Konya enerjinin başkenti oluyor

Konya, güneş enerjisinden en fazla yararlanan illerin başında geliyor. Özellikle artan elektrik maliyetlerinden ötürü şehirde güneş enerjisine yönelimin giderek arttığını vurgulayan Seiso Enerji Genel Müdürü Selman Akay, "Konya, enerjinin başkenti olma yolunda ilerliyor. Hem güneş enerjisi hem de rüzgar santralleri, yatırımları Konya'ya doğru çekiyor" dedi.

Elektrik fiyatlarındaki ciddi artışlardan sonra sanayiciler yönünü güneşe çevirdi. Konya'da da özellikle organize sanayi bölgesinde bulunan birçok fabrika, çatılarında güneş enerjisi paneli kullanmaya başladı. Güneş enerjisine yönelimin arttığını kaydeden Seiso Enerji Genel Müdürü Selman Akay, "Yılbaşından itibaren enerji maliyeti arttı. Yılbaşından hemen sonra da yine ciddi bir zam geldi. Zamların akabinde güneş enerjisine de yönelim arttı. İnsanlar artık bir şekilde bu enerji faturalarını sıfırlama üzerine planlama yaptılar. Bunun da en kolay yöntemi olarak da güneşten elektrik elde etme yolunu tercih ettiler. Bu da ciddi bir talep patlamasına neden oldu" dedi.

EKSTRA TEŞVİK BEKLENİYOR

Güneş enerjisine yatırım noktasında devletin desteklerinin bulunduğunu, elektrikteki fiyat artışları sonrası ekstra teşvikleri beklediklerini dile getiren Selman Akay, "Şu an için devletimizin güneş enerjisiyle alakalı yatırım teşviği bulunuyor. Devletimiz bu teşviklere devam edecek görünüyor. Ayrıca elektrik fiyatlarının artması sebebiyle ekstra bir teşvik modelinde yeterli desteğin verileceğini düşünüyorum" dedi.

TOGG'DA DA GÜNEŞ ENERJİSİ MODELİ

Türkiye'nin yerli otomobili TOGG'da da enerji için güneşten yararlanılabileceğini söyleyen Selman Akay, "TOGG'un seri üretiminin başlamasıyla elektrikli şarj istasyonlarının artmasını bekliyoruz. Bu noktada yönetmelik esaslı güneş enerjisinden faydalanılması bekleniyor. Önümüzdeki yıllarda kurulacak ve giderek artırılacak olan istasyonlarla alakalı da güneş enerjisi ve rüzgar enerjisi yatırımlarına fayda sağlayacak. Ciddi şekilde artış olmasını bekliyoruz" şeklinde konuştu.

YERLİLEŞME İSTENİLEN SEVİYEDE DEĞİL

Güneş enerjisi noktasında hammaddenin ithal geldiğini ve yerlileşmenin istenilen seviyede olmadığını kaydeden Selman Akay, "Maalesef güneş enerjisi panel ve pillerinde yerlileşmemiz yeterli düzeyde değil. Hammaddemizin tamamen yurtdışından geldiği bir ürünle alakalı, yatırımcıya daha maliyetli bir ürün verilmek durumunda kalınıyor. Bitmiş bir ürününün ithal edilmesi daha mantıklı bir hale gelecekken bir şekilde bu ürünü yerelde üretmeye çalışıyoruz fakat daha fazlaya mal oluyor. Bununla alakalı teşviklerle birlikte yerlileşmenin artacağını düşünüyoruz" dedi.

TÜRKİYE'NİN YÜZDE 12'Sİ KONYA'DA

Güneş enerjisi kullanımında Konya'nın Türkiye genelinde yüzde 12'lik dilime sahip olduğunu vurgulayan Selman Akay, "Güneş enerjisinde şu an için Konya'da toplamda 1600 kilovatlık bir kurulu güç var. Bu da Türkiye genelindeki güneş enerjisi yatırımların yaklaşık toplam yüzde 12'lik bir kısmına tekabül ediyor. Bu da büyük bir kapasitedir. Konya, Türkiye'nin en büyük ve en verimli arazilerine sahip. Güneş anlamında da radyasyon oranının en yüksek olduğu illerden. Enerjinin başkenti olma yolunda ilerliyor. Hem güneş enerjisi hem de rüzgar santralleri, yatırımları Konya'ya doğru çekiyor" diyerek sözlerini noktaladı.

HÜSEYİN KOYUNCUOĞLU / YENİ HABER GAZETESİ

Konya Haberleri