Kilosu 15 bin TL ediyor!

Koronavirüs salgınıyla arı sütü, bal ve arı poleni gibi besinler doğal ürünlerle beslenmek isteyen vatandaşların gözdesi haline geldi. Binbir zahmetle elde edilen arı sütünün fiyatı ise el yakıyor. Bağışıklığı güçlendiren ve faydaları saymakla bitmeyen bu besinin kilosu 15 bin liradan satılıyor.

Arı sütü çok zengin bir madde olup, beraberinde protein, karbonhidrat, yağların yanı sıra vitaminler B3, B6, B1, B2, pantotenik asit, folik asit, biotin, mineral maddeler potasyum, kalsiyum, magnezyum, çinko, demir, bakır, fenolik maddeler, aminoasitler, yağ asitleri, organik asitler de bulunuyor. Kovanlardan gram gram sağılan arı sütünün bağışıklık sistemini güçlendirdiği biliniyor. Koronavirüs sebebiyle bu yıl arı sütüne büyük talep var. Konya’da arı sütü üretimi yapan iki kişi olduğunun bilgisini veren Konya Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Veyis Önder, “Biri geçen yıl diğeri de bu yıl başladı. Arı sütünün toptan fiyatı 8 bin liradan satılıyor.  Şu anda arı sütünün gramını 8 liraya bile alamazsınız. Arı sütü ürüten üreticilerimiz büyük firmalara o fiyattan verir ama perakendeci 5-10 gramlık paketler halinde verdiği zaman bunun bir kilo fiyatı 15 bin liraya tekabül eder. Altın ve demir neden bu kadar değerliyse arı sütü de o kadar değerledir” ifadelerini kullandı.

‘ARI SÜTÜ HÜCRELERİ YENİLİYOR’

Arı sütünün birçok faydasının olduğunu söyleyen Başkan Veyis Önder, “Arı sütü de bir canlının oluşması için her türlü besin maddesinin olduğu bir üründür. Çok değerli bir madde olduğu için o nedenle pahalıdır. Arı sütünü ana arı oluşturur. İşçi arıya 0,1 gram ana sütü veriliyorsa ana arıya o kadar çok süt veriliyor ki vücudu çok harika gelişiyor ve erken olgunlaşmasını sağlıyor ve normal şartlarda işçi arılar 45-50 gün yaşarken ana arıların 400 gün yaşadığı biliniyor. Ana arı sütü o kadar değerli bir madde ki insan vücudunda oluşmayan ve yenilenmeyen hücreleri, kandaki hücreleri yeniden oluşturuyor. Kısırlığı önlediğine dair bilimsel çalışmalar da bulunmaktadır. Bir kovandan bir kilo arı sütü üretemezsiniz. Yıl boyunca uğraşsanız 100-150 gram ancak üretebilirsiniz. Bu nedenle çok meşakkatli bir üründür. Marmara bölgesindeki illerde ara sütü daha çok yetiştirilir.  Dışarıdan iyi polen ve iyi bal geldiği zaman her yerde arı sütü üretilebilir. Konya’da arı sütünün çok fazla üretilmemesinin nedeni arı sütünün yeteri kadar tanıtımının olmamasıdır” şeklinde konuştu.

‘SOĞUK YERDE SAKLANMASI GEREKİYOR’

Saf arı sütünün saklanmasının çok zor olduğunu ifade eden Önder, “Vatandaşın eline saf arı sütü verdiğiniz zaman yarım saat içerisinde soğuk zincire girmesi gerektiğini de söylemeniz lazım. Kovandan arındığı andan itibaren yarım saat soğuk zincire girmesi gerekmektedir. Soğuk zincire girmediği zaman bozuluyor ve bozulduğu zaman da bir işe yaramıyor. Arıcının arı sütünü koruyabilmesi için balla karıştırması gerekmektedir. Yüzde 40 civarında arı sütü, yüzde 60 civarında balla karıştırdığınız zaman arı sütü bozulmuyor. Normal arı sütü ürettiğiniz zaman onu hemen soğuk zincire almak gerekiyor. Yani bulunduğunuz yerde eksi 17 de olan bir buzdolabı olması gerekiyor. Oradan çıkarıp tekrar derin dondurucuya koymak gerekiyor. Karışım arı sütlerinin fiyatları biraz daha uygun oluyor. Balla karıştırılmış süt sadece koruma amaçlıdır.  Arı sütünün tüketimi şu şekilde: 1 gram arı sütünü 100 gram bala karıştırıyorsunuz. Balın içerisinde 1-2 hafta içinde tüketiyorsunuz” diye konuştu.

KANSER HASTALARINA ARI SÜTÜ VERİRKEN DİKKAT!

Kanser hastalarına doktor tavsiyesi üzerine arı sütü verilmesi gerektiğini belirten Önder, “Arı sütünün bazı kanser türlerinde zararlı olduğu biliniyor. Çünkü aşırı miktarda besleyici olduğu için kanserli hücreleri çok daha fazla hızlı tüketim çok daha fazla hızlı geliştiği biliniyor. Bu nedenle kanser hastalarına doktor tavsiye olmadan arı sütü vermemek gerekiyor” diyerek sözlerini tamamladı.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ

Konya Haberleri