Kongre Konya'dan nasıl okundu

Lokman Koyuncuoğlu

Başbakan Recep Tayip Erdoğan günlerdir merakla beklenen tarihi konuşmasını Pazar günü gerçekleştirdi. Merakla beklenecek kadar önemli, unutulmayacak kadar tarihi bir konuşma yaptı 30 bin kişilik salona, 70 milyonluk Türkiye’ye.

Konuşmanın içeriği ve verdiği mesajlar, Türkiye’nin son 10 yılda kat ettiği mesafeyi gösterecek kadar gerçek, bölgesel güç iddiasının ne anlama geldiği anlamak için çok netti. Zira Mısır Devlet Başkanı Muhammed Mursi kongreye katılması ve uzun bir mesajı burada vermeyi düşünmesi sıradan bir tercih değildi. Aynı şekilde Halid Meşal’in salonda güçlü şekilde alkışlanması ve yaptığı konuşmada Başbakan Tayip Erdoğan için, “Sen sadece Türklerin değil, tüm İslam aleminin liderisin” ifadeleri hiçbir zaman unutulmayacaktır.

Genel anlamda konuşma bir iç siyaset konuşması değildi, büyük hedefleri ve idealleri olan kendini de artık bölgesel bir güç olarak gören ülkenin tüm dünyaya verdiği bir mesajdı.

Başbakan Erdoğan’ın Türklerin Anadolu’ya ilk girişi olan Malazgirt savaşı ve Sultan Alparslan’ı,  konuşmasında sürekli örneklemesi ve yeni hedefi özellikle gençler için 2071 olarak koyması en dikkat çeken yönlerdi. Burada Selçuklu Medeniyetin in yaşadığı dönemdeki etnik unsurları bir arada tutma kudretine çarpıcı atıflar vardı. Hem Osmanlı coğrafyası hem de Selçuklu coğrafyasın şehirlerine tek tek selam göndermesi bir bakıma bundan sonra hep beraberiz demekti.

Kongrenin  iç siyaset boyutu ise tabiî ki MKYK üyelerinin hangi isimlerden oluşması merkezliydi. Önümüzdeki yıllarda yapılacak, Türkiye açısından çok önemli üç seçimi bu kadroların yürütecek olması, isimleri de pozisyonlarını da çok daha önemli kılıyor.

Beklenildiği gibi, HAS Parti’yi feshedip Ak Partiye katılan Numan Kurtulmuş MKYK’da yer aldı. Aynı şekilde Süleyman Soylu ve Osman Can isimleri de daha önce belli olmuştu.

Ak Parti yeni MKYK’ sına benim ölçeğimde Konya’dan beş isim girdi. Bu MKYK’da 50 kişilik listenin yüzde 10’nu anlamına gelir ki, bu oran temsil bağlamında Konya açısından gayet iyi bir durumdur.

Dışişleri Bakanımız Ahmet Davutoğlu, MKYK’ya girmesi önceden belliydi. Bundan sonra, partinin ana kadrosunda ve birkaç kişilik beyin takımında yer alacağına şüphe yok. 2023 hedefinde en önemli sürükleyici güçlerden biri Ahmet Davutoğlu olacaktır.

 Hasibe Özlem Çepni, Konya İl Kadın kolları başkanı olmasının yanında yeni dönemde muhafazakar kadın ve aile hukuku noktasında hem partiye hem de anayasa çalışmalarına önemli katkı sağlayacak bir avukat. Konya’dan iki kadın milletvekili olmasına bir karşılık olarak da düşünülebilir.

Lokman Ayva, Konya Doğanhisar doğumlu olan Ayva, engelliler konusunda müthiş çabası ile MKYK’yı hak eden bir isim.

Yasin Aktay, çok uzun yıllar Konya’da akademisyen olarak çalıştığı için biz onu artık Konyalı görüyoruz. Son yıllarda düşünce kuruluşları sebebiyle fazlaca Ankara’da bulunsa da O’nun Konya’yı önemsediğinden daha çok Konya Yasin Hoca’yı önemser.Bu dönemde partiye çok önemli katkılar ve açılımlar sağlayacak biridir.

Ömer Bolat,MKYK için belki sürpriz ama tam isabet bir seçim. Aslen Konya Ereğlili olan Ömer Bolat, MÜSİAD 3. dönem genel başkanlığını yaptı. Konya ile başka bir ünsiyet ise TÜMOSAN, Ereğli Tekstil gibi Konya firmaları ve Yeni Şafak’ın da içinde bulunduğu Albayrak Grubu’nun CEO’sudur.

Bu kadronun Konya siyaseti ve önümüzdeki seçimler açısından nasıl bir   etki yapacağı, hangi alanlarda şehre yeni bir bakış geliştireceklerini de gelecek yazılara bırakalım.