25.01.2006 Tarih ve 5449 Sayılı Kanun ile kurulan Kalkınma Ajansları;
Ülkemizde yerel kalkınma dinamiklerinin harekete geçirilerek bölge kaynak ve potansiyellerinin en iyi şekilde kullanılmasına, kalkınmanın daha dengeli ve topyekün bir halde tüm ülkeyi kapsamasına ve vatandaşlarımızın fırsatlara erişiminin mümkün olduğunca eşit düzeye kavuşturulmasını hedeflemektedir.
Kalkınma ajansları bölgeler esas alınarak, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı’nın bağlı olduğu bakanın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu Kararı ile kurulur. Bu karar ile kurulan şu an itibariyle 26 adet Kalkınma Ajansı bulunmaktadır.
Kalkınma Ajansları; ülkemizde yerelde, beşeri ve kurumsal kapasitenin geliştirilmesi, proje hazırlama ve uygulama kültürünün yaygınlaştırılması, bölgelerimizin küresel düzeyde rekabetçiliklerinin geliştirilmesi için gerekli yatırım ortamının oluşturulması ve yatırım planlarına, yerel ihtiyaç ve taleplerin en doğru şekilde yansıtılmasına yönelik faaliyetleri yürütmektedir.
Ülkemizdeki kamu yönetim sistemi açısından kendine özgü bir kurumsal yapı olarak, tüm bu çalışmalar esnasında, karar alma ve uygulama süreçlerinde yerel katılımcılığı en üst düzeyde sağlamaya çalışırken, merkezi kurum ve kuruluşlarla koordinasyonu en üst düzeyde sağlamaya çalışmaktadır. Bu koordinasyondan Devlet Planlama Teşkilatı sorumludur. Ajanslar arası iş birliğini sağlar ve ortak proje üretimini destekler.
Peki Kalkınma Ajansları’nın sağladığı destekler nelerdir ?
Kalkınma Ajansları’nın sağladığı destekler;
- Proje teklif çağrısı yöntemiyle sağlanan doğrudan finansman desteği,
- Doğrudan faaliyet desteği,
- Güdümlü proje desteği,
- Faiz desteği ve faizsiz kredi desteği (Dolaylı finansman),
- Teknik desteklerdir.
Yukarıda sayılan desteklere kimlerin başvuru yapabileceği ajans tarafından belirlenmekte ve ilan edilmektedir. Her destek programı için uygun başvuru sahipleri tanımlanmaktadır. Destek programlarının başvuru rehberlerinde belirtilen koşullara haiz olanlar, kendilerini ilgilendiren açık bir destek programına başvuru yapabilirler. Yine bu desteklerden işletmelerin yanı sıra belediyeler ve kamu kurum ve kuruluşları da faydalanabilmektedir.
Bölgemizdeki faaliyetleri kapsayan Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA) program amaçları doğrultusunda 22 Kasım 2008 Tarih ve 27062 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2008/14306 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kurulmuş, Konya ve Karaman illerinden oluşan TR52 Konya/Karaman Bölgesi’nde faaliyet göstermektedir.