Geçtiğimiz hafta Konya’da iki çok önemli program düzenlendi. Bunlardan ilki Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği öncülüğünde; Konya Ticaret Odası, Konya Sanayi Odası ve Konya Ticaret Borsası ev sahipliğinde düzenlenen “Türkiye E-ticaret Buluşmaları-Konya” programıydı.
Türkiye’nin 16 farklı ilinde düzenlenecek organizasyonların ilk ayağı Konya’da gerçekleştirildi.
E-ticaret günümüzde en çok konuşulan konuların başında geliyor. Alışverişler artık yavaş yavaş internet ortamına kaymaya başladı. Önümüzdeki yıllarda e ticaretin daha da yaygınlaşacağı ve bu alanda dolaşan sermeyenin çok daha artacağı yadsınamaz bir gerçek.
Durum böyle olunca da Türkiye’de16 ilde gerçekleştirilecek olan e-ticaret buluşmaları Konya’dan start aldı.
Konferans ve söyleşilerin yapılacağı salona baktığınızda Konyalının konuya oldukça ilgili olduğu anlaşılıyordu. Hani iğne atsak yer düşmez desek yanlış olmazdı.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu başta olmak üzere Konya’daki tüm oda başkanları ile birlikte sektörün en önemli temsilcilerinin katılacağı bir programın kapalı gişe olması elbette kaçınılmazdı.
Ancak Ankara’da odalar ile ilgili başka bir program olduğundan tüm oda başkanlarını temsilen KTO Başkanı Selçuk Öztürk programın açılış konuşmasını yaptı ve muhtemelen o da Ankara’ya gitmek üzere salondan ayrıldı.
Bu kadar önemli ve oldukça yoğun bir katılımın olduğu programın daha uygun bir zamanda yapılması ya da en azından oda başkanlarının telekonferans ile salona bağlanılarak o gün oraya gelen insanlara hem bilgi vermeleri hem de moral aşılamaları sağlanabilirdi.
Geçtiğimiz haftanın ikinci önemli programı MÜSİAD Konya Şubesi tarafından düzenlendi.
MÜSİAD Konya Şubesi tarafından tarihi mirasa sahip çıkmak ve geçmişten geleceğe ticaretin gelişimini temsili olarak ortaya koymak için düzenlenen “Mâzi’den Âti’ye Ticaret Kervanı Yürüyüşü” programı MÜSİAD Konya Kızılören Kuruçeşme Kervansarayı’nda gerçekleştirildi.
Katılımcılar, yapılan duanın ardından at ve develerden oluşan temsili ticaret kervanı ile 2,5 km yol yürüyerek Kızılören Kuruçeşme Kervansarayı’na ulaştı. Kervan katılımcılar tarafından karşılandı. Daha sonra Konya’da ve çevre şehirlerde üretilen ürünlerin taşındığı yükler indirildi. Gerçekleştirilen kervan yürüyüşü ile birlikte ticaret geçmişine ışık tutmuş oldular.
MÜSİAD Konya Şubesi geçmişte önemli ticaret kervanlarının geçiş güzergâhı üzerinde yer alan Kızılören Kuruçeşme kervansarayında düzenlediği programla tarihi değerleri yaşatma ve kültürel mirasa sahip çıkma adına çok önemli bir başka organizasyonu ifa etti.
Günümüzde artık kervan yolları, kervan ticareti yok ama Konya, günümüzde de çok önemli bir ticaret şehri konumunda bulunuyor. Konya ticareti de kervan yollarından e-ticarete doğru bir dönüşüm yaşıyor. Sadece Konya değil elbette tüm dünya bu dönüşümü yaşıyor. Konya’da bundan nasibini alıyor.
Tüm bunlara rağmen bu topraklarda ticaret her ne şekilde yapılırsa yapılsın ahilik geleneğinin kuralları daima geçerli olacak, dün olduğu gibi gelecekte de Konya bir başkent olmanın ağırlığını her zaman taşıyacak ve ticaretin merkezi olmaya devam edecektir.