"Kısasta hayat vardır"

Muzaffer Dereli

İnsanı Yaratan Allah'tır. Bütün kâinatı, görünen ve görünmeyen alemleri O yarattı. İdare eden de O'dur. İnsana değer verdi, âlemleri emrine lûtfetti. Onu kendi haline bırakmadı. Peygamberler göndererek Yüce Zâtın'a kulluğu gösterdi ve kendisi için en doğru hayatı öğretti.

Ama insan, nefis ve şeytanın yoluna koştu daha çok. Peygamberler (asm) onlara çok dil döktü, çileler çekti. Ama pek çoğu anlamadı ve kötü sonuca gitti. Hayatı buradan ibaret sandı. Ebedi hayatı gözetenler şüphesiz kurtuldu.

İnsan hayatının kıymetini anlatmaya gerek var mı? Her bir kişi, kendi canını düşündüğü zaman, onun ne kadar kıymetli olduğunu hesap bile edemez. Hal böyle iken, kalkıp birisinin hiç bir suçu olmayıp hak etmediği halde, birisini öldürmesi ne demek? Bu, ne ile izah edilebilir? İçindeki vahşetin dışa yansıması olarak görülen ve toplum için büyük bir felaket olan bu cellatların yaşaması ne demek? Bunun karşılığı ne olabilir? Tabii ki ancak kısas.

Yaptığı yapılacak ona.

Onu ve insanları yaratan Allah c.c. böyle emretmiş. Hak budur, adalet budur. Çünkü, insanları yaratan Yüce Rabbimizdir ki, kullarını da en iyi bilen O'dur. Bu olmazsa zulüm olur, haksızlık olur, vahşet olur ve asla huzurlu bir toplum oluşamaz. Allah'ın bütün diğer hükümleri de bu çerçevededir. Zira hayat hakkı ancak bununla sağlanır;

İşte bu hakikat ayeti kerimede şöyle bildirilir:

"Ey akıl sahipleri! Kısasta sizin için hayat vardır. Umulur ki suç işlemekten sakınırsınız." (Bakara suresi 179)

'«Kısasta hayat vardır» sözü, gerçekten dikkate değer bir ifadedir. Zira kısas tatbik edilirse, bir kişinin öldürülmesiyle pek çok kimsenin yaşaması sağlanır. Çünkü cezasının ölüm olduğunu bilen kimse, bu suçu işlemeyecektir.'

Şu anda pek çok sabıkası olduğu dışarıda nasıl gezebiliyor nice suçlular? Bakıyorsunuz yine bir suç işliyor. Caydırıcı olmayan her ceza, ceza değildir. Sanki teşvik oluyor.

Katilin kısası denince; can o, öldürülür mü, diye feryad ediliyor. Peki, onun öldürdükleri can değil miydi? Bir küçük çocuğa nasıl kıyabiliyor, bir sapıklık yapıp öldürebiliyor, bir başka görevli ya da suçsuz insanın canına kast ediyor. Can değil mi onlar?

Bunu savunanlar anarşiyi seven insanlardır. Kendi canlarına zarar gelse ne derler acaba?

O halde Allah'ın hükümleri canlara can katar ve insanlığın dünya ve ahiretini düzene koyar. Ne zaman onlara sarılırsak, kurtuluşa ulaşırız. Bu hakikati asla unutmamalıyız.