Son günlerin en çok konuşulan konuları arasında yer alan konut ve otomobil piyasası, Ticaret Bakanlığı’nın son iki senede devreye aldığı tedbirler ile normale döndü. Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre piyasadaki köpük fiyatlar erimeye başladı. Özellikle ticaret yapılan ilan sitelerine de özen gösterildi.
Türkiye gazetesinden Kaan Zenginli imzalı habere göre Elektronik İlan Doğrulama Sistemi ile sahte ilanlarla yurttaşların karşılaştığı fiyat manipülasyonlarının önüne geçildi. Ayrıca satışa aracılık yapacak olanların, yetkilendirilmiş emlakçı olması şartı da devreye girdi. Söz konusu bu satışların ‘güvenli ödeme sistemi’ ile yapılmasına karar verildi. 2. el otomobil piyasasında ise 6 ay 6 bin kilometreden önce sıfır otomobil satışının şirketler tarafında yasaklanması kararı da uzatıldı. İlan sitelerinde uygulanmış olan söz konusu bu denetimler bazı fırsatçıların sosyal medyaya kaymasına neden oldu. İnternetteki ilanların takip edilmesi sebebiyle satışlarını Instagram’a kaydıranlar, usulsüz satışları da sürdürürü oldu. Bunu gören Ticaret Bakanlığı, denetimlerin sosyal medyada da yapılacağını duyurdu. Bu tür mecralarda fahiş fiyat sahte ilan ya da kural dışı satış yapanlara 10 bin Türk Lirası ile 100 bin Türk Lirası arasında ceza kesileceği duyuruldu.
“VERGİSİNİ ÖDEYEN ESNAFIZ”
Konuyla ilgili olarak önemli açıklamalar yapan bir galerici esnafı “Biz vergimizi ödeyen ve işlerimizi hukuk çerçevesinde yaparken, bireysel satıcılar belirlenmiş olan kurallar dışında sosyal medyada satış yapıyor. Bir Instagram hesabı açarak, bunu da bot hesaplarla destekleyerek istedikleri gibi at koşturuyorlar. Mutlaka bakanlık buna da el atmalı. Gerçekleştirilen satışlardan elde edilmiş olan gelirlerin vergisi ödenmiyor. Çoğu ilanlar sahte, sağlam görünen arabalar da pert çıkıyor. Sosyal medyadaki ticaretin güvenilirliği yok. Tüketici problem yaşadığı zaman veya dolandırıldığında ‘galerici esnafı’ kötü oluyor. Bakanlık, konut ya da otomobil olsun, sosyal medyada satış yapanlara; usullere uymuyorlarsa ceza kesmeli” dedi
DİSTRİBÜTÖRLERE DE YENİ KURALLAR
Konu artık Ticaret Bakanlığının da radarına girdi. Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, otomobil ilanları ile ilgili olarak bazı sosyal medya platformlarına yönelik yeni yönetmeliklerin geleceğini dile getirerek şunları söyledi: “Şu anda konu ile ilgili olarak tespitleri yapıyoruz. Onlar ya bize uyacaklar ya da uymadıkları takdirde her ilan başına 10 bin Türk Lirası - 100 bin Türk Lirası arası ceza uygulanacak” dedi. Ticaret Bakanlığı ayrıca, yalnızca sosyal medya platformlarına değil, distribütörlere yönelik de çeşitli yeni yükümlülükler getirildiğini duyurdu. Ticaret Bakanlığı tarafından motorlu kara taşıtlarının ticaretine dair gerçekleştirilen bu düzenlemelerde, distribütörlerin yetkili satıcılarla ilişkilerinde belirli kurallara uyum sağlamaları gerektiğini dile getiren Gürcan, şunları söyledi. Distribütörlerin, yetkili satıcıları son üç senenin aylık ortalama satış miktarını aşacak şekilde araç alımı yapmaya zorlamaması gerekecek. Fatura tarihinden itibaren, araç fiyatında sonradan artış gerçekleştirilmesi de yasaklandı. Distribütörler, taşıtı satın alan yetkili satıcıya en geç 15 gün içinde teslim etmekle yükümlü olacak. Yetkili satıcıların araç satışlarını ya da kampanyalara katılımlarını mal veya hizmet alımı gibi şartlara bağlamamaları gerekecek. Bu kapsamda, söz konusu bu yeni düzenlemeler ile sektördeki ticari ilişkilerde şeffaflığın ve adil ticaretin sağlanması planlanıyor.