Kısıtlama tüketiciye yaradı... Yumurta kırıldı!

Yumurtada fiyat düşüşü devam ediyor. 1 Ocak'ta tanesi 2,75 liradan üreticiden çıkan büyük boy yumurta, market raflarında tanesi 4, kolisi 120 TL’den yerini aldı. 1 Nisan itibariyle ise üreticiden aynı özellikteki yumurtanın çıkış fiyatı 1,75, marketlerdeki 30’lu fiyatı ise 86 liraya kadar düşüş gösterdi.

Türkiye’de ihracat kısıtlamasıyla ilgili problemlerin olmasından dolayı yumurtada arz talep dengesinin tersine döndüğünü söyleyen Konya Yumurta Üreticileri Birliği (Yum-Bir) Başkanı İsmail Saraçoğlu, yumurta üretiminin arttığını fakat tüketiminin azaldığını kaydetti.

Geçtiğimiz hafta Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) yumurta fiyatları ile ilgili veri paylaştı. Verilere göre, kafes yetiştiriciliğiyle üretilen ve 1 Ocak'ta tanesi 2,75 liradan üreticiden çıkan büyük boy yumurta, market raflarında tanesi 4, kolisi 120 TL’den yerini aldı. 1 Nisan itibariyle üreticiden aynı özellikteki yumurtanın çıkış fiyatı 1,75, marketlerdeki 30’lu fiyatı ise 86 liraya kadar düşüş gösterdi.

İHRACAT KISITLAMASI ARZ TALEP DENGESİNİ DEĞİŞTİRDİ

Türkiye’de ihracatla ilgili sıkıntılar olunca yumurtada arz talep dengesinin tersine döndüğünü belirten Konya Yum-Bir Başkanı İsmail Saraçoğlu, “İsrail savaşı, Süveyş Kanalının kapatılması gibi olaylar derken ihracatçıya göndereceğimiz yerin lojistik alanı değişti. Ümit burnundan mesafe 75 günden 80 güne çıkınca alan ve seferi yapanlar tedirgin oldu. Yumurta ihracatı yapıyoruz ama eskisi kadar kolay olmuyor. Önümüzdeki harp sıkıntısı düzene girip de lojistik alanları tekrar kontrol altına alana kadar bu ihracat yavaş devam edecek” ifadelerini kullandı.

‘ÜRETİCİ YUMURTAYI ZARARINA SATIYOR’

Havaların ısınmasıyla beraber köydeki tavukların yumurtlamaya başlamasıyla üretimde fazlalığın olduğunu bildiren Saraçoğlu, bu durumun üreticiden çıkış maliyetinin ciddi zarara sebep olduğunu söyledi.

Kurban Bayramına kadar fiyatların bu şekilde seyredeceğini dile getiren Saraçoğlu, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Yumurta maliyetleri 70 TL civarında fakat üreticiden çıkışı ise 50 TL’ye kadar düşmüş durumda. Çünkü yumurta duracak bekletilecek bir ürün değil. Herkes 20-25 gün içerisinde tüketilecek şekilde satmaya çalışıyor. Bununda en kolay yolu fiyatı geriye çekmektir. Bu fiyatlar üretici adına Kurban Bayramına kadar zarar olarak devam eder. Ancak Kurban Bayramından sonra ise fiyatlar yavaş yavaş artmaya başlar diye düşünüyorum.”

Yumurtanın Türkiye ve dünyada en ucuz olan ürünün yumurta olduğunun altını çizen Saraçoğlu, “İnsanı besleyen ve protein ihtiyacını karşılayan ürün yumurtadır. Mesela başka bir protein ihtiyacı olan etin kilosu 600 TL. Yumurtanın fiyatına baktığımız zaman ise 30’lu yumurta 70 TL civarında. Biz yumurtayı çeşitli tarzda yemediğimiz ve yedirmeyi bilmediğimiz için kullanamıyoruz. Bu durum böyle de devam ediyor. Yumurtayı biz aslında çeşitli gıdalar olarak sunup yani evine et, yumurta, tavuk ve balık girmeyen insanlara verirsek yedirmeyi biliriz. Bizim tek sıkıntımız bunu anlatamamak” diye konuştu.

Konya Haberleri