Konya bugün ulaşımla ilgili olarak tarihi bir adım daha atıyor. Konya Büyükşehir Belediyesi’nin Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü ile birlikte hayata geçireceği KONYARAY Banliyö Hattı’nın imzaları bugün Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ile TCDD Genel Müdürü Ali İhsan Uygun tarafından atılacak.
Banliyö hattının hizmete girmesiyle birlikte Konya trafiği önemli ölçüde rahatlayacak. Akşam saatlerinde trafiğin sıkışmasında en fazla role sahip olan servis araçlarından da böylelikle yakında kurtulmuş olacağız.
Organize bölgesiyle şehir merkezi arasında toplu ulaşım konusunda bugüne kadar hep sıkıntı çektik. Daha 2 gün önce iş çıkışı 44 numaralı körüklü otobüse binmiştim. Otobüs öylesine doluydu ki, nefes almak bile imkansız.
Banliyö hattının hizmete girmesiyle Konya hem bu çileden hem de servis kalabalığının ortaya çıkardığı trafik yoğunluğundan kurtulmuş olacak.
Konya, ulaşımda sadece sanayiyle ilgili değil, şehrin geleceğiyle ilgili olarak da bazı adımlar atıyor.
Konya Şehir Hastanesi’nde sona yaklaşılmasıyla birlikte şehrin toplu ulaşım noktalarıyla ilgili köklü değişiklikler şuan masada...
Adliye-Alaaddin Tramvay hattının son durağı olarak Konya Şehir Hastanesi planlandığını zaten duyurmuştuk. Burada oluşacak yükü, mevcut araçların kaldırabilmesi pek kolay görünmüyordu. Vatandaşların Şehir Hastanesine taşınması noktasında önemli adımlar atılması gerekiyordu. Büyükşehir Belediyesi bu konuda çok pratik ve bence doğru olan bir çözüm bulmuşa benziyor.
Aldığım bilgiye göre, Konya’da 1992 yılında hizmet vermeye başlayan nostaljik Alman yapımı tramvaylar, yapılacak bakımlarla yeniden raylara iniyor.
Tramvayların setlerinde yapılacak birkaç değişiklikle mevcut raylı sisteme entegre edilmesi fazla uzakta değil. Nostaljik tramvaylarımızın bazılarında yeniden boyama işlemi ve ısıtma-soğutma sistemlerinde değişiklikler yapılacak. Böylece gıcır gıcır hizmet veren emektarlar tekrar sahalara dönecek. Sosyal medyada sık sık paylaşıp iç geçirdiğimiz nostaljik günlere yeniden dönüyoruz yani…
Büyükşehir Belediyesi’nin borcu hepimizin malumu. Bu borçta, özellikle Adliye-Alaaddin Tramvay Hattı’na harcanan para ve döviz kurundaki artış çok önemli bir rol oynuyordu. Döviz kurundaki sıkıntıyı göz önünde tutarak, o dönem, ‘Neden yerli üretim yerine ithal tramvayların tercih edilmedi’ diye sormuştuk.
Bu sorular karşılık bulmuş olacak ki, Başkan Altay ve ekibi, yeni bir tramvay alımı yapmak yerine, eski tramvaylara bakım yapıp hizmete kazandırmak istemişler sanırım. Böylelikle hem belediye borca girmemiş olacak, hem de tasarruf sağlanmış olacak.
Ayrıca Konya Metro projesinin bitmesiyle, mevcut yeni tramvayların yükü azalacağı için araç fazlalığı ortaya çıkacak. O araç fazlalığı da ilerleyen senelerde Adliye-Alaaddin Tramvay Hattı’na kaydırılacak. Bu geçiş sürecini de emektar tramvaylarımızla hem nostaljik hem yüksek yolcu kapasitesiyle atlatmış olacağız.
Bence çok doğru karar olmuş, özledik o günleri…