Ombudsman yani Kamu Baş denetçisi Şeref Malkoç bu hafta Konya’ya geliyor.
Ombudsman ismini pek çoğunuz duymuştur ama nedir, ne değildir, ne iş yapar konusunda pek az kişinin bilgisi vardır.
Peki, nedir bu ombudsmanlık?
Ombudsman, şikâyetleri ve bir takım teşebbüsleri ele alıp değerlendiren ve bunlara her iki taraf için de tatmin edici çözümler bulan kişidir. Kelime kökeni açısından İsveççe'de “arabulucu” anlamına gelen 'ombuds' ve “kişi” anlamına gelen 'man' kelimelerinden oluşmuştur ve aracı kişi anlamına gelmektedir.
Ombudsman, TDK'ya göre; "kamu denetçisi" anlamı taşımaktadır. Resmi adı "Kamu Denetçiliği Kurumu" olan ombudsmanlığın sitesinde ise; "Kamu Denetçiliği Kurumu, Anayasamızın 74 üncü maddesinde yer alan Anayasal bir Kurumdur. 6328 sayılı Kanunun 5. Maddesi gereğince “Kurum, idarenin işleyişi ile ilgili şikâyet üzerine, idarenin her türlü eylem ve işlemleri ile tutum ve davranışlarını; insan haklarına dayalı adalet anlayışı içinde, hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden incelemek, araştırmak ve idareye önerilerde bulunmakla…” görevlendirilmiştir." şeklinde açıklanmaktadır.
Ombudsmanın görevleri ise resmi internet sitesinde; "Kurumumuz, Hukukun üstünlüğünün sağlanması, iyi yönetim ilkelerinin yerleştirilmesi ve halka karşı sorumluluk anlayışı içinde ve hakkaniyet temelinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne bağlı bir denetim mekanizması olarak 2013 yılından itibaren faaliyetlerini sürdürmekte, halkın avukatlığını yapmakta ve aldığı kararlar ile idareye yol göstermektedir." diye belirtiliyor.
KDK, Türkiye Büyük Millet Meclisine bağlı bir denetim mekanizması olarak beş yıldır faaliyetlerini sürdürüyor. Ombudsmanlık kökleri itibariyle Osmanlı, Selçuklu ve Abbasiler dönemlerine dayanan bir kurum.
Kamu Denetçiliği Kurumu hedeflerini ise şu şekilde açıklıyor;
“İnsanların en hayırlısı insanlara en fazla faydası dokunandır” inancı ile “İnsanı yaşat ki Devlet yaşasın” ilkesini kendisine rehber edinen Kamu Denetçiliği Kurumu; idarenin hizmet kalitesinin yükseltilmesine, iyi yönetim ilkelerinin yerleşmesine, insan haklarının gelişmesine, hukukun üstünlüğünün sağlanmasına, hak arama kültürünün yaygınlaşmasına, şeffaf hesap verebilir ve insan odaklı bir idarenin oluşmasına katkı sağlamaya çalışmaktadır.” deniliyor.
Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK), “Ombudsman Halkla Buluşuyor” programları kapsamında Antalya, Bursa, Erzurum, Şanlıurfa ve Trabzon’dan sonra 8-9 Kasım 2017 tarihlerinde birtakım temaslarda bulunmak ve vatandaşın idareyle yaşadığı sorunları yerinde dinlemek için Konya’da STK temsilcileri, muhtarlar ve idari amirlerin katılacağı program düzenleyecek.
Kurulduğu günden itibaren 20 Ekim 2017 tarihine kadar toplamda 37 bin 358 başvuru alan Kamu Denetçiliği Kurumuna 2017 yılı içerisinde 12 bin 507 başvuru gelmiş.
Konyalılar, KDK’ya 2017 yılı içerisinde 340, kurulduğundan itibaren 955 başvuru yapmış.
Konya’nın 5 yılda 955, 2017 yılında ise 340 başvuru yaptığı göz önünde bulundurulduğunda son yıllarda KDK ile etkileşim artıyor.
Yoksa Konya’da son yıllarda kamu kurumlarından memnun olanların oranı azalıyor mu?
Yorum sizin…