Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu 29 Nisan’da online ücretsiz çevrimiçi ansiklopedisi Wikipedia sitesine Türkiye’yi terörle aynı düzlemde gösterdiği gerekçesiyle Türkiye’den erişimi idari tedbir kararı nedeniyle engellendiğini duyurmuştu. Türkiye’den erişim engellenirken yasak sadece Türkçe versiyon olan Vikipedi sayfasına değil tüm alan adlarına uygulandı.
Türkiye’yi terör örgütleriyle aynı zeminde gösteren ifadeler iki bölümde yer aldı.
Birincisi; Suriye İç Savaşı’na yabancı müdahalesi, ikincisi ise Devlet Destekli Terörizm. Maddelerin İngilizce versiyonlarında Türkiye’nin El Kaide’den ve radikal İslamcı örgütlere silah yardımı yaptığı bilgisine yer veriyor. Her iki maddede de uluslararası basında çıkan ve Türkiye’nin Suriye’deki radikal İslamcı örgütlerle bağlantılı olduğunu iddia ediliyor.
Bakanlık çok sayıdaki içeriğin kaldırılması için siteye başvurdu ancak içerikler kaldırılmadı. Bunun üzerine erişim engeli getirildi. İçeriklerin kaldırılması halinde erişim engelenin de kaldırılacağına rağmen talebimiz yok sayıldı. Art niyetli editörler nedeniyle yanlış gündem maddelerinin tutulmasında ısrar edilmesi yanlış.
Türkiye’nin Wikipedia’dan dört talebi vardı:
- Türkiye'de temsilcilik açılması,
- Uluslararası hukuka uygun hareket edilmesi,
- Mahkeme kararlarının uygulanması,
- Türkiye'ye yapılan karartma ve operasyonların bir parçası olmamaları.
Wikipedia’ya Türkiye’den erişim engellenme kararına itiraz etti ancak ifade özgürlüğüne müdahale edilerek, vatandaşların haber alma ve bilgi edinme hakkının engellendiğine vurgu yapan bir algı yönetimi yürüttü.
İşin özü şu:
Wikipedia "Türkiye IŞiD'e destek veriyor" maddesi ekliyor. Türkiye'deki Wikipedia editörleri bu yalanı düzeltmek istiyor. Ancak Wikipedia, bu yalanı düzeltmek isteyen editörlere erişim engeli koyuyor. Bu sefer devreye BTK giriyor, Wikipedia ile yazışılıyor. BTK, Wikipedia'dan bu yalan içeriğin kaldırılmasını istiyor belirli bir zaman veriyor. Ancak Wikipedia içeriği kaldırmıyor. BTK, hem Türkiye'deki editörleri sansürleyen hem de resmi yazışmalara cevap vermeyen Wikipedia'ya erişim engeli koyuyor.
Wikipedia'da aynı zamanda kendi kendine darbe; "Özdarbe" maddesi kronolojik olarak 76 örnek vaka vermiş! 74. sırada 15 Temmuz. Yani Türkçesi; Erdoğan kendine karşı sahte darbe düzenleyen liderler listesinde! Yazıklar olsun Avrupa İle bu koroda yer alan zihin fukarası vatandaşlara. 15 temmuz gazi ve şehitlerimizin hiç mi hatırı yok. Siyasileri sevmeyebilirsiniz ama saygı duymak ve ülkemizi içerdeki ve dışarıdaki şer odaklarına karşı korumak zorundasınız.
Bir türlü cevabını bulamadığım soru bu! Seçilen birisine neden diktatör denir? Mısır’da darbe yapıp darbeye direnenleri katliama uğratan Sisi’yi, Suriye’de kendi halkının üzerine kimyasal silahla saldırıp çocuk kadın demeden cinayetler işleyen Esed’i bile “diktatör”, “Özgürlükleri kısıtlayan baskıcı” diye nitelemeyenlerin konu Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olunca böyle konuşmalarının sebebi nedir?
Koltuğa oturduğu günden beri 8 seçim kaybeden Kemal Kılıçdaroğlu, kendisine isyan eden parti içi muhaliflere karşı savaş açar. Ama 'tek adam' ve 'diktatör' denmez her nedense!
Çin; kullanıcı katkılarıyla hazırlanan internetin en büyük ansiklopedisi Wikipedia'ya erişimi ilk kez yaklaşık 13 yıl önce yasaklamıştı. İkinci ülke de biz olduk. Çin bu projeyi kontrol edebileceği bir hizmet yaratarak internet ansiklopedisi alanındaki boşluğu doldurmak amacıyla Yen'i projesini hayata geçirmeye hazırlanıyor. Büyük yatırımla kendi Wikipedia'sını kuruyor. Rusya'nın kendi Facebook ve Google var. Millileşme ve yerlileşme adına büyük önem taşıyan eylemler.
Bizimde milli manevi değerlerimizle örtüşen sosyal ağlarımız ve internet yapılanmamız olmalı kesinlikle. Takipçi değil; takip edilen olmamız dileklerimle. 720 milyondan fazla aktif kullanıcıyla dünyanın en büyük internet nüfusuna sahip olmasına karşın en sert kısıtlamaların uygulandığı ülkedir Çin.
Bizde durum ise şöyle; 80 milyon nüfusa sahip Türkiye’de aktif internet kullanıcı yaklaşık 50 milyon kişi. Yani nüfusumuzun yüzde 60'ı internete bağlı.
Türkiye’ye özgürlük getiren, özellikle son yıllarda hukuk, adalet, özgürlük, ulaşım, sağlık, ekonomi ve diğer alanlarda istikrarlı bir büyüme ortaya koyan, dünya siyasetinde ağırlık oluşturan ama bu arada Müslüman olduğunu deklare eden, kendince Müslümanca bir hayat sürmeye çabalayan, eşi, kızı başörtülü, İmam Hatip mezunu, alenen camiye giden, Kuran okuyan, Müslümanlığını gizlemeden ortaya koyan bir lider olan Tayyip Erdoğan’ı özgürlükleri kısıtlayan biri olarak hem de “diktatör” denilerek itham edilmesinin sebebi Tayyip Erdoğan’ın şahsı ve davranışları değildir. Recep Tayyip Erdoğan'ın Müslüman bir özelliği taşıması. Üzülerek ifade ediyorum ki; bizim ülkemizde vatan sevgisi kişisel nefretlerin önüne geçti. Bunu da en çok kendisini demokrat ilan edenlerin yapıyor olması ayrı bir ironi.
Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu kimse unutmasın. “Ben Türk mahkemelerini tanımam" deme hakkını vermiyoruz. Wikipedia bilgiyi veriyorsa teyit etmeli. Wikipedia’nın kapanmasına sebep olan problemleri halletmesi ve sistemi rehabilite etmesi gerekiyor. İnternette yayınlanan mesnetsiz yalan haberlerle uluslararası mücadele konusunda gücümüzü zayıflatmaya çalışıyorlar.
Yalan haberlere karşı duyarlı olmalıyız ve mücadele etmeliyiz.