Büyük bir coşkuyla devam eden 11. Konya Kitap Günleri’ni ziyaret ederek kitapseverlerle bir araya gelen Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, “Özellikle çocuklarımızın, gençlerimizin salonları dolduruyor olması çok kıymetli. Konya Kitap Günleri onlarca etkinlikle bir kültür şölenine dönmüş durumda. Yoğun ilgi gösteren vatandaşlarımıza, özellikle çocuklarının ellerinden tutarak gelen anne-babalara, yazarlarımıza ve yayınevlerine teşekkür ediyorum” dedi.
Konya Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği “Konya Kitap Günleri” her yıl olduğu gibi bu yıl da ilgiyle takip ediliyor. Kitapseverler, Selçuklu Kongre Merkezi’nde “Özgürlük İçin Oku” mottosuyla devam eden 11. “Konya Kitap Günleri”nin yedinci gününde de birbirinden değerli yazarlarla buluştu.
Konya Kitap Günleri’nin yedinci gününde; Fatma Şeref Polat “Konya’da Edebiyatçı Olmak”, Ahmet Çelik “Konya Eğitim Tarihine Bakış”, İsmail Doğanalp “Konya Kız Öğretmen Okulu (Konya Darül Muallimatı)”, Hasan Ukdem “Konya’da Edebiyatçı Olmak”, Tayyar Yıldırım “Konya’da Edebiyatçı Olmak”, Derviş Ahmet Şahin “Konya’da Edebiyatçı Olmak”, Prof. Dr. Oytun Erbaş “Uzun Yaşam, Depresyon, Otizm, Dahilik, Delilik”, Fatma Nur Bilen “Rasulullah Nasıl Şakalaşırdı?”, Meryem Uçar “Taşla Şiir Yazan Sanatçı: Mimar Sinan”, Prof. Dr. Saim Sakaoğlu “78 Yıldır Okuyorum, 68 Yıldır Yazıyorum, 58 Yıldır Okutuyorum”, Jenny Molendyk Divleli “İslam’ın Rengi”, Mehmet Baykan “Vazgeçmeyeceksin”, Prof. Dr. Ahmet Koyuncu “Kenti Anlamak”, Doç. Dr. İbrahim Nacak “Kenti Anlamak”, Halis Aydemir “Hayat ile Ölüm Arasındaki İnce Çizgi: Gazze”, Doç. Dr. İslam Can “Teşhir Toplumu”, Ayçin Kantoğlu “Gazze’ye Bir Çocuğun Gözlerinden Bakmak”, Aziz Kağan Güneş “Folklor Şiire Düşman mı?”, Kemal S. Sayar “Modern Türk Şiirinin Serüveni”, Ömer Korkmaz “Modern Türk Şiirinin Serüveni” ve Said Ercan “İletişim Çağı ve İnsanlığın Dijital Dönüşümü” söyleşileri ile kitapseverlerle buluştu.
BAŞKAN ALTAY KİTAPSEVERLERLE BULUŞTU
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Selçuklu Kongre Merkezi’nde yoğun katılımla devam eden “Konya Kitap Günleri”ni ziyaret ederek kitapseverlerle ve öğrencilerle bir araya geldi. Geçtiğimiz günlerde TUSAŞ’a yapılan hain terör saldırısında şehadete ulaşan vatandaşlara Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar dileyen Başkan Altay, terör örgütlerinin saldırılarının Türkiye’nin kardeşliğini bozamayacağını, güçlü yürüyüşünü asla durduramayacağını söyledi.
‘KONYA KİTAP GÜNLERİ’NE BU YIL DA ÇOK YOĞUN İLGİ VAR’
Konya Kitap Günleri’ne bu yıl da çok yoğun bir ilginin olduğunu belirten Başkan Altay, “Konya her zaman kitapla haşır neşir olan bir şehir. İlmin, irfanın merkezindeyiz. Hz. Mevlana’nın, Sadreddin-i Konevi’nin, Şems-i Tebrizi’nin, Yusuf Ağa Kütüphanesi’nin bulunduğu şehirde insanların kitaba olan ilgisi bizim de bu konudaki etkinliklerimizin sayısını artırmamıza neden oluyor. Özellikle çocuklarımızın, gençlerimizin kitap günlerinde salonları dolduruyor olması çok kıymetli” ifadelerini kullandı.
