Geçici Depolama Yerimizi hizmete açtık. Böylece sanayicilerimiz ithalat ve ihracat faaliyetlerini daha hızlı ve uygun bedellerle yapabilme imkanına kavuştu. Bugün itibari ile Hava Kargo ve Geçici Depolama yerimizden toplam 95 ülkeye ithalat ve ihracat gerçekleştirirken, 618 ton ürünün transferini sağladık. Kendi bünyesinde 4.5 MW kapasiteli 3 ayrı Güneş Enerjisi Santrali (GES) bulunan KOS, sokak aydınlatmaları ve kendi tesislerindeki enerji ihtiyaçlarını bu GES’lerden karşılayarak, enerji tasarrufunda bulunuyor. Ayrıca bölgedeki fabrikaların çatısındaki GES kapasitesi de 196 MW’a ulaşmış durumda.” ifadelerine yer verdi.