Kontrolden Çıkmak

Zekiye Soylu

Kıymetli kardeşlerim bu hafta sizlerle insanın aniden sinirlenmesi ve öfkesini kontrol edemesi halinden bahsedeceğiz insaAllah.İnsanoğlunun fıtratında olan öfke ve sinir hali en tehlikeli hallerden biridir.Öfkesini kontrol edemeyen bir insan o haldeyken akıllı ve mantıklı olarak düşünemez ve geri dönüşü olmayan hatalar yapabilir.

Öfke, önüne geçilmesi son derece zor olan bir duygu birikimi ya da duygu patlaması şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Çoğu zaman kontrol edilebilir olan öfke durumu, kimi zaman kontrol edilememektedir. Öfke, kontrol edilemediği zamanlarda kişi hem kendisine hem de çevresine ciddi zararlar verebilir.

Öfke, ahlâkî eksikliklerdendir. İnsanda varolan gazab kuvvetinin ifrat derecesi olan öfke, bir âfettir. Öfke anında insan doğru düşünemez. Normal davranışlarda bulunamaz. Öfkeli olarak yapılan işler hep sonradan pişmanlık duyulan işlerdir. Bunun için “Öfke ile kalkan zararla oturur” denilmiştir.Peygamber efendimiz s.a.s şöyle buyurmustur (O takva sahipleri) bollukta ve darlıkta harcayıp yedirenler, öfkelerini tutanlar, insanların kusurlarını bağışlayanlardır. Allah da iyilik edenleri sever” (Âl-i İmran, 3/ 134) buyurmuştur.

Yine Peygamberimiz öfkeyi güç ve kuvvetin değil zayıflığın ve aczin alâmeti olarak görmüştür. Öfke nefse hâkim olamamanın işaretidir. Nefislerine hâkim olamayanların sonu ise hüsrandır. Müslüman, işlerini öfke ile değil; teennî, sabır ve yumuşaklıkla halletmelidir.Ebû Hüreyre’den (r.a.) rivayet edildiğine göre: Bir adam: “Ya Resûlallah, bana nasihatte bulun.” Dedi. Resûl-i Ekrem (sav): “Öfkelenme!” buyurdu. Adam sözünü birkaç kere tekrarladı. Allah Resûlü her defasında “Öfkelenme!” dedi. { Buhari, Edeb, 76 }

Bazı hatalar vardır telafisi imkansızdır. Özellikle bu tür hatalar, insanın canını, öfkeye yol açan olaydan daha çok yakabilir. Sonradan pişman olmamak için şiddetli tepki gösterilebilecek anlarda bile basireti kaybetmemek esas olmalıdır. Böylece adaletten ve aftan yana takınılacak bir tutum, Allah’ın rızasına en uygun davranış biçimi olacaktır.Yüce Rabbimiz bu konuda, “İyilikle kötülük bir olmaz. Kötülüğü en güzel bir şekilde sav. Bir de bakarsın ki, seninle arasında düşmanlık bulunan kimse sanki sıcak bir dost oluvermiştir.” (Fussilet, 41/34) buyurmaktadır. Peki kardeşlerim ani bir şekilde öfkelendigimiz zaman ne yapmalıyız?Atiyye el-Ûft (r.a.) rivayet ediyor. Resulullah (sav) buyurdular ki:

“Öfke şeytandandır. Şeytan da ateşten yaratılmıştır. Ateş ancak suyla söndürülür. Öyle ise biriniz öfkelendiği zaman abdest alsın”.Rabbim bizleri öfkesini yenen kullarından eylesin...Amin