Konya Bilim Merkezi milyonları ağırlıyor

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından şehre kazandırılan TÜBİTAK destekli Türkiye’nin ilk ve en büyük bilim merkezi olan Konya Bilim Merkezi ara tatilde de yoğun ilgi görüyor. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya’dan ve farklı şehirlerden binlerce ailenin ara tatilde çocuklarıyla birlikte Konya Bilim Merkezi’ne gelerek çeşitli etkinliklere katıldığını belirterek, 5-13 yaş arası öğrencilerin de bilim kamplarında tatillerini bilimle iç içe geçirdiğini ifade etti.

Konya Büyükşehir Belediyesi, Konya Bilim Merkezi’nde ara tatilde düzenlediği etkinliklerle aileleri ve öğrencileri bilimle buluşturuyor. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, yarınlarımızın teminatı çocukları bilimle tanıştırarak zihinlerinde bir bilim ışığı yakmak amacıyla Konya Bilim Merkezi’nde yıl boyunca dolu dolu bilimsel etkinlikler gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Konya Bilim Merkezi’nin ara tatilde de yoğun ilgi gördüğünü dile getiren Başkan Altay, “Konya’dan ve farklı şehirlerden binlerce aile ara tatilde çocuklarıyla birlikte Bilim Merkezi’ne gelerek çeşitli etkinliklere katılıyor. Özellikle 5-13 yaş arası öğrencilerimiz için düzenlediğimiz bilim kamplarında çocuklar tatillerini bilimle iç içe geçiriyor. Kamplarımıza katılan tüm çocuklarımıza ve ailelerine teşekkür ediyorum.” açıklamasında bulundu.

ÇOCUKLARIN ARA TATİLİ BİLİMLE GEÇİYOR

Ara tatili verimli geçirmek için doğa, sanat, astronomi, coğrafya ve gastronomi eğitimi ile birbirinden eğlenceli bilimsel atölyelerden oluşan STEM kamplarına katılan 5-13 yaş arası öğrenciler; planetaryumda bilimsel filmler izleyerek, çocuk kütüphanesinde keyifli vakit geçiriyor. Yeni açılan Teleskobun Serüveni Sergi Galerisi’nde ve Gözlem Kulesi’nde teleskop kurulumunu öğrenerek güneş gözlemi yapan öğrenciler; Bahçede Bilim alanında ‘doğa’ temalı bilimsel etkinliklerle projeler ortaya çıkarıyor. Öğrenciler, farklı konu ve temalarda gerçekleştirilen eğlenceli bilim gösterileri ile günlük hayatlarında karşılaştıkları birçok soruya da yanıt buluyor. Ara tatilde Konya’dan ve farklı şehirlerden binlerce ziyaretçiyi de ağırlayan Konya Bilim Merkezi’nde aileler için de çeşitli etkinliklere imza atılıyor. Aileler, hafta içi 09:00-17:00, hafta sonu ise 10:00-18:00 saatleri arasında her yaş grubu için ayrı düzenlenen bilimsel etkinliklere katılabiliyor. Ayrıca her hafta sonu farklı temalarda düzenlenen Bilim Günleri’nde de 7’den 70’e her ziyaretçinin katılabileceği özgün atölyeler ücretsiz olarak ziyaretçilerle buluşuyor. Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından şehre kazandırılan TÜBİTAK destekli Türkiye’nin ilk ve en büyük bilim merkezinin sosyal medya hesaplarından ya da konyabilimmerkezi.com adresinden bilim meraklıları etkinlikleri takip ederek kayıt yaptırabiliyor.

‘3 MİLYONDAN FAZLA ZİYARETÇİYİ AĞIRLADI’

Merkezin, bugüne kadar 3 milyondan fazla ziyaretçi ağırladığından bahseden Konya Bilim Merkezi Kurumsal İletişim Koordinatörü Sertaç Yörük, “2014 yılında Cumhurbaşkanımız tarafından açılışı yapılan Konya Bilim Merkezi bugüne kadar 3 milyondan fazla ziyaretçiyi ağırlamıştır. Şu an hala Türkiye’nin en büyük bilim merkezi olan Konya Bilim Merkezi, ayrıca TÜBİTAK’ın desteklediği ilk bilim merkezidir. Yıllık yaklaşık 400 bin ziyaretçiyi ağırlayan merkezimizde, yıl içerisinde çok farklı temalarda çeşitli etkinlikler yapıyor. Bunlardan en bilinenleri; Bilim Festivali, Astronom Festivali, Yaz Kampları olsa da bunun yanı sıra sürekli değişen, yenilenen ve içerik olarak farklılaşan etkinliklere sahibiz. Merkezimize gelen ziyaretçilere faydalı olmasını ümit ettiğimiz etkinlikler düzenliyoruz. Yazın ayrı, kışın ayrı etkinlikler düzenleniyor.” diye konuştu.

