Geçtiğimiz günlerde Devlet Su İşleri 4. Bölge Müdürlüğü, kuraklığa ve su sorununa dikkat çekmek amacıyla basın toplantısı düzenledi. Programa AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta ile AK Parti Konya Milletvekili Halil Etyemez de katıldı.
Konya havzasında kuraklığın; kuruyan göllerle, oluşan obruklarla, su seviyesi azalan barajlarla alarm vermesi böyle bir konunun ne kadar ciddi ve önemli olduğunu ortaya koyuyor. Bu nedenle Konya’nın üst düzey yöneticilerinin de bu konuya önem vermesini takdir ediyorum.
Programda kuraklık sorununa nasıl çözüm bulunacağına, Konya’daki su sorununun nasıl çözüleceğine, kuraklığın tarıma ne gibi etkilerinin olduğuna değinildi. Detaylı bir şekilde hazırlanılan programda 3 önemli slayt gösterisi ile katılımcılar bilgilendirildi.
Su Yönetimi Genel Müdürü Sayın Bilal Dikmen dikkat çekici bilgiler paylaştı. Bilal Dikmen, Konya havzasında 2030-2040 yılları arasında kuraklığın hüküm süreceğini bunun için de iklim değişikliğinden su kaynaklarının nasıl etkileneceğiyle ilgili bir proje hazırladıklarını söyledi. Dikmen, Konya’da Kuraklık Yönetim Planıyla ilgili çalışmaların devam ettiğini de aktardı.
Uzun zamandır gündemde olan ve bir türlü somut adımlar atılamayan Konya Ovasına Kızılırmak Havzası’ndan su getirilmesi konusu da masaya yatırıldı ve bunun için planlama çalışmalarına başlandığı duyuruldu. DSİ tarafından Kızılırmak Havzası’ndan Konya Kapalı Havzasına su aktarılması planlama işi ihalesi yapıldığının bilgisini veren DSİ 4. Bölge Müdürü Mehmet Ekinci 08 Ocak 2021 tarihinde çalışmalara başlandığını bu çalışmalar kapsamında; Seyhan Havzasından, Doğu Akdeniz Havzasından, Manavgat Nehir Havzasından, Kızılırmak Havzasından su aktarılması ile ilgili alternatif çalışmalar yapılarak su miktarının belirleneceğini ifade etti.
Leyla Şahin Usta, AK Parti iktidarı boyunca sadece su için Konya’da 12 milyar TL’yi bulan bir yatırım yapıldığının bilgisini verdi. Usta, elimizdeki kaynakları tasarruflu bir şekilde kullanmanın önemine dikkat çekerek tasarruf dönemine geçilmesi gerektiğine işaret etti. Suyu bilinçli kullanmanın önemine dikkat çeken Halil Etyemez ise “Kuraklıktan önce 500 milyon metreküp su tüketen Konya çiftçisi bu kuraklık çerçevesinde 138 milyon ancak su bulabilmiş ve kullanabilmiş. Biz 283 tesis yapmışız 12 milyar yatırım yapmışız ama ortada su kaynağı olmayınca ne kadar çok yatırım yaparsanız yapın olmuyor. Bundan sonraki çabamız bütün kesimleri, bireyleri, çiftçileri suyla ilişkisi olan herkesi, suyu kullananları suyu bilinçli olarak tasarruflu olarak kullanmak üzere çağrı yapmak ve bu işin içerisine katmak durumundayız” ifadelerini kullandı.
Yapılan bütün çalışmalara değinilen bütün konulara baktığımızda gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak için tasarrufu hayatımızın her alanında kullanmamız hayati önem taşıyor. Tarımda az su tüketen ürünlerin kullanılması, bunun için de çiftçiye gereken desteklerin verilmesi, çiftçilerin doğru yönlendirilmesi ve bilinçlendirilmesi gerekiyor. Konya’da kuraklık sorunuyla ilgili gerekli çalışmalar yapılıyor ancak biz tüketiciler olarak suyu, elektriği en minimalist bir şekilde kullanmalı bu noktada üzerimize düşeni yapmalıyız. Bu dünya hepimizin ve kötü bir dünya bırakmaya hiçbirimizin hakkı yok.
Bir konuya da değinmeden geçmek istemiyorum;
Basın mensupları olarak programda yeni göreve gelen Devlet Su İşleri 4. Bölge Müdürü Bölge Müdürü Sayın Mehmet Ekinci’yi de yakından tanıma fırsatımız oldu. Konya’daki görevine yeni başlamasına rağmen Konya havzasına yeterince hakim olması ve sorulan sorulara açık yüreklilikle cevap vermesi dikkatimi çekti. Kendisi göreve gelmeden önce Devlet Su İşleri 4. Bölge Müdürlüğü’ne haber yapmak için gitmiştim. Ve oradaki bir yönetici tarafından 1 buçuk saat bekletilmiş üstüne bir de haberi yapamadan geri dönmüştüm. Çünkü artık bekleyecek gücüm kalmamış keyfi bir şekilde bekletilmek epey canımı sıkmıştı. İnşallah yeni göreve gelen Sayın Mehmet Ekinci ile birlikte DSİ 4. Bölge Müdürlüğü’nün basın ilişkileri daha güzel olur. Kendisine yeni görevinin hayırlı olmasını temenni ediyorum.