Konya Gazeteciler Cemiyeti (KGC) Başkanı Sefa Özdemir ve yönetim kurulu üyeleri yeni dönemin ilk resmi ziyaretini Ankara’da gerçekleştirdi. Konyalı bürokratları ziyaret eden KGC Yönetimi yaptığı ziyaretlerde medya ve Konya özelinde fikir teatisinde bulundu.
ÖZÇELİK: KONYA’NIN ÜRETİM VE İSTİHDAM KABİLİYETİ RAKAMLARA YANSIYOR
Türkiye genelindeki tüm medya mensuplarının yetkili tek sendikası olan Medya-İş Sendikası, KGC Yönetimi’nin ilk ziyaret durağı ve Ankara’daki hareket noktası oldu. Ardından Cemiyet Yönetimi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Faruk Özçelik’i ziyaret etti.
Konyalı gazetecilerin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Bakan Yardımcısı Faruk Özçelik, “Konya’daki gazeteci dostlarımızın Ankara’da gerçekleştirdikleri ziyaret bizi hem memnun, hem de motive ediyor. Sürekli iletişim halinde olduğumuz Konya’daki gazeteci dostlarımızla bu ziyaretler vesilesiyle biraraya gelip ortak paydamız olan Konya’yı daha derinlemesine konuşabiliyoruz” dedi.
Türkiye genelindeki iş gücü açığı, yeni iş alanları, popüler iş kolları ve istihdama yönelik projeler üzerine değerlendirmelerin yapıldığı ziyarette Bakan Yardımcısı Faruk Özçelik, Konya’nın istihdam potansiyeline de özel olarak değindi.
Konya’nın son yıllarda büyük bir atağa kalkan sanayisinin istihdama da önemli katkılarının olduğunu dile getiren ÇSGB Yardımcısı Faruk Özçelik, “Yaptığımız analizlere göre Konya’da en yüksek çalışan sayısının bulunduğu sektör imalat sektörü. Bunu toptan ve perakende ticaret, idari ve destek hizmetleri faaliyeti, inşaat, ulaştırma ve depolama iş kolları takip ediyor. İmalat sektörü diğer iş kollarına göre açık ara önde gidiyor. Yine imalat sektöründe faaliyet gösterenlerin yaklaşık yüzde 40’i açık işi olan işyerleri. Yani bu işyerleri sürekli eleman arayışındalar. Bu veriler Konya’nın üreten, daha çok üretim için azmeden, üretimle birlikte iş hayatına ve istihdama önemli katkılar sunan bir şehir olduğunu bizlere gösteriyor. Konya’nın var olan potansiyelinin daha yükseklere taşınmasında siz medya mensuplarının etkisi de yadsınamaz. Emekleriniz için şahsınıza ve tüm Konya medyasına ayrı ayrı teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
AKIŞ: ANKARA’DA GÜÇLÜ BİR KONYA VAR
KGC’nin Ankara çıkarmasındaki ziyaretlerinin bir durağı da Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi oldu. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mustafa Akış’ı ziyaret eden heyet, tüm yönleriyle Konya’yı konuştu. Her ne kadar Ankara’da, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde olsa da Konya’yı çok yakından takip ettiğini ve bir ayağının sürekli Konya’da olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mustafa Akış, “Ankara’da güçlü bir Konya var. Bu gücün daha da artması için biz de kendi görev alanımızda elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Bir bütün olarak baktığımız Konya’dan yerel yönetimlerin, kamu kurumlarının şehrimizdeki temsilcilerinin ve STK’ların şehrimizin çıkar ve menfaatleri doğrultusundaki görüş ve önerilerini alıyor, bizim buradan çözebileceğimiz bir husus varsa bu konuda gereken desteği sağlıyoruz. Konya’yı yakından takip edebildiğimiz bu sürecin en önemli paydaşı da Konya’daki basın mensuplarıdır. Konya’yla ilgili her türlü gelişmeyi, Konya’nın beklentilerini, sorunlarını gerek yapılan yayınlar aracılığı ile ve gerekse birebir kurduğumuz münasebetler sayesinde görüyor, biliyor ve haberdar oluyoruz. Kamu vazifesi gören, görevini hakkaniyetle ve layıkıyla yerine getiren Konya medyasına da hassaten teşekkürlerimi ziyaretiniz vesilesiyle sunmak istiyorum” ifadelerini kullandı.