‘ÇOCUKLARIMIZA GELECEĞİN KAPILARINI AÇAN BİR IŞIK TUTMAYI ARZU EDİYORUZ’
Konya Kitap Günleri’nin bu yıl ki temasını; “Filistin, Kudüs ve Gazze. Özgürlük İçin Oku” olarak belirlediklerini kaydeden Başkan Altay, “Aslında çocuklarımıza geleceğin kapılarını açan, ilmin ve bilimin kapısını açan okumaya bir ışık tutmayı arzu ediyoruz. Kitap Günleri 100’den fazla yayınevi, onlarca etkinlikle bir kültür şölenine dönmüş durumda. Sadece Konya’dan değil, bölge şehirlerden de şehrimize çok yoğun bir ziyaretçi var. Herkesi en güzel şekilde ağırlamak ve önemli bir kültür festivali yapmak adına bu tür etkinlikleri düzenliyoruz. Katılan tüm yayınevlerine ve yazarlarımıza teşekkür ediyorum. Yoğun ilgi gösteren vatandaşlarımıza, özellikle çocuklarının ellerinden tutarak gelen anne-babalara teşekkür ediyorum. Konya Kitap Günlerimiz 27 Ekim’e kadar Selçuklu Kongre Merkezi’nde hem Konyalılara hem civar şehirlerdeki kitapseverlere hizmet etmeye devam ediyor. 7’den 70’e herkesi Konya’ya, Kitap Günlerimize bekliyorum” diye konuştu.
KİTAPSEVERLER ETKİNLİKLERDEN MEMNUN
Konya Kitap Günleri’ne katılan kitapseverler de etkinliklerin güzel bir atmosferde ve çok faydalı geçtiğini belirterek, kitap okumayı seven herkesi Konya Kitap Günleri’ne davet etti.
Kitap günlerinin kitapseverler için bulunmaz bir fırsat olduğunu söyleyen Havva Nur Yerlikaya, “Konya Kitap Günleri’ne her yıl olmasa da sıklıkla gelmeye çalışıyorum. Çok seviyorum. Ama daha fazla geliştirilebilir. Bütün yayınların olmaması beni üzüyor. Farklı şehirlerde daha kapsamlı şehirler duyuyoruz. Yine de kitapseverler için bulunmaz bir fırsat. Yazarların gelmesi, seminerlerin düzenlenmesi yararlı oluyor. Bugün de bir söyleyişi için geldim. Çok sevdiğim bir yazarı dinleyeceğim. Kitap fuarları bana küçüklüğümü hatırlatıyor. O zamanki atmosfer daha farklıydı. İnsanlarla olan sohbetler daha tatlıydı. Ama yine de burada güzel bir atmosfer var. Çocuklar için çok güzel kitaplar var. Bu yıl daha sakin. Daha çok insan görmek isterdim. Özellikle Konya’ya yönelik kitaplar bulunduğu için insanların daha fazla dikkatini çekmesi gerekiyor. Bu kitap fuarı bizim için var.” şeklinde konuştu.
‘BÜYÜK BİR EMEK VAR’
Kitap günlerine herkesin gelmesini tavsiye eden Süleyman Sünal, “Çocuk edebiyatına yönelimin arttığını gördüm. Her iki katta da fazlasıyla vardı. Bu da beni mutlu etti. Çünkü günümüzde televizyonları okuyan, kitapları izleyen bir dünyaya dönüştü hayatımız. İnsanlara nacizane tavsiyem burası mutlaka görülmeli. Herkes gelmeli. Sadece yayın eksiklikleri vardı. Aradığım bazı yayınları bulamadım. Bu konuda biraz geliştirilebilir.
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Bey olmak üzere emeği geçen herkesten Allah razı olsun. Çalışmanın ardında büyük bir emek var” ifadelerini kullandı.
‘ÖZGÜRLÜK İÇİN OKU!’
Bu yıl kitap günlerinde Filistin’e değinildiğini vurgulayan Emine Berra Yardımcı, “Konya Kitap Günleri her yıl düzenleniyor ve gayet güzel bir performans sergileniyor. Bu yıl Filistin’e değinilmiş. ‘Özgürlük İçin Oku’ sloganı kullanılmış. Dikkat çekici olmuş. Stantlar dolu doluydu. Söyleyişilere önemli isimler geldi. Bizler için çok yararlı oluyor. Burada kitabı hissetme fırsatımız var. Kitabı anlamak insana güzel hissettiriyor. Daha uygun fiyata da alabiliyoruz. Buradaki atmosfer her zaman çok güzel. Herkese buraya gelmelerini öneririm.” diye aktardı.
‘BENİ HEYECANLANDIRIYOR’
Kitap günlerinde güzel vakit geçirdiğinin altını çizen Gülfem Dilara Köksal, “Konya Kitap Günleri’ne son 3 yıldır geliyorum. Güzel bir ortam. Arkada sözsüz müziğin çalması dinginlik sağlıyor. Bu da çok hoşuma gidiyor. Birden fazla kitabı ve yayınevini tek bir alanda bulma imkanı sağlanıyor. Alacağım kitapları önceden belirliyorum. Arkadaşlarımla da güzel vakit geçirmiş oluyorum. Özellikle çocuk stantları beni daha çok heyecanlandırıyor. Çocuklar için burası güzel bir başlangıç olabilir.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.
