Konya büyük tehlikenin içinde!

Konya’daki yağış seviyesinin bu yıl oldukça düşük olduğunu aktaran Prof. Dr. Fetullah Arık, ovanın ciddi bir tehlike olduğunu ifade etti.

Konya’da kuraklık her geçen yıl daha fazla hissediliyor. Bu yıl yağış seviyelerinin oldukça düşük seyrettiğinin altını çizen Konya Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fetullah Arık, ovanın ciddi bir tehlikede olduğunu söyledi. Arık, kentsel ve sanayide kullanılan suyun yanı sıra asıl sorumluluğun tarımda olduğunu da dile getirerek kaçak kuyulara dikkat çekti.

Fetullah Arık

‘DÜŞÜK SEVİYEDE’

Yağışların bu yıl oldukça düşük seviyede olduğunu belirten Arık, “Konya son birkaç yıllık periyot içerisinde kış sezonunda yağış almamaya başladı. Bu yıl da kuraklığı en ciddi şekilde hissettiğimiz yıllardan bir tanesi oldu. Yıl ortalamalarına göre yağış oldukça düşük seviyede ilerliyor. Bu durum yüzeysel su kaynaklarımızı da etkilemiş vaziyette. Bazı göl ve barajlarımızın minimum su seviyelerinde, bazıları da tamamen kurumuş vaziyette.” diye aktardı.

‘CİDDİ BİR TEHLİKE’

Konya’nın göl ve barajlarında ciddi bir tehlike olduğunu söyleyen Arık, “Havzada yeraltı su kaynaklarının kullanımı oldukça yaygın. Biraz daha yeraltı sularını kullandığımız zaman sorunun daha da derinleşeceğini düşünüyoruz. Konya’nın kullanma suyunu karşılayan barajımız Altınapa Barajı’nda su seviyesi normalin çok altında seyrediyor. Kış yağışlarının olmamasından kaynaklanıyor. Yakın zamanda kuruyan göl ve barajlarımız da var. Ciddi bir tehlike görünüyor.” şeklinde konuştu.

‘ASIL SORUMLULUK TARIMDA’

Su kullanımına dikkat edilmesi gerektiğini aktaran Arık, “Su kullanımı dağılımına baktığımız zaman tarımda yoğun bir şekilde kullanıldığını görüyoruz. Ülke genelinde tarımda kullanılan su seviyesi yüzde 75 iken Konya havzasında yüzde 84 seviyesinde. Geriye kalan da kentsel ve sanayi kullanımlarıdır. Kentsel kullanıma baktığımız zaman suyu kullanırken hepimizin bir kez daha düşünmesi gerekiyor. Tasarruflu kullanmamız lazım. Sanayide de suyun tekrar kullanılabilmesi için bir yöntem araştırılmalı. Yağmur suyu toplama projeleri geliştirilmeli. Bazı konut alanlarında zorunlu olmasına rağmen sıkı bir şekilde takip edilmiyor. Ama her şeyin yanı sıra asıl sorumluluk tarım kesimine düşüyor.” sözlerine yer verdi.

‘SU HEPİMİZİN ORTAK DEĞERİ’

Ruhsatsız kuyuların bir an önce kontrol altına alınması gerektiğini dile getiren Arık, “Yeraltı suyunda Devlet Su İşleri’nin belgelendirdiği kuyular ve vatandaşın kuyularının dışında yoğun bir kaçak kuyu kullanımı söz konusu. 35-40 bin civarında ruhsatlı kuyu karşılık yüz binin üzerinde ruhsatsız kuyu bulunuyor.

Ruhsatsız kuyuların muhakkak kontrol altına alınması gerekiyor. İsteyen istediği anda istediği suyu üretememeli. Su hepimizin ortak değeri. Çok su tüketen tarım ve hayvancılık modellerinin de yenilenmesi gerekiyor. Kapalı bir havzadayız. Dışarıdan herhangi bir akarsu desteği yok. Yağışlara bağlı bir su döngüsü söz konusu.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

Konya Haberleri