Konya basınında yeni dönem

Seyfullah Koyuncu
Geçtiğimiz hafta, Konya Gazeteciler Cemiyeti üyeleri olarak genel kurulumuzu gerçekleştirdik. Salgından ötürü 2 kez ertelenen genel kurul, kavgasız, gürültüsüz tertemiz bir şekilde yapıldı. Mevcut başkan Sefa Özdemir’in başkanlığa devam etmesine karar verilirken, cemiyetin yönetiminde ise önemli değişiklikler oldu.
 
Artık bundan sonraki süreçte Konya medyasında yeni bir dönem başlıyor. Konya basını için bundan sonra hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını söylemek yanlış olmaz.
 
Çünkü artık Konya basını tek çatı altında birleşti. Geçtiğimiz hafta itibarıyla hem Konya basınındaki ikilik son buldu hem de çok güçlü bir Gazeteciler Cemiyeti yapısı oluşturuldu.
 
Geçmişe dönüp hatırlatmak gerekirse; 2012 yılındaki seçim sürecinde Konya’da Basın Konseyi ismiyle yeni bir dernek kurulmuştu. Bu adımın ardından Konya basını ikiye ayrılmıştı. Konya basını 8-9 yıldır iki dernekle temsil ediliyordu. Bu durum da basının gücünü ve itibarını zedeliyordu.
 
Ondan sonraki süreçte de Konya basını hep bu ikilik nedeniyle zayıf bir görüntü vermeye başlamıştı. Bu durum neticesinde de basın; kamuda, sivil toplumda, ticaret hayatında ve siyasette etkisini yeterince hissettirememeye başlamıştı. Bunun ardından da basın kuruluşlarında ekonomik daralmalar başlamıştı.
 
Bu ikilikten pek çok çevre yarar sağlarken, Konya basını büyük zarar görmeye başlamıştı. Konya’daki ikili yapı basının güç kaybetmesini ve Konya üzerindeki itibarını, ağırlığını ve ekonomik gücünü kırdı.
 
Son yıllarda, özellikle 2018 yılından itibaren bu ikiliğin ortaya çıkardığı olumsuzlukları aşmak adına bazı büyük adımlar atıldı. Bu adımlardan ilki, pazar günü gazete çıkmaması kararıydı.
 
Bu karar Konya basınının özellikle personel istihdamı noktasında yaşadığı sıkıntıları aşmak adına çok önemliydi. Ayrıca baskı maliyetlerindeki giderler ve haber yoğunluğunun düşük olması pazar günü yayın yapmayı çok zorlaştırıyordu. Neyse ki Konya basını bu noktada birleşti ve pazar günü gazete çıkarmama kararını aldı.
 
2019 Eylül ayında ise Konya basını adına hayati bir adım daha atıldı.
 
O dönemde Konya’da yayın yapan 14 gazete vardı. Bu gazetelerin hepsi ekonomik sıkıntılarla boğuşuyordu. Konya’ya ait basın ilan gelirlerinin 14’e bölünüyor olması hiçbir gazeteye dişe dokunur fayda sağlamıyordu.
 
Bu ekonomik buhran neticesinde bazı gazetelerin ortak bir havuza devredilip yayın hayatına son vermeleri adına çalışmalar yürütüldü. Gazete sahipleri bu konuda da toplantılar yapmaya başladı. Bunun ardından da Memleket, Rasyonel ve Anadolu Telgraf Gazeteleri, yayın haklarını ve resmi ilan haklarını bu ortak havuza devretti.
 
Bu adım geriye kalan 11 gazetenin direncini biraz daha artırdı.
 
Bu adımların hepsinin merkezinde açık söylemek gerekirse Genel Yayın Yönetmenimiz Lokman Koyuncuoğlu’nun önemli bir çabası vardı. Bu adımlar, onun girişimiyle yapıldı.
 
Konya basını bu çalışmalarda bir birliktelik sağlamışken, geçmişte ortaya çıkan ikiliğin devam etmesinin de çok bir anlamı kalmıyordu aslında.
 
Gelinen noktada, geçtiğimiz hafta genel kurulunu yapan meslek örgütümüz Gazeteciler Cemiyeti’nin güçlenmesi ve Konya basınında ortaya çıkan ikiliğin sona erdirilmesi gerekiyordu.
 
Yukarıda bahsettiğim tüm adımlarda bir araya gelebilen Konya basınının artık iki tane derneğe ihtiyacı yoktu.
 
Bu konuda da sonunda adım atıldı. Gazetecilerin tek bir çatı altında birleşmesinde öncü isimler; Genel Yayın Yönetmenimiz Lokman Koyuncuoğlu ve Pusula Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Emrullah Nergiz oldu. Cemiyet Başkanı Sefa Özdemir ve diğer gazete sahibi ağabeylerde bu düşünceye destek verdi.
 
Bu adım, basın adına daha hızlı ve etkili karar verebilecek bir mekanizmanın oluşması açısından çok önemliydi.
 
Ayrıca, Gazeteciler Cemiyeti’nde de hem yayına hem idari mekanizmalara hem de şehre müdahil olabilecek güçlü bir yönetim oluşturulması gerekiyordu. Bu adım da geçtiğimiz hafta yapılan genel kurulun ardından gerçekleşmiş oldu.
 
Gazeteciler Cemiyeti’nin yeni yönetiminde oluşturulan listenin çok güçlü olduğunu gördük. Konya ile ilgili oluşabilecek gelişmelere anında reaksiyon verebilecek bir yapı oluştu.
 
Bence Konya Gazeteciler Cemiyeti’nin bugüne kadar oluşturulan en güçlü yönetim kurulu yapısı bu listeyle oluşturuldu.
 
Sefa Özdemir’e ve yeni yönetimine başarılar dilerken birkaç hatırlatma yapmak istiyorum…
 
Konya basını artık bu yeni yapısıyla eski alışkanlıklarından vazgeçmeli. Daha kurumsal olmalı.
 
Yeni dönemde Konya adına sesini daha gür çıkaracak, Konya’nın haklarını daha etkili savunacak, Konya için mücadele edecek güçlü bir basın ortaya çıkarılmalı. Basın daha net bir şekilde birlikte hareket etmeli. Sonuçta bu gemi hepimize ait…
 
Basın çalışanlarının da bu yeni yapıda Konya basın sahiplerinden beklentisi yüksek. Hem itibar anlamında hem de ekonomik anlamda daha iyi konumda olmak istiyorlar. Bunlar, eskiden olduğu gibi geçiştirilebilecek talepler değil.
 
Gazeteciler Cemiyeti’nin bundan sonraki süreçte basın çalışanlarının sıkıntı ve taleplerine göğüs gereceğine inanıyorum.
 
Konya’nın en genç gazetelerinden birisi olarak biz zaten bundan önceki süreçte de refiklerimizle hep iş birliği yaptık. Sayfalarımızda her zaman onlara yer verdik. Refiklerimizin isimlerini ve görüşlerini sayfalarımızda yayınlamaktan hiç gocunmadık. Birlikteliğin ve gazeteciliğin gücüne hep inandık. Bundan sonraki süreçte de birlikte hareket edecek olmanın mutluluğu içerisindeyiz.