‘ÖĞRENCİLERE ÜCRETSİZ ULAŞIM FIRSATI’

Öğrencilere Büyükşehir Belediyesi tarafından otobüslerle ücretsiz ulaşım sağlandığını söyleyen Yörük, “Okulların açık olduğu dönemlerde, hafta içi yaklaşık bin öğrenci ziyaret ediyor. Hafta sonu ise daha çok ailelere yönelik, her hafta farklı bir temayla etkinlikler düzenleniyor. Hafta içi okul grupları, Büyükşehir Belediyemizin sağladığı otobüslerle ücretsiz olarak buraya geliyor ve farklı temalardaki sergi galerilerini geziyor. Bu sergi galerilerinde temel bilimsel düzenekler, uzay, astronomi, teknoloji, çevre, iklim, enerji, fizik, kimya, biyoloji ve birçok alanda düzenekler yer alıyor. Öğrenciler bu düzenekleri kullanarak etkileşimli bir şekilde yeni şeyler öğreniyorlar. Bu da öğrenilen şeylerin daha çok akılda kalıcı olmasını sağlıyor. Okul dışı bir mekan olarak burası yeni bir öğrenme merkezi oluyor. Ayrıca bu öğrenciler okullarında gördükleri derslere göre burada tamamlayıcı atölye programlarına da katılabiliyorlar. Her öğretmen bilim merkezimizden ücretsiz bir şekilde randevu alabilir ve öğrencileri ile burada ders işleyebilir. Okulların ara ve sömestr tatilinde özel etkinliklerimiz de oluyor. Bunları sosyal medyadan paylaşıyoruz.” dedi.

‘KALİTELİ ZAMAN GEÇİRME İMKANI SAĞLANIYOR’

Yapılan etkinliklerle ailelerin çocuklarıyla birlikte kaliteli vakit geçirdiğini belirten Yörük, “Yaklaşık olarak 3 yıldır giriş ücretlerine zam yapılmıyor. Hala öğrenciler için 5, yetişkinler için 7 lira. Öğrenci grupları geldiği zaman Türkiye’nin en büyük planetaryum alanında film izliyorlar. Bilimsel eğitimler, belgesel film gösterimleri ve astronomi eğitimleri veriliyor. Planetaryum çok gelişmiş bir teknoloji. Bu teknoloji sayesinde öğrenciler, 3 boyutlu gözlük kullanmadan görselleri tam olarak bir etki altında izleyebiliyor. Aynı şekilde hafta sonu gelen aileler için planetaryum, sergi alanları ve atölyeler açık. Buraya gelmek isteyenler için de 34 ve 43 numaralı otobüslerle gelinebiliyor. Hafta sonu burada çok kaliteli bir zaman geçirme imkanı oluşturmaya çalışıyoruz. Her hafta sonu burada farklı temada etkinlikler yapıyoruz. Örneğin birkaç hafta önce kahve günleri yapmıştık. Bu popüler bir başlık ama buna bilimsel bir şekilde yaklaşmaya çalıştık ve kahvenin nasıl öğütüldüğünü, hangi demleme şartlarında daha sağlıklı olacağını, hangi suyun kullanılması gerektiğini gösterdik.” şeklinde konuştu.

‘ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE İŞ TECRÜBESİ İMKANI’

Üniversite öğrencilerine çeşitli iş imkanlarının da bulunduğunun altını çizen Yörük, “Üniversite öğrencileri için de burada çok çeşitli etkinlikler oluyor. Üniversiteli öğrenciler burada gönüllü olarak çalışma imkanına sahipler. Şu an 200 üniversite öğrencisi burada hafta sonları gelerek çalışabiliyor ve bu sayede iş tecrübesi edinmiş oluyor. Daha sonrasında da burada part time olarak çalışıp para kazanma imkanları oluyor. Rehberlik etme şansları var. Gelen ziyaretçileri gezdirme, sergi galerilerinde bilimsel olayları anlatma ve faaliyetlerde görev alma gibi çeşitli faaliyetlere katılıp, çalışma imkanlarına sahipler. Bilim merkezi dijital alanda da içerik üreticisidir. BilimUP.com adresinde çeşitli bilimsel makaleler yayınlanıyor. Bunları da üniversite öğrencileri yazıyorlar ve yazdıkları yazı başına ücret ödüyoruz. Buradaki yazılar daha sonra öğrenciler tarafından kullanılabiliyor. Bilime meraklı olan, yazı yazma kabiliyeti olan, araştırma tekniklerini bilen, doğru biliyi bize ulaştıran herkese de kapımız açık” diye konuştu.

‘AİLELER TÜM GÜNÜNÜ BURADA GEÇİRİYOR’

Ailelerin çocuklarıyla birlikte tüm günlerini Bilim Merkezinde geçirebildiklerini vurgulayan Yörük, “Aileler buradaki satış mağazamız, kafeteryamız, kütüphanemiz ve çeşitli diğer etkinlik alanlarımızla nerdeyse günün tamamını burada geçirebiliyor. Dolayısıyla çocuklarıyla kaliteli zaman geçirmek isteyen aileler buraya sık sık geliyorlar. Ve geri dönüşler de çok pozitif. Bilim Merkezi 7 yılda çok güzel işler yaptı. En son çocuk kütüphanesi kazandırdık. Bunun yanında bahçede bilim alanı oluşturduk. Gözlem kulemizde teleskopun serüveni diye yeni bir alan açtık. Yakın dönemde de yine Bilim Merkezi içerisinde yeni sergi galerilerini sergileyeceğiz. 2023 yılında ülkemizin yüzüncü yılı münasebetiyle, milli teknoloji hamlesi kapsamında yenilikler de olacak.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

• BÜŞRA ERKUŞ / YENİ HABER GAZETESİ

Konya Haberleri