Geçen haftaki yazımda Konya Kitap Günlerini yazmıştım. Bu hafta da Kitap Günlerinde Selçukya Kültür Sanat Derneği’nin buradaki performansını yazmak istiyorum. Öncelikle Selçukya’dan biraz söz etmek istiyorum. Şiir ağırlıklı bir dernek olan Selçukya bünyesinde birçok şair bulunduruyor. Beş yıldır düzenli olarak pazartesi günleri şiir akşamları başlığı altında dinletiler gerçekleştiriliyor. Bunun yanı sıra konusunda uzman konuklarla konferanslar ve çoğunluğu fotoğraf sanatçılarından ve şairlerden oluşan guruplarla kültür gezileri düzenleniyor. Birçok il ve ilçeye gerçekleştirilen bu gezilerde çekilen fotoğraflar çeşitli programlarda sine vizyon şeklinde katılımcılara gösteriliyor. Faaliyetleri bunlarla da sınırlı kalmayan mezkûr dernek, şair ve yazarlarına imza günleri yapıyor. Yine katılımcı ve üye olan şairlerden derlediği şiirlerle bir de Selçukya Şairleri Güldestesi adlı bir kitabı Karatay Belediyesi öncülüğünde yayınlandı.
Başkan Fatma Şeref Polat ve yönetim kurulu Konya kültür hayatına Selçukya Kültür Derneği uhdesinde büyük katkılarda bulunuyorlar. Bunun son örneğini ise, Konya Büyük Şehir Belediyesi’nin gerçekten başarılı ve prestijli bir şekilde uyguladığı Kitap Günleri etkinliğinde gördük. Ağırlanan 62 yazar ve standa yer alan yüzlerce kitapla Selçukya stanttı fuarda en göz alıcı stantların başında geldi. Başkan Fatma Şeref Polat her gün Selçuklu Kongre Merkezi’ne gelerek olayı sahiplendi ve fedakârane bir duruş sergiledi. Stantta on gün boyunca düzeni sağlayan, konuklarla ilgilenen ve en ufak bir aksaklığı bile göz ardı etmeden çözüm üreten şair yazar Tayyar Yıldırım alkışı hakkedenlerdendi. Derneğin konferans koordinatörlüğünü yapan ve bu etkinlikte yazar tanıtımlarının yer aldığı afişleri hazırlayan Devriş Ahmet Şahin de takdire şayandı. Ayrıca afişlerin basılmasını ve yazarların isimliklerin yazılımını takip eden şair yazar Yakup Çak’ın gayretlerinin de altı çizilmesi gereken ayrı bir güzellikti. Ayrıca hasta olmasına rağmen arkadaşlarımızı yalnız bırakmayan derneğin görünmeyen kahramanı Adnan Arı da takdir tahtasına yazılanlardandı.
Bir de kitapları henüz çıkmamasına rağmen orada olan arkadaşlarımız vardı. Bunların başında Elife Mırsal’a ayrıca bir teşekkür gönderiyorum. Nazik üslubu, güler yüzü ve derneği sahiplenişindeki güzelliği alkışlıyorum. Ilgın'da yaşamasına rağmen neredeyse her gün gelip stantta manevi güç ve moral veren Sevil Köse’ye ayrı bir parantez açmak isterim. Gerçekten samimi duruşu ve sanata, sanatçıya olan ilgisi, saygısı ve de sevgisi görülmeye değerdi. Şairlerimizden Nesrin Erkan Sabuncu da bir başka naif yüzlerden biri olarak anılması gerekenlerdendi. Ayrıca bütün katılımcı şair ve yazarlara nezaketlerinden dolayı teşekkür ederim.
Bu arada fuara gelerek yazarlarımızı yalnız bırakmayan, kitap sevgilerini gösteren, okuma aşklarını gönüllerinde taşıyan bütün ziyaretçilere teşekkür ediyor ve kendilerini kutluyorum. Anne babalarıyla ya da okullarıyla gelen çocuklara ve gençlere şükranlarımı gönderiyorum. Onlar bizim geleceğimiz, onlar ne kadar çok okurlarsa geleceğimiz o kadar aydınlanacaktır. O cıvıl cıvıl çocukları stanttan stantta gezerken görmekten büyük keyif aldım ve yarınlara inancım arttı. Okul müdürlerine, öğretmenlere ve de anne babalara ayrı ayrı teşekkürlerimi gönderiyorum. Selçukya standında bir taraftan kitaplar sergilenirken bir taraftan da özellikle çocuklarımıza şeker ve çikolata ikramları dikkat çekiciydi. Bazı yazarlarımızın kitap hediyeleri bile oldu bu kardeşlerimize.
Şehre kitap kokusu yayan, okuma azmi aşılayan ve aydınlanmanın en önemli yolu olan yazmanın ve okumanın değerini ortaya çıkaran Kitap Günlerini organize eden Büyük Şehir Belediye Başkanımız Uğur İbrahim Altay’a, bu etkenlikte aktif bir performans sergilenmesinde büyük rol alan Selçukya Kültür Sanat Derneği Başkanı Fatma Şeref Polat’a ve buraya katılan bütün stantlardaki yayınevlerine, derneklere, kuruluşlara, okullara ve yazarlara ayrı ayrı teşekkür ederim. Konya kitapla dolu bir on gün yaşadı. Konya sanki bir okuma bayramını bu on gün boyunca içinde hissetti. Konya güzel şeylerin de gayret gösterildiğinde yaşanabileceğini, yaşatılabileceğini bu on günde somut olarak herkese gösterdi.
Bu güzelliklerin artarak devam etmesi için sivil toplum örgütlerinin birlik beraberlik içerisinde hareket etmesi gerektiğine inanıyorum. Belediyelerimizin maddi manevi bu derneklerimizin yanında yer almalarının önemli olduğunu düşünüyorum. Belediye başkanlarımızın zaman zaman bu dernek başkanlarıyla görüşüp ortak hareket etmelerinin yeni güzellikler doğuracağına ve şehrin kültür hayatının zenginleşeceğine inanıyorum. Umarım bunlar da gerçekleşir zira bu şehir çok güzel bir şehir.
Sevgiyle kalın.