Son yazımda Konya’daki Koronavirüs vakaları ile ilgili bilgi paylaşımı ve yönetimsel eksiklikten bahsetmiştim. Konuyla ilgili olarak çok sayıda dönüş aldım. Vatandaş da bizim gibi düşünüyor.
Onlar da Konya’nın Koronavirüs ile ilgili hiç iyi bir sınav vermediği düşüncesindeler. Bilgi sahibi olmak ve gerçek anlamda önlem almak istiyorlar.
Gelen yorumlarda birbiri ardına sorular sıralayanlar oldu yine. Bazı sorulara özelden cevap versek de bazılarına verecek cevap yine bulamadım. O sorularla ilgili cevabı Konya İl Sağlık Müdürlüğü’nün vermesi gerektiğini kendilerine yine ifade ettim.
Nihayet Konya İl Sağlık Müdürlüğü konuyla ilgili olarak bir basın bülteni servis etti. Yani yazımız karşılık buldu. Böylelikle o sorular da kısmen cevap bulmuş oldu.
İl Sağlık Müdürlüğü, Covid-19 tanısı konulan hastaların ve yakın temaslı olduğu kişilerin 14 gün süren ev izolasyonu döneminde kurallara uyup uymadıklarını oluşturulan özel ekipler aracılığıyla düzenli aralıklarla kontrol etmeye başlamış. Yeni uygulama ile birlikte vatandaşların pandemi kurallarına daha sıkı uymaları hedefleniyormuş.
“Biraz geç kalmadınız mı acaba?” diyeceğim ama yine de olumlu bir adım bu. Doğru bir karar vermişler.
İl Sağlık Müdürlüğü’nün verdiği bilgilerde, 66 ekibin günde yaklaşık 400 farklı adrese ev ziyaretlerinde bulunduğu söyleniyor.
Buradan da Konya’da 400 evde Koronavirüs riskinin aktif olduğu sonucu çıkıyor. 400 haneyi ortalama 3 kişiden hesaplasak aşağı yukarı 1200 kişinin şuanda riskli olduğu anlamını da çıkarabiliriz.
Rakamlarda da görüldüğü gibi karnemiz hiç iyi değil!
Üstelik bilgi paylaşımında; İl Sağlık Müdürlüğü’nün 400 ev ziyareti gündelik yapılıyormuş. Yani yekun rakam değil. Ben öyle anladım…
Tabi bu 1200 kişinin tümü virüslü demek istemiyorum fakat 1200 kişinin virüsle bir şekilde temaslı veya yakın riskli olduğunu anlatmaya çalışıyorum.
Meselenin bir de sıkıntılı boyutu var.
Bu ziyaretler sonucunda evde kalması gerekirken sokağa çıkıp kurallara uymayan 14 kişiye de yasal işlem yapılmış…
Bu konuda cezalar ne kadar caydırıcı bilmiyorum ama dolaylı yoldan cinayete teşebbüs ile bile suçlanabilir bu kişiler! Olay öyle basit cezalarla kapatılıp geçilemez. Burada da emniyete ve yargıya önemli görevler düşüyor. Çok caydırıcı olmak gerekir diye düşünüyorum.
Bize gelen bilgilerde bu konuda bazı aksaklıklar olduğunu ifade etmeliyim. Bu takibin bundan sonraki süreçte daha titizlikle yürütüleceğini düşünüyorum. Filyasyon ekiplerinden bağımsız olarak çat kapı ev ziyaretlerinde bulunan bu denetim ekipleri, virüslü vatandaşların evlerinde bulunup bulunmadığını bence sürekli kontrol etmeli.
Son günlerde en çok konuşulan konulardan birisi de Konya’da test kiti kalmadığı yönündeydi. İl Sağlık Müdürlüğü bu konuya da cevap vermiş. Konya günde ortalama 1000 test sayısı ile en fazla test yapılan ilk 5 il arasında yer alıyor. Söylendiği gibi, test kiti ile ilgili bir eksiklik de yokmuş.
Gelen bilgilendirme metninde; hastanelerdeki doluluk oranları, yoğun bakım servislerinin durumu, virüsün yayılma alanları, yaş grupları ve diğer konularda bazı bilgileri de aradı gözlerim. Şimdilik bu kadarını paylaşmışlar.
Evet, İl Sağlık Müdürlüğü’nün rakam açıklama ya da bazı özel bilgileri verme yetkisi olmayabilir şu süreçte ama meseleyi de tamamen başıboş bırakmak mantıklı değil.
Bundan sonraki günlerde İl Sağlık Müdürlüğü bence daha şeffaf davranmalı, kamuoyunu bilgilendirmeli. Koronavirüs ile ilgili olarak il pandemi kurulunda ve medyada en fazla söz söylemesi gereken İl Sağlık Müdürlüğü’nden hiç ses çıkmazken; diğer kurum, kuruluş ve isimlerden bilgi almak bizce doğru değil. Bunu hem sağlıklı bilgi açısından hem de vatandaşın psikolojik ve sosyolojik durumu açısından elzem görüyorum.
Sorularımıza kısıtlı da olsa cevap aldığımız için İl Sağlık Müdürü Mehmet Koç ve İl Sağlık Müdürlüğü’ndeki diğer yetkililere teşekkür ediyorum. Zor bir süreci yönetmeye çalışıyorlar, Allah yardımcıları olsun.