Konya Altınekin Dedeler Köyü ve bilinmeyenleri!

Konya’nın Altınekin İlçesine bağlı olan Dedeler Mahallesi’nin nüfusu kaçtır? Nasıl bir mahalledir? Nesi meşhurdur? Hangi köklü aileler yaşıyor? İşte detaylar...

Konya’nın Altınekin İlçesine bağlı olan Dedeler Mahallesi, 1992 yılına kadar köy statüsünde yer alıyordu. 1992'den sonra ise belde belediyesi oldu. 2014'te çıkarılan 6360 sayılı yasa ile mahalle statüsüne kavuştu. Önceki ismi ise Dedeler Köyüydü. Dedeler Mahallesi, Altınekin ilçesinin batısında yer alıyor. Şu anda mevcut nüfusu bin 860’tır. Nüfusun yüzde 90’ı gelirini çiftçilik ve hayvancılıktan gelirini elde ediyor. Bir kısmı da nakliyecilik yapıyor. Mahalle içerisinde bir tane sağlık ocağı, bir tane ilkokul ve bir tane de imam hatip ortaokulu bulunuyor.

BİRÇOK ÜRÜN YETİŞİYOR

İdari yönetimi muhtarlıkla yapılıyor. Mahalle Muhtarı Erdoğan Şen’dir. Konya Büyükşehir Belediyesi ve Altınekin Belediyesi hizmetleriyle mahallenin daha güzel bir ortama kavuşacağı vatandaşlar tarafından bekleniyor. Tarım ürünü olarak en çok mısır ekiliyor. Ardından şeker pancarı, ayçiçeği, buğday, arpa ve kısmen de olsa patates yetiştiriliyor. Ama bölgenin çok büyük bir yeraltı suyu sıkıntısı bulunuyor.

KÖKLÜ AİLELERİ

Dedeler Mahallesi’nde birçok köklü aile bulunuyor. İlk yerleşen aileler Kaya, Can, Gökmen, Öz ve Tekeli soy ismine sahiplerdir. En çok kullanan soy isimler ise Tekeli ve Can’dır.

ALİMLERDEN BİRİDİR

Dedeler Mahallesi’nde, Taşgun Baba Hazretlerinin Türbesi bulunuyor. Yavuz Sultan Selim zamanında yaşamış alimlerden birisidir. Dönemin padişahları tarafından Taşgun Baba Hazretlerinin ailesi ve çevresindekiler ödüllendirilmiştir. Vergiden muaftılar. Şu anda türbesi Dedeler Mezarlığında yer alıyor. Üniversite öğretim üyeleri, kitabenin araştırmasını da yapmıştır.

TAŞGUN BABA TÜRBESİ

Türbe, Dedeler Camii’nin yanında yer almaktadır. Türbe, Karamanoğlu II. Mehmet Bey döneminde Şeyh Taşgun Baba’nın ölümünden (1423) sonra 1528 yılında oğlu Hüseyin Cani tarafından yaptırılmıştır. Taşgun Baba, Horasan erenlerinden olup Ahmet Yesevi’nin öğrencilerindendir. Şeyh Taşgun Karamanoğulları Döneminde vakıf olarak bırakılan Dedeler kasabasında yaşamış, burası Fatih ve II. Murat döneminde de vakıf olarak devam etmiştir. Türbe günümüzde de ziyarete açıktır.

Diğer Konya Mahalleleri için tıklayınız!

Konya Haberleri