Konya, kış sporlarında yapılması planlanan yatırımlarla gündemde… Konya’nın Derbent ilçesindeki Aladağ, söz konusu bu yatırımlar için en uygun yer olarak görülüyor…
2012 yılında, Spor Genel Müdürlüğü ve Kayak Federasyonu'ndan Konya'nın Derbent ilçesine gelen 4 kişilik bir uzman heyet, kayak merkezi yapılması düşünülen 2 bin 385 metre rakıma sahip Merkez’e yarım saat uzaklıkta ki Aladağ'da incelemelerde bulunmuşlardı…
Yapılan bu inceleme sonrasında gözlemlerini şu şekilde dile getirmişti yetkililer: ‘’Aladağ, inşallah ‘merkez’ olarak diyorum; gerçek çok güzel bir alan. Pistleri ve alternatif kayak alanları mevcut. Kar kalitesi olarak kayak için en ideal kar olan toz kar kalitesine yakın bir kar var. Gördüğümüz kadarıyla 1,5 metrenin, bazı yerlerde 2,5-3 metreye yakın kar var. Normal yüzeylerde en az 1,5 metre kar var şu anda. Gerçekten çok güzel bir yer.’’
Şubat ayındaki bu incelemenin ardından, Nisan Mayıs gibi tekrar gelerek hangi bölgelerden karın erken kalktığını hangi bölgelerde varlığını koruduğunu belirleyeceklerini söylemiş ve ardından da buradaki tek problemin enerji ve yol olduğunu eklemişti Aladağ’da incelemelerde bulunan heyet…
Bu yılın şubat ayında ise Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ve AK Parti Konya Milletvekilleri Mustafa Kabakçı ile Kerim Özkul, kayak merkezi olması için çalışma başlatılan Derbent Aladağ'da incelemelerde bulundular...
Aladağ bir kış turizmi merkezinde olması gereken tüm özellikleri mükemmelen bünyesinde barındırıyor. Bunun için mevcut olması gereken bazı gerek şartlar var. Bunların en başında kış sezonunda yoğun ve kaliteli kar yağışına sahip olması, yağan karın en az 3-4 ay hatta mümkün olduğunca uzun süre erimeden arazide kalması, 2000-2500 metre rakım arasında ve geniş eteklere sahip olup en az 1000-2000 metre uzunluğunda olmak üzere mümkün olduğunca uzun ve en az birkaç tane olmak üzere farklı eğim ve zorluk derecelerinde pist ve kayış alternatiflerine sahip olması özellikleri geliyor.
Tüm bunların yanında çekici bir doğaya ve bitki örtüsüne sahip olmak, kolay ve çabuk ulaşım imkânı, büyük metropollere yakın bulunup geniş bir nüfus potansiyeline hitap etmesi kaliteyi katlayan en önemli unsurlar.
Bütün bu özellikler mevcut ise iş; elektrik, yol, su, telesiyej, mekanik, barınma ve konaklama tesisleri gibi, insan eliyle ve maddi imkânlarla yapılabilecek işlere kalıyor.
Konya’ya Kış turizmi kapsamında bir kayak merkezinin kazandırılması hem şehrin 2023 yılın için belirlenen 10 milyon turist hedefinin yakalanması için olumlu etki edecektir hem de gelişen Konya imajına büyük bir katkısı olacaktır…
Bursa Uludağ, Bolu Kartalkaya, Erzurum Palandöken gibi ülke çapında bilenen, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken bu kayak ve kış sporları merkezinin bu şehirlere olan maddi katkısının yanında bu şehirleri marka haline getirmesi bakımından büyük bir işlevi vardır… Konya Aladağ kış sporları yatırımları bu anlamda önemli bir görevi ifa edecektir… Konya Aladağ’ın kolay ulaşım imkânı ise diğer kayak merkezlerine göre en büyük artılarından biri olacaktır…
Mamafih kış turizmi kapsamında yapılacak olan yatırımlar, sağlık turizmi konusunda umut vaat eden gelişmeler ve tarihi dokuların restore edilerek kadim medeniyetimizin ihya edilmesiyle birlikte yerli ve yabancı turistlerin günü birlik ziyaretlerden ziyade, konaklamalarını gerektirecek yoğunluktaki aktiviteler bu şekilde gün yüzüne çıkmaktadır…
Selametle…