30 Kasım -08 Aralık tarihleri arasında, Zindankale Sanat Galerisi’nde “okuyucunun kitapla, yazarın okuyucuyla buluştuğu anlar” yaşandı.
“Konya Kitap Fuarı” diye nitelendirilen bu etkinlik, Konya Büyükşehir tarafından düzenlendi.
“Kitap Medeniyeti” anlayışına uygun düşen bu tür faaliyetler önemlidir. Konya’da, bu yıl üçüncüsü düzenlenen faaliyet için tarafları kutlamak gerekir.
Kitap fuarları, yeni basılan kitapları, okuyucu tarafından merak edilen yazarları karşılıklı buluşturuyor.
“Kitap kurtları” yayınevi stantlarını heyecanla ziyaret eder, yazarların söyleşilerine katılırlar. Kitaplıklarına yeni okunacak kitapları kazandırırlar.
Kitap Fuarına ben de katıldım. Yayınevleri stantlarını ziyaret ettim. Çoktan beri almayı düşündüğüm kitapları alma fırsatını yakaladım.
Ziyaretim esnasında satış yapanlarla uzun uzun sohbet ettim. Kitap Etkinlikleri hakkında görüşlerini öğrenmeye çalıştım.
Okulumuzda –Özel Armağan Ortaokulu- öğrencilerle bir söyleşi ve imza etkinliği sayesinde tanıştığımız, değerli yazar Vedat Şahin’le de tekrar sohbet imkânını yakaladım.
Söyleşi ve imza için etkinliğe katılan yazarlar; Konya Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinden memnun. Böyle bir faaliyetin Konya’ya uyduğunu, yakıştığını ifade ediyorlar.
“Büyük olan, büyük düşünür.” Başkent olan her yerleşim yeri her zaman başkenttir. Yaşayışında geçmişin izlerini görmek her zaman mümkündür.
Konya’mız; tarihi geçmişi ile, tarihi hafızası ile, model insan yetiştiren özelliği ile engin bir zenginliğe sahiptir. Yapmamız gereken, bu zenginlikleri en güzel bir şekilde paylaşmak, insanların istifadesine sunmaktır.
Gerek yazarlar, gerek yayınevi ilgilileri ve de benim edindiğim, gözlemlediğim intibalarım neticesinde, tespit ettiğim konuları paylaşmak istiyorum.
-Kitap Fuar etkinliğinin yapıldığı mekân çok uygun değil. Yayınevleri yerin darlığından dolayı kitaplarını iyi sergileyemiyorlar.
-Yazarların söyleşi yapması için ayrılan köşenin, söyleşi ve imza yapmasını zorlaştırıyor.
-Üniversite öğrencileri ortalıkta pek gözükmedi. Vize sınavlarının etkisi, Bosna hersek gibi bir yerden gelmeleri için ulaşımın zorluğu gibi düşünülebilir.
-Katılması önemli olan bazı yayınevleri,- önceki fuarlara katıldıkları halde- katılmadıklarını fark ettim. İsimlerini yazmak istemiyorum. Etkinliğe katılanlarınız mutlaka fark etmiştir. Müşteri çekme açısından katılmaları önem arz eder.
-Zamanlama açısından düşünürsek; biraz daha erken yapılması katılımı olumlu yönde etkileyecektir.
-Yer darlığı, ziyaretçilerin serbest hareket etmesini engellemekte, bodrumda olması, havasızlık nedeni ile, uzun süre kalmaya olumsuz yönde etkilemekte.
-Kitap firmalarını, yer tespiti ve paylaştırılması konusunda da serzenişleri var.
Sıralamaya çalıştığım nedenlerle, gelecek yıllarda yapılacak olan bu faaliyet için katılmamayı düşünen yayınevleri olduğunu da hissettim.
Kültürün, tarihin ve hoşgörünün başkentlerinden olan Konya’mıza yakışan bu önemli faaliyetin, çok daha iyi mekânlarda yapılması için, tarafların, katılımcıların görüşlerinin dikkate alınacağını umuyorum.
Bizleri; ufkumuzu aydınlatmaya vesile olan kitaplarla buluşturan herkese teşekkürler.