Kasım ayı itibariyle firmalar tarafından gerçekleştirilen indirimler devam ediyor. Bu indirimlerin kapitalist sistemle kültürümüze girdiğini ifade eden Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç, gereksiz harcamalardan uzak durulması gerektiğinin vurgusunu yaptı.
‘SÜREKLİ TÜKETİME TEŞVİK EDİLİYOR’
Kasım ayı indirimleriyle insanların sürekli tüketime teşvik edildiğini belirten Dinç, “Kasım ayı indirimleri bizim kültürümüze son 20 yılda girmiş bir olgu. Daha önceden olan bir şey değil. Amerika’dan ithal edilen, kapitalist sistem ile sürekli tüketime teşvik edilen bir dönem. Şükran Günü, Noel, Sevgililer Günü, Anneler Günü, Babalar Günü gibi birçok olguyu kültürleriyle birlikte ihraç ediyorlar dünyaya. Kasım ayı indirimleri de 1930’larda Amerika’da Noel alışverişleri için başlatılan indirim günleridir. Kasım ayının son cuması şeklinde ilan ediliyordu ama neredeyse tüm aya yayıldı. Kasım ayı adı altında 30 günlük bir indirim yapılıyor.” şeklinde konuştu.
‘DORUK NOKTASI BU AY’
Kasım ayının alışveriş çılgınlığının doruk noktası olduğunu ifade eden Dinç, “Alışveriş çılgınlığının doruk noktası bu ay. İhtiyaçları olmasa bile insanlar o indirimleri takip ediyorlar. İndirim oranları araştırılıyor. Hangisi daha çok indirime girdiyse ondan alıyorlar. Kapitalizmin getirmiş olduğu günlerden bir tanesi. Bu sisteme tepki olarak ‘Satın Almama Günü’ diye de bir gün çıkarıldı. Ama medya buna destek vermezken kasım indirimlerine büyük bir destek veriyor. O gün de çok büyümeden zaten söndü.” diye aktardı.
SAHTE İNDİRİMLERE DİKKAT
Kasım ayı indirimi adı altında yapılan sahte indirimlere karşı dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Dinç, “Bu ayda yapılan bazı indirimler gerçek olmuyor. İnternetteki fiyat karşılaştırma uygulamalarından gerçekliği kontrol edilmeli. Bu uygulamalarda ürünlerin fiyat değişimleri görülebiliyor. Kasım ayında görünen indirimli fiyat birkaç ay öncesinden daha yüksek bile olabiliyor. Tüketiciler bu tip aldatılmalara karşı önlemlerini almalılar. Bir ürünün indirime girmesi onu almamızı gerektirmiyor. İhtiyaç listenizde yoksa, ürünün aynısı ya da benzerine sahipseniz yapılan indirimin sizin için bir önemi olmamalı. İhtiyacımız olmadığı bir ürüne verdiğimiz bir lirayı bile çöpe gitmiş olarak görmeliyiz.” ifadelerine yer verdi.
‘2 KAT ARTIYOR’
Alışveriş oranının bu ay iki kat arttığını dile getiren Dinç, “Bu ayda tüketim çılgınlığı artıyor. Alışveriş oranı normalden 2 katı daha fazla oluyor. Bununla ilgili istatistikler açıklanıyor. Bir ürüne ihtiyacı olup aylarca takip eden vatandaşlar var ama sahip olduğu ürünün bir üst modelini almak isteyenler de var. Evde ihtiyacını karşılayan sağlam bir ürün varken yenisini almak zaten israf etmektir.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.