TUZCUOĞLU: 2024’TE 240 BİN KONUT TESLİM EDİLECEK
Ziyaretlerin son durağı ise Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı oldu. Bakan Yardımcısı Refik Tuzcuoğlu ile Bakanlık binasında akşam yemeğinde biraraya gelen KGC heyeti, hem Konya’yı hem de depremin vurduğu 11 ildeki çalışmaları değerlendirdi.
Konya’nın medeniyet köklerinden kopmadan, kültür hazinesini koruyarak, dünden aldığı değerlerle yarınları inşa ettiğini ve yerel yönetimler anlamında da güzel bir örnek teşkil ettiğini kaydeden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Refik Tuzcuoğlu, “Konya’nın belediyecilikte yıllardan bu yana gelen birikim ile ortaya koyduğu aksiyon, Konya’yı emsal şehirler içerisinde önemli bir yere taşıdı. Yine Bakanlığımız da yerel yönetimlerimizin makul taleplerini en iyi şekilde değerlendiriyor ve Konya’nın gelişimi için gerekli altyapının sağlanması noktasında kendine düşen vazifeyi layıkıyla yerine getiriyor. Bizler de Konya’nın bir evladı, Ankara’daki bir temsilcisi olarak Konya söz konusu olduğunda elimizi taşın altına korkusuzca koyabiliyor, çözüm üretme ve sonuç alma noktasında gerekli desteği var gücümüzle sağlıyoruz. Şehrimizin için hep birlikte gayret etmeye devam edeceğiz” dedi.
EN GÜVENLİ ŞEHİRLER OLAN KONYA VE KARAMAN BİLE RİSKLİ
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 2023 Şubat ayında meydana gelen ve 11 ilde büyük yıkımlara neden olan depremin ardından yaraların sarılması konusunda en önemli görevi üstlendiğine işaret eden Tuzcuoğlu, “Deprem bölgesinde işimiz hakikaten çok zor. Altyapısı hazır, boş ve imarlı bir arsa üzerine bina inşa etmiyoruz. Bir taraftan enkaz kaldırma çalışmaları yürütülürken, diğer yandan riskli binaların yıkımı devam ediyor. Öte yandan ise şehirlerin hızlı bir şekilde imarı ve inşası için hem altyapı çalışmaları hem de konut üretimi çalışmaları devam ediyor. Bakanlığımız ukdesinde TOKİ ve Emlak Konut marifetiyle deprem bölgelerindeki yenileme ve yeniden inşa etme çalışmaları hızla devam ediyor. Hedefte 11 şehrin tamamında 2024 yılı içerisinde 240 bin konutu teslim etmek var. Çelik malzemeler kullanarak binaların inşası ve konut üretimi sürecini olabilecek en kısa zamana indirgedik. Bunun sonuçlarını da inşallah en kısa zamanda alacağız. Diğer yandan özellikle deprem riskinin yüksek olduğu şehirlerimizi depreme hazır hale getirmek için de planlama, projelendirme ve fiziki gerçekleşmeye yönelik çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor. Allah bir daha böyle büyük acıları yaşatmasın diye dua ediyoruz. Ancak şunu da çok iyi biliyoruz ki ülkemiz Avrupa’da deprem riskinin en yüksek olduğu ülkeler arasında belki de ilk sırada. Deprem riskinin en az olduğu şehirler olan Konya ve Karaman’da dahi depremin olmayacağının garantisi yok. Etrafımızdaki fay hatları büyük depremler oluşturduğunda etki alanları da çok geniş alanlara yayılabiliyor” diye konuştu.
Konya Gazeteciler Cemiyeti’nin Ankara’da gerçekleştirdiği ziyaretlerde, günün anısına Konya’nın en önemli sembolü olan Selçuklu Yıldızı’nın içerisinde bulunduğu tablo, Konyalı bürokratlara hediye edildi. Ziyaretler, günün anısına fotoğraf çekimleri ile son buldu.