Kar yağışı yer altı sularına can kattı

Yarı kurak ve kurak iklimlerde son günlerde yaşanan kar yağışlarının çok önemli bir yer tuttuğunu aktaran Yrd. Doç. Dr. Recep Bozyiğit, kar yağışının bu sene hem hububat tarımına hem de yer altı sularına çok büyük katkısının olacağını söyledi.

Kar yağışlarının gerek yer altı sularına, gerekse doğadaki habitata birçok yönden katkısı olacağını söyleyen Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Orta Öğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Bölümü öğretim görevlisi Yrd. Doç. Dr. Recep Bozyiğit, “Uzun yıllar ortalamaları da göz önüne alındığında böyle yoğun bir yağışın gerçekleşmesi sevindirici bir durum oldu. Meteorolojinin de verdiği bilgiler doğrultusunda son 30 yılda böyle bir yağış görülmedi. Bu yağışların en önemli etkisi de bu sene ekilen özellikle de kıraç arazilerdeki hububata katkısı olacaktır. Kar yağışı öncelikle yeraltı sularını besliyor. Tarım alanların üzerini bir yorgan gibi kaplayarak soğuktan çok fazla etkilenmelerini önlüyor. Kar yağışının bir diğer özelliği de havayı temizliyor. Konya’nın büyük bir bölümü doğal gaz kullansa da halen ısınmak için soba kullanan büyük bir kitle de var. Özellikle kar yağışının olmadığı zamanlarda boğaz enfeksiyonlarında bir artış gözleniyor. Kar yağışı soba kullanımıyla havada oluşan partikülleri filtre ediyor ve yere inmesini sağlıyor. Ayrıca havadaki mikrobiyolojik etkenleri öldürdüğü için de boğaz enfeksiyonlarında bir azalma oluyor.” dedi.

“KAR YAĞIŞLARI YER ALTI SULARINI BESLEYECEK”

Kar yağışları uzun vadede Konya’nın yer altı sularına daha fazla katkıda bulunacağını ifade eden Bozyiğit, Kar yağışlarının yer altı sularına çok büyük katkısı olacaktır. Normalde Konya Ovası’nda her yıl yer altı suları ortalama 1 metre düşer. Bu yağışlar da bu eksilmeyi bir nebze olsun durdurarak yer altı sularının beslenmesine katkı sağlar. Kar yağışı kıraç arazilerinde hububat üretimini ve rekolteyi arttırır. Bu nedenle de bu sene ekilen arazilerden de daha fazla verim alabileceğimizi söyleyebiliriz. Kar yaşının şu anda etkileri olumlu yöndendir ancak fazlası da bir afet etkisi de oluşturabilir. Şu anda bu seviyeler iyi durumda bulunuyor.” diye konuştu.

ZOR KIŞ ŞARTLARINDA YABANİ HAYVANLAR UNUTULMAMALI

Kar yağışının bitkiler ve hayvanlar üzerindeki etkilerine de değinen Bozyiğit, “Şu anda kış şartlarında olduğumuzdan bitkiler uyanış halinde değiller. Bahar mevsiminde olsa zararı olabilirdi ancak şu anda böyle bir durum söz konusu değildir. Mart ve Nisan aylarında bu yağışlar olsaydı mutlaka olumsuz etkileri olabilirdi. Hayvanları ise bu yağışlar etkiler. Yabancı hayvanlar her yer beyaza büründüğü için yiyecek bulabilmek için yerleşim yerlerine inebiliyorlar. Bu da muhtemel sıkıntılara yol açabiliyor. Bu konuda belediyeler ve yerel yönetimler gerekli önlemleri alarak bu hayvanlar için belli noktalara yiyecek bırakıyorlar.” ifadelerini kullandı.

KAR YAĞIŞLARI OBRUK OLUŞUMUNU TETİKLEYEBİLİR

Kar yağışı genel olarak faydalı olmasına rağmen lokal olarak zararlarının da olabileceğine değinen Bozyiğit, “Bu noktada özellikle Karapınar bölgesi olumsuz etkilenebilir. Kar yağışının neticesinde Mart ve Nisan aylarında Karapınar ve çevresinde yeni obruk oluşumları bekleyebiliriz. Konya’nın taşra bölgelerine merkezden daha çok kar yağdı. Bahar aylarında karların erimesiyle büyük bir su kütlesi yer altı sularına sızacak ve orada bir basınç oluşturacaktır. Yerin altındaki boşlukların üzerindeki dengeyi bozarak da çökmeler oluşturacaktır. Bu çökmeler sonucunda da obruklar oluşabilir. Yani Karapınar ve çevresinde bahar aylarında karların erimesi ile birlikte yeni obruk oluşumları beklenebilir.” dedi.

İSMAİL KOÇ / YENİ HABER GAZETESİ

Konya Haberleri