‘DEĞERLERİMİZE SAHİP ÇIKMALIYIZ’
Konya Kitap Günleri’nin yedinci günün konuklarından olan Hasan Ukdem, “Konya’da Edebiyatçı Olmak” başlıklı söyleyişi gerçekleştirdi.
Hasan Ukdem, yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi; “Konya ve yazar arasında iki tane köprü var. Yazarın şehrine bir borcu vardır. Şehrin güzelliklerini ortaya çıkarmak zorundadır. Konya’nın değerlerini mutlaka şiirlerimde ve yazılarımda anlatıyorum. Bir de şehrin yazara borcu vardır.
Kendi çevresindeki STK’lar, yöneticiler birbirlerini beslemek zorundadır. Konya’da yazar olmanın zorlukları büyük bir handikapla devam ediyor. Biz değerlerimize mutlaka sahip çıkmalıyız. Eserleri gündeme getirmemiz gerekiyor. Konya’nın kültürünü Türkiye’ye, dünyaya duyurmak istiyorsak yerele sahip çıkmalıyız.
Kendimizden öncekileri bir sonraki nesile aktaramıyorsa hiçbir şeyin anlamı olmaz. Daha güçlü olmamız gerekiyor. Evrensel bir bakış açısını ancak böyle kazanabiliriz.”
‘EN BÜYÜK UYANIKLIK DÜRÜSTLÜKTÜR’
Konya Kitap Günleri’nin yedinci günün konuklarından olan Prof. Dr. Oytun Erbaş, “Uzun Yaşam, Depresyon, Otizm, Dahilik, Delilik” başlıklı söyleyişiyi gerçekleştirdi. Oytun Erbaş, gerçekleştirdiği söyleyişide şu ifadelere yer verdi; “Duygular netlik ister. İnsanlarla net konuşmak onları hemen ikna eder. Metaforik olarak da konuşmak gerekiyor. Bunun dışında bir insanın bir insanı sevmesi için en önemli şey sıcak ve kibar olmaktır. Duygu oluşturmazsanız sizi kimse dikkate almaz. En büyük uyanıklık dürüstlüktür. Bir insanın mutlu olması geriye dönük bir algı. Mutlu olmayla ilgilenen insanların mutlu olmadığı görülmüştür. Mutlu olmak için çalışmayın. Bu en büyük hatadır. En kötü şey olsa bile beyin 6 ay sonra unutuyor. Her zaman iyimser insanlarla olun. Kötümser insanlar sizi mahveder. Beyin her zaman kolay yolları seçer. Başarılı olan insanların ortak özelliği dayanıklı olmalarıdır. Başarının formülü bu. Başarının içerisinde hırs, ter vardır. Bu da anne babalarının disiplini olmasına bağlıdır. Çocuklarınıza disiplini öğretin. Bir işin ustası olmak için çırağı olmalısınız.”
KONYA KİTAP GÜNLERİ YARIN SONA ERECEK
Konya Kitap Günleri’nin yedinci gününde; Yasin Pişgin “Kur’an’da Karakter İnşası”, Prof. Dr. Erhan Tecim “Akademik Yayıncılık Neden Önemlidir”, İbrahim Keş “Akademik Yayıncılık Neden Önemlidir”, Bahadır Yenişehirlioğlu “İnsanlık ve Edebiyat”, Prof. Dr. Ferhat Tekin “Filistin: Siyasetin ve Ahlakın Sınırlarını Zorlamak”, Prof. Dr. Mahmut Hakkı Akın “Filistin: Siyasetin ve Ahlakın Sınırlarını Zorlamak”, Prof. Dr. Mustafa Aydın “Filistin: Siyasetin ve Ahlakın Sınırlarını Zorlamak”, Beşir Ayvazoğlu “Hat Sanatı ve Modern Resim”, Mehmet Kiremitçi “Konya Hukuk Mektebi”, Dr. Yasin Yılmaz “Konya Hukuk Mektebi”, Mehmet Akif Ersoy “Ortadoğu’da Yaşananlar ve Medya Algısı”, Fatih Duman “Bu Çağda Yaşamak Yoruyor İnsanı”, Abdurrahman Ekinci “Şiiri Konuşmak”, Emre Öztürk “Genç Şairin Seyri”, Murat Güzel “Şiir”, Fulya Öztürk “Bir Gazetecinin Umuda ve Direnişe Şahitliği”, Bekir Karabıyık “Hazreti Peygamber’den Gençlere Tavsiyeler”, Yunus Emre Sayan “Peygamberimizden Gençlere: Sünnetin Işığında Cevaplar” ve Dilek Cesur “Rota Yeniden Oluşturuluyor” söyleşileri ile kitapseverlerle buluşacak. “Özgürlük İçin Oku” mottosuyla düzenlenen 11. Konya Kitap Günleri, 27 Ekim’e kadar 10.00-21.00 saatleri arasında Selçuklu Kongre Merkezi’nde ziyaret edebiliyor.