Kira fiyatlarında uygulanan yüzde 25 zam şartı 1 Temmuz itibariyle bir yıl daha uzatıldı. Fakat kiracı ve ev sahipleri arasında anlaşmazlıklar sürüyor. Kira davalarının gün geçtikçe arttığını ifade eden Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, şu şekilde konuştu; “Hükümetimizin aldığı karar doğrultusunda yüzde 25 zam şartı 1 Temmuz itibariyle bir yıl daha uzatıldı. Fakat bu kuralı uygulayan çok az kişi var. Genellikle kiracılarla ev sahipleri ortaklaşa bir kararla kira fiyatlarını güncelliyorlar. Anlaşamayanlar da karşılıklı dava konusu oluyor. Dava açılmadan önce arabulucuya gidiliyor. Arabulucu da anlaştıramazsa artık dava açılıyor. Ama süreç çok uzun sürüyor.”
‘DAVALAR ÇOĞALARAK DEVAM EDİYOR’
Kira anlaşmazlıklarının davaya dönüşerek çoğaldığını belirten Altınay, “Kira meseleleri hep dava konusu oluyor. Sıkıntı yaşıyorlar. Sıkıntı yaşamamak için piyasasın şartlarını göz önüne alarak hem kiracılar hem de ev sahipleri ortak bir fiyat belirliyorlar. Belirleyemedikleri taktirde davalar çoğalarak devam ediyor. Hatta bazı büyük şehirlerde arabulucu randevuları bir yıl sonraya veriliyor. Şu an hiç kimse asgari ücrete zam geldi diye ev kiralarına da zam yapma durumunda değil. Ama mevcut ekonomik şartlar herkesi zorladığı için ev sahipleri ve kiracılar kendi çapında iyilikle, ortak noktada anlaşarak çözüm bulmaya çalışıyor. Konya’da eski kiracıların kiraları şu anda 3 bin liradan başlıyor. Semtine, evin kalitesine, yapısına göre fiyatta farklıklar yaşanıyor. 10 bin liraya kadar bu fiyatlar çıkıyor. Lüks grubunda olan evler de mevcut.” şeklinde aktardı.
‘ALIM SATIM YOK DENECEK KADAR AZ’
Kiralık ve satılık evlerde sorunların devam ettiğini dile getiren Altınay, “Kiralık ev sıkıntısı hala devam ediyor. Satılık evlerde de alım, satım çok zor oluyor. Çünkü konut, kredi faizleri çok yükseldi. Yüksek faizli krediler olduğu için insanların gelirleri yetmiyor ve kredi çekemiyorlar. Bu nedenle alım, satım yok denecek kadar az durumda. Herkes beklemede. Konut, kredi faizlerinin düşürülmediği sürece, ev alım, satımı şu anda çok zor. Çünkü kimsenin gücü yetmiyor. Konya’da genellikle zaten herkes uzun vadeli şekilde ev kiralıyor. Taşıma, elektrik, su, doğalgaz, abonman ücretleri, depozito fiyatları çok masraflı olduğu için kısa süreli kira çok fazla düşünülmüyor. Ama sahil şehirlerinde haftalık, günlük, aylık kiralık evler var. Konya sahil noktasında olmadığı için evler genellikle yıllık olarak veriliyor.” sözlerine yer verdi.
‘SORUNLAR ANCAK BU ŞEKİLDE ÇÖZÜLÜR’
Kiralık ve satılık evlerdeki sorunların nasıl çözülebileceğinden bahseden Altınay, “Bu sorunlara çözüm olarak belediyelerin arsa üretmeleri gerekiyor. Kullanılmayan araziler ne kadar imara açılırsa, arsa ne kadar üretilirse maliyetler o kadar düşecektir. Bunun dışında dairlerin metrekarelerini mutlaka küçültmemiz lazım. Konya’mızda daire metrekareleri çok büyük. İstanbul’da yüz metrekare lüks bir ev olarak tanımlanıyor. Konya’da ise 200 metrekarenin yetmediğini söylüyorlar. Bunlar yapıldığı taktirde bu sorunlar çözülebilir. Ama bunun dışında bir çözüm çok zor.” İfadelerinde bulundu.
‘KAPORA DOLANDIRICILARINA DİKKAT’
Sahte ev ilanları ile kapora dolandırıcılarına dikkat edilmesi konusunda vatandaşlara uyarıda bulunan Altınay, “Vatandaşlarımız Konya Emlakçılar Odası üyesi olmayan hiçbir emlak ofisinde alım-satım ve kiralama işlemleri yapmasınlar. Çünkü mağduriyet yaşıyorlar. Çok ucuz fiyatlara sahte kiralık ev ilanları yayımlanıyor. Vatandaşlarımız bu ilana inanarak kapora ödüyor ve karşı taraf kaporayı aldıktan sonra ortadan kayboluyor. Telefon numaralarını da değiştiriyorlar ve hiçbir şekilde ulaşılamıyorlar. Vatandaşlarımız özellikle bu dönemde bu tür dolandırıcılıklara dikkat etmesi gerekiyor